NEMAČKI MEDIJI PIŠU: Povratak Gavrića moglo bi da rasvetli Arkanovo ubistvo

NEMAČKI MEDIJI PIŠU: Povratak Gavrića moglo bi da rasvetli Arkanovo ubistvo

EPA PHOTO / EPA FILES


Izručenje Dobrosava Gavrića, osuđenog za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, iz Južne Afrike Srbiji moglo bi, posle dve decenije, rasvetliti pozadinu ovog naručenog ubistva, ocenjuje nemački dnevnik “Štutgarter cajtung”.

List podseća da je Gavrić, sa više hitaca, 15. januara 2000. godine usmrtio nekadašnjeg šefa podzemlja Arkana.

Dnevnik naglašava da je još nejasno ko je dao nalog za to ubistvo.

Neposredno pre nego što je pred beogradskim sudom oktobra 2006. osuđen na 35 godine zatvora, Gavrić je uspeo da pobegne, preko Italije i Ekvadora do Južne Afrike, gde je 2011. godine nakon jedne pucnjave u mafijaškim krugovima slučajno otkriven na osnovu otisaka prstiju.

Zahtevom za dobijanje političkog azila pokušao je od tada da spreči svoje izručenje Srbiji, podseća nemački list.

“Štutgarter cajtung” naglašava da se ne zna ko je dao nalog za ubistvo tadašnjeg najmoćnijeg šefa podzemlja, dodajući da je jedno sigurno da je Arkan tokom svih 47 godina života imao brojne neprijatelje.

 EPA PHOTO/SRDJAN SUKI

EPA PHOTO/SRDJAN SUKI

Podseća se da je tokom 70-tih i 80-tih godina pljačkama banaka i zlatara, kao i spektakularnim bekstvima iz zatvora izazvao pažnju u brojnim zapadnoevropskim zemljama.

List navodi da je istovremeno ovaj kriminalac na zapadu izvršavao likvidacije disedenata u dijaspori za jugoslovensku obaveštajnu službu.

Njegovi kontakti u tajnim službama ubrzali su devedesetih godina uspon do zloglasnog šefa paravojske u jugoslovenskim ratovima, dodaje list navodeći da su “Arkanovi tigrovi” regrutovani i iz redova radikalnih “Delija”.

Povezane vesti – UDBINI ESKADRONI SMRTI: Preživeli oni koji su ćutali

Zbog zločina njegovih “tigrova” nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hrvatskoj, on je 1997. godine stavljen na poternicu Haškog tribunala.

Pozadina njegovog ubistva još je obavijena velom tame, a najčešća teza je da je Slobodan Milošević strahovao od Arkana kao mogućeg svedoka optužbe u Tribunalu i da je zbog toga dao nalog da se ubije.

Mnogo toga ukazuje da su tajne službe umešale prste u ovo spektakularno ubistvo, naglašava list.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar