“NIJEDNA ŽENA VIŠE”: Dan sećanja na žene žrtve nasilja

“NIJEDNA ŽENA VIŠE”: Dan sećanja na žene žrtve nasilja


U Srbiji je od početka 2020, prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra, u porodično-partnerskom nasilju, ubijeno šest žena, u protekloj deceniji čak 319 žena.

Danas, na dan sećanja na žene žrtve nasilja, E. A. iz Novog Pazara uhapšen je zbog sumnje da je u porodičnoj kući više puta udario dvadesettrogodišnju suprugu.

Određeno mu je zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu u Novom Pazaru.

U prethodnih 10 godina više od 400 dece ostalo je bez majke zbog nasilja u porodici, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Povezane vesti – Doba karantina kao plodno tlo za povećanje nasilja

Mihajlović je u saopštenju za javnost pozvala žene da prijave nasilje i navela da u toj svakodnevnoj borbi nisu same, navodeći da danas svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja. Ona je napomenula da je jedan od prioriteta rada Vlade Srbije borba protiv nasilja nad ženama, ali i da nema tog zakona, institucije i vlade na svetu koja se može izboriti sa tim problemom ukoliko se svi ne uključe u tu borbu.

Ona je uputila poruku svim muskarcima da nisu jaki i veliki ukoliko biju žene, već ako prijave nasilje i bore se protiv njega, bez obzira na to ko je nasilnik, te da niko ne sme da posmatra nasilje nad ženama kao neku privatnu stvar, kao “nešto što se dešava negde tamo daleko”.

Podsetila je da je pre četiri godine na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i nevladine organizacije “Žene protiv nasilja”, Vladi Srbije uputila predlog da 18. maj bude Dan sećanja na žene koje su izgubile život u porodičnom ili partnerskom nasilju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar