ODBRANA RATKA MLADIĆA TVRDI: Haški lekar opstruisao lečenje, optužiti ga za nepoštovanje suda

ODBRANA RATKA MLADIĆA TVRDI: Haški lekar opstruisao lečenje, optužiti ga za nepoštovanje suda

(AP Photo/Peter Dejong, Pool)


Odbrana Ratka Mladića zatražila je danas da lekar u pritvoru sudskog Mehanizma u Hagu Paulus Falke bude optužen za nepoštovanje tog suda zbog toga što je navodno opstruisao Mladićevo lečenje. Zahtev za pokretanje tog postupka, odbrana je podnela i protiv Falkeovog neimenovanog zamenika, te protiv upravnika sudskog pritvora.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić u zahtevu tvrde da su dr Falke i saradnici “opstruisali pravo optuženog na pristup istoriji njegove bolesti, kojim bi stekao pravu sliku o svom ozbiljnom zdravstvenom stanju”.

U podnesku upućenom žalbenom veću Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, odbrana optužuje dr Falkea i za “potencijalno nesavesno lečenje”.

Sve to zajedno, prema Mladićevim braniocima, predstavlja “zaveru za ometanje pravde” odnosno nepoštovanje suda.

Odbrana u današnjem zahtevu ponavlja tvrdnju da je dr Falke neopravdano sprečio dvoje lekara iz Srbije da pregledaju generala Mladića pre nego što mu je, 22. novembra prošle godine, Haški tribunal izrekao kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u BiH.

U odvojenom podnesku, branioci su danas zatražili da ta presuda bude poništena, ponavljajući tvrdnju da Mladić tada nije bio i da još nije sposoban da učestvuje u postupku zbog demencije i posledica više moždanih udara.

Mladićevi branioci tvrde i da je lekar iz sudskog pritvora namerno prikrivao nalaze o pogoršanom generalovom zdravstvenom stanju, te da optuženom i njegovoj odbrani nije pravovremeno dostavljao medicinske nalaze.

Odbrana je tim optužbama dodala da je dr Falke, 18. i 19. decembra, sprečio specijaliste iz Srbije da obave EKG pregled Mladićevog srca, iako je to bilo predvidjeno programom posete.

Branilac Ivetić naveo je i da mu se, nasuprot tvrdnjama dr Falkea, Mladić tokom poslednjeg susreta, 25. januara ove godine, požalio na bolove u grudima, kao i na “obamrlost u rukama i nogama”.

Mladić je braniocu rekao i da se na te bolove, prethodnog dana, požalio lekaru.

Iako je general potom bio pregledan, odbrana tvrdi da do danas nije dobila nikakav izveštaj o tome. Iz podneska proizlazi da lekari u pritvoru pregledaju Mladića jednom nedeljno i o tome podnose izveštaj sudijama.

Odbrana u podnesku navodi i da je medicinsko osoblje u pritvoru “negiralo” da se Mladić požalio lekaru na bolove, uz tvrdnju da o “rutinskom” pregledu, 25. januara, nema medicinske dokumentacije.

Po braniocu Ivetiću, Mladić je, tokom njihovog susreta 24. januara, bio “vidljivo slab i u veoma lošem stanju”. “Požalio se da mu je iz dana u dan sve lošije”.

Zahteva za pokretanje postupka protiv dr Falkea zbog nepoštovanja suda, Mladićeva odbrana uputila je Haškom tribunalu i prošle jeseni, pre nego što je izrečena prvostepena presuda. Taj zahtev, medjutim, nije urodio plodom.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75) osudjen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još šest bosanskih opština.

Sudjenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016.

NE PROPUSTITE:

KO SE PLAŠI RATKA MLADIĆA: Hag ne želi da pusti na lečenje generala

SEĆAŠ LI SE KAD SU ME OTROVALI?! Ekskluzivno: Generalovo pismo svom najvernijem saborcu i čuvaru Branislavu Puhalu

HAŠKI TRIBUNAL IZREKAO PRESUDU: Ratku Mladiću doživotna robija, nije kriv za genocid

OVO MU NIKAD NISU OPROSTILI: Kako je general Mladić namagarčio Vesli Klarka

MLADIĆ PATI JER JE USAMLJEN

OVO SIMBOLE JE NOSIO RATKO MLADIĆ NA IZRICANJU PRESUDE: Cvet feniks i krvata KP Rusije

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar