OBOREN REKORD: Zaplena za novi rat podzemlja

OBOREN REKORD: Zaplena za novi rat podzemlja


Tona kokaina zaplenjena je u vodama Venecuele na brodu “Aressa” i uhapšeni su crnogorski državljani koji su bili članovi posade, saopšteno je u sredu iz Uprave policije Crne Gore, koja je i inicirala akciju. Prema saznanjima “Ekspresa”, zaplena na brodu “Aressa” je mnogo veća nego što je navedeno u prvom saopštenju crnogorske policije kada je pretres tek počeo i radi se o rekordnih 5,7 tona kokaina.

Takođe, prema našim saznanjima uhapšeno je sedam članova posade, svi državljani Crne Gore.

Sudeći prema pasošima koje su pokazali nakon upada policije, uhapšeni su Kotorani Vasko Radonjić (50), Nikola Markić (29), Mihailo Đorđević (58) i Vidoje Latković (42), zatim Baranin Dragan Mašanović (46), Cetinjanin Dragoljub Živković (67) i Nikola Martinović (41), rodom iz Novog Sada.

Uprava policije Crne Gore

Uprava policije Crne Gore

Njihovi pasoši sada su na proveri kako bi se utvrdilo da li se radi o originalnim dokumentima ili o falsifikatima sa tuđim identitetima.
Ono što je još nepoznanica jeste i za koju kriminalnu grupu su uhapšeni pomorci prenosili ovu rekordnu količinu kokaina. Sudeći da je većina njih rodom iz Kotora, kao i da je celu akciju inicirala policija Crne Gore, jasno je da se radi o nekoj od jačih crnogorskih kriminalnih klanova.

Crnogorska policija zvanično je saopštila da je akcija rezultat višemesečne istrage, koju su sproveli u saradnji sa kolegama iz Holandije, Britanije i Srbije.

Povezane vesti – DROGA SKRIVENA U OTPADU: Uhapšeno 11 Crnogoraca u akciji zaplene na Arubi

“Postupajući po informacijama koje je Uprava policije uputila partnerskim službama Velike Britanije, u vodama Venecuele, u Arubi realizovana je velika međunarodna policijska akcija u kojoj je na brodu “Aressa” za sada zaplenjeno više od jedne tone kokaina. Brod “Aressa” je lociran i opserviran celom rutom plovidbe duž Južne Amerike, sa posebnim merama nadzora pri svakom ulasku i izlasku iz luka”, saopštili su iz crnogorske Uprave policije.

Nakon dobijanja operativnog podatka da je kokain ubačen na “Aressu”, Mornarica Holandije je u Arubi presrela je brod i započela detaljan pretres koji je i dalje u toku.

“Sumnja se da je kokain ovim brodom, iz Kolumbije trebalo da bude prokrijumčaren do jedne od luka u Zapadnoj Evropi”, saopštila je crnogorska policija.

Strani mediji koji izveštavaju o zapleni na brodu “Aressa” navode da je brod napustio Venecuelu 23. februara po podne, kao i da je plovio za Grčku.

Shutterstock

Shutterstock

Samo nedelju dana pre ove zaplene, policija Severne Makedonije presekla je švercerski kanal kojim je 1,3 tone kokaina trebalo da budu prebačena u Bosnu i Hercegovinu, nakon putovanja kroz nekoliko evropskih zemalja u kutiji s bananama. Kilogram kokaina iz ovog tovara stigao je i u luku Bar direktno iz Kolumbije.

Sve je počelo u sredu, 19. februara, kada je na graničnom prelazu Kjafasan-Struga evidentiran kamion “iveko” koji je vozio J. K. (31), državljanin Crne Gore, koji se nakon završetka carinske formalnosti uputio u Krušopek u Severnoj Makedoniji. Nakon dolaska kamiona u magacin u selu Krušopek policija je izvršila detaljni pretres. Kilogram kokaina pronađen je sakriven među bananama, nakon čega su u magacinu firme koja je uvozila banane uhapšeni sin vlasnika kompanije koji je primio robu J. E. (21), njegov otac S. E. i R. I. (51), radnik koji je bio zadužen za istovar. Inače, prema informacijama policije, ova kompanija do sada je 120 puta uvezla banane iz Kolumbije i Ekvadora u Severnu Makedoniju.

Povezane vesti – STIGLA EKIPA SA KARABURME: Borba za prevlast i holandske luke

Nađenih kilogram kokaina samo su deo droge koja je zaplenjena u velikoj međunarodnoj akciji u kojoj su učestvovale policije Italije, Severne Makedonije, Crne Gore i BiH. Akcija hapšenja u ovoj akciji je izvedena i u Sarajevu gde su uhapšene dve osobe, a prvobitnu istragu je pokrenula italijanska policija koja je dobila informaciju da bi u njihovu zemlju trebalo da stigne veća količina kokaina.

“Droga je zatim brodovima dovezena u jednu luku u Italiji, gde je tamošnja policija u tajnosti skinula veći deo kokaina sa broda, ali nisu odmah uhapsili osumnjičene kako bi utvrdili konačno odredište. Na brodu je ukupno nađeno 970 paketa sa 1.128 kilograma kokaina. U kontejner je ostavljen kilogram kokaina, kao i uređaj za dalje praćenje. Kontejner u kome je trebalo da bude droga zatim je prevezen u luku Bar u Crnu Goru, gde je ubrzo stiglo šest kamiona, i to četiri iz Severne Makedonije i dva iz BiH. Kontejneri su natovareni na kamione koji su dalje krenuli svoj put. Četiri kamiona su nastavila put za Makedoniju, gde je jedan od njih, u kome se i nalazio kokain, presrela policija kada je prešao granicu.

 

Kad se hoće…

“Ova akcija je primer najbolje prakse kada je reč o vođenju međunarodnih predmeta i pokazatelj da se samo kontinuiranim zajedničkim radom može doći do kvalitetnih rezultata u presecanju lanaca krijumčarenja droge na međunarodnom nivou”, saopštila je crnogorska policija posle zaplene 5,7 tona kokaina na brodu “Aressa”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar