“NISAM ZEC IZ GORE”: Državni tužilac Crne Gore traži punu istragu afere “snimak”

“NISAM ZEC IZ GORE”: Državni tužilac Crne Gore traži punu istragu afere “snimak”

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC


Vrhovni državni tužilac (VDT), Ivica Stanković, kojem 7. oktobra ističe mandat i za kojeg predsednik Atlas Grupe, Duško Knežević, tvrdi da mu je preko posrednika davao mito, traži utvrđivanje istine o tom slučaju.

“Državno tužilaštvo vrši funkciju u interesu svih građana, zahtevam da se utvrdi prava istina o čitavom slučaju”, rekao je Stanković u emisiji crnogorskog javnog servisa “Intervju za TVCG”.

Stanković je rekao i da je sve dosadašnje funkcije obavljao na dostojanstven način, da nije “zec iz gore” i da se neće povlačiti pred licem sa poternice.

Pročitajte još: Kumu Duška Kneževića produžen pritvor

Stanković je istovremeno i jedni kandidat za vršioca dužnosti VDT, nakon isteka mandata.

Knežević, kojeg Crna Gora potražuje zbog niza krivičnih dela i zloupotrebu pložaja, objavio je poslednjih sedmica nekoliko snimaka telefonskih razgovora sa sekretarom VDT, Nenadom Vujošević, iz kojih proizlazi da u tužilaštvu navodno postoji korupcija.

Vujošević je nakon objavljivanja tih snimaka uhapšen i određen mu je pritvor do mesec dana, zbog sumnje da je član organizovane kriminalne grupe, koju predvodi Knežević.

Govoreći o uhapšenom Vujoševiću, Stanković je izričit da sekretar VDT nije, kako je rekao, njegova ni leva,ni desna ruka.

“On je samo obavljao te administrativne poslove. Na pitanje da li sam ga ja tu zaposlio, nisam on je već imao preko dvadesetak godina staža, a ja sam ga zatekao na poziciji višeg državnog sekretara i on je prošao bio sve provere i procedure,” rekao je Stanković.

Pročitajte još: Kneževiću oduzeti svi pasoši i ograničeno kretanje

Niko ni u samom Vrhovnom državnom tužilaštvu nije primljen, a da nije prošao sve provere, kaže Stanković, dodajući da on nema te ingerencije.

Reka je i da je Vujošević suspendovan odmah nakon što su stvoreni zakonski uslovi za to, odnosno nakon proširenja istrage.

“Radi se o živom predmetu, gde se vodi istraga, ja u vezi sa tim ne mogu da odgovaram na pitanja. Siguran sam da je Specijalno državno tužilaštvo pravovremeno reagovalo u vezi sa tim”, rekao je odlazeći VDT.

Upitan da li je u kumovskim odnosima sa Vujoševićem, Stanković tvrdi da nisu.

Vujošević je u jednom od objavljenih telefonskih razgovora Kneževicu rekao da Stanković uskoro ženi sina sa ćerkom Darka Šarića, ali da, iako su kumovi, neće biti pozvan na tu svadbu, jer ni Stanković greškom nije bio pozvan na svadbu njegove ćerke.

On je istakao da ni jednog momenta nije imao nameru da napuštanjem pres konferencije, održane nakon što je Knežević objavio prvi snimak telefonskog razgovora sa Vujoševićem, izbegne pitanja novinara.

“Postojale su ranije preuzete obaveze, ali i da sam sedio na konferenciji ne bih mogao da odgovaram na pitanja,” tvrdi Stanković.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Rekao je i da sada ne može da govori o tvrdnjama Kneževića o navodnom podmićivanju, što proizlaci iz audio snimaka telefonskog razgovora.

Upitan da li je tačno da će njegov sin oženiti ćerku Darka Šarića, Stanković je odgovorio da pozivnicu još nije dobio.

Poručio je da je njegov sin završio Pravni fakultet i da je, pošto za njega nije bilo mesta u tužilaštvu, otišao u advokate.

Istakao je da Tužilaštvo drži konce u svojim rukama i da ga ne može poremetiti lice sa poternice.

Upitan da li ima osećaj da je objavljenim snimcima telefosnsko razgovora Kneževića i Vujoševića, poljuljano povjerenje u Tužilaštvo, Stanković kaže da sigurno da jeste ali ističe da neće Tužilaštvo posustati zbog sekretara koji je postao, kako je rekao, “zamorčić jednog čoveka”.

Ocenio je da crnogorsko tužilaštvo ima rezultate, kao ni jedno u regionu, ali da je prinuđen da na kraju svog mandata razgovara o aktuelnoj aferi.

Upitan da li isključuje mogućnost blokade Tužilaštva četiri dana pred istek njegovog mandata, podsetio je da je to stavio na dnevni red pri nekoliko dana, te da računa da Tužilački savet neće dozvoliti da se to dogodi, jer bi, kako kaže, ugrozilo vladavinu prava.

Očekuje da ni Državno tužilaštvo ni Tužilački savet neće podleći “podvalama i nameštanjima lica sa poternice i da će sprovesti kompletnu istragu o celom slučaju”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar