Nemoćni i nezaštićeni

Nemoćni i nezaštićeni

Shutterstock


U prethodne tri godine, otkako je počela primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, evidentirano je 1.715 dece koja su bila žrtve nasilja ili im je pretila neposredna opasnost od nasilja u porodici. Ovo su podaci Ministarstva pravde Srbije i odnose se samo na zvanično prijavljene slučajeve.

Neprijavljenih, onih koji se kriju daleko od očiju javnosti ili se sa njih sklanja pogled, mnogo je više, pogotovo ako se u obzir uzmu podaci istraživanja UNICEF, po kojima je čak 17 odsto dece izloženo fizičkom kažnjavanju.

Shutterstock

Shutterstock

“Fizičko kažnjavanje najzastupljenije je kod dece uzrasta tri i četiri godine, a teškom fizičkom kažnjavanju je izloženo osam odsto dece, s tim što je više devojčica nego dečaka“, rezultati su istraživanja UNICEF-a.

Srpsku javnost ponovo je iznenadila stravična vest o ubistvu bebe – ovog puta reč je o dečaku starom svega mesec i po dana, koga je zbog plakanja pretukao otac.

Povezane vesti – U ČETIRI ZIDA: Doba karantina kao plodno tle za povećanje nasilja

Slučaj je otkriven 25. juna kada je majka sa bebom došla na Institut za majku i dete. Povrede su bile očigledne, zbog čega su lekari slučaj prijavili policiji. Dan kasnije, osumnjičeni otac, koga je prijavila supruga, uhapšen je i od tada se nalazi u pritvoru – živ. Tu sudbinu, međutim, nije namenio i svom detetu. Sa nanetim povredama beba se borila hrabro i dugo, punih mesec i po dana, sve do 7. avgusta, kada je, nažalost, uprkos svim naporima lekara preminula.

Brejking vrsnjacko nasilje (2)

Urađena obdukcija potvrdila je da je nesrećni dečačić bio fizički zlostavljan, i to nekoliko puta, a daljom istragom utvrđeno je i da je majka ranije dovodila bebu u bolnicu pod izgovorom da se zagrcnula tokom dojenja.

Povezane vesti – Roditelj, silovatelj, makro

U međuvremenu, osumnjičeni otac T. M. saslušan je u tužilaštvu u Vršcu, gde je priznao zločin, a kao svoju odbranu naveo da ga je nerviralo to što je beba plakala. Slučaj je zatim prebačen u Više javno tužilaštva u Pančevu, gde se nastavlja istraga.

Osumnjičeni T. M. i majka preminulog dečaka živeli su u vanbračnoj zajednici, a ovo im je bilo prvo dete.

Nervoza, alkohol…

Pre manje od dve godine, Fardi Jašari (22) iz Zemuna uhapšen je zbog sumnje da je ubio svoju petomesečnu ćerkicu zadavši joj teške povrede pesnicama, od kojih je nesrećno dete preminulo u Zemunskoj bolnici. Jašari je zbog ovog zločina osuđen na 14 godina zatvora.

U maju 2019. Zoran Albić (25) uhapšen je zbog sumnje da je ubio svoju pastorku, devojčicu Lunu F. (3) u selu Prahovo kod Negotina. Kako su mediji tada pisali, Zoran je devojčicu pretukao u kući, a zatim je bacio sa terase kako bi prikrio zločin. Prema optužnici, on je kobne noći pijan i nervozan došao kući i počeo je da baca stvari, vikao je na dete da ućuti, ali Luna je sve glasnije plakala, pa je Albić počeo da je tuče.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar