ODBRANU IZNELI BORIS GARA I RADOVAN ŠTRBAC: Nastavljeno suđenje Branku Lazareviću za odavanje službene tajne

ODBRANU IZNELI BORIS GARA I RADOVAN ŠTRBAC: Nastavljeno suđenje Branku Lazareviću za odavanje službene tajne


Ponovoljeno suđenje bivšem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Branku Lazareviću, optuženom za odavanje službene tajne pripadnicima kriminalnog klana Darka Šarića nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, iznošenjem odbrane optuženih Borisa Gare i Radovana Štrpca.

Na pitanje tužilaštva da li je svedoku Miletu Jerkoviću tada rekao da je prisluškivan i da je te informacije dobio od Lazarevića, advokat Radovan Štrbac rekao je tako nešto moguće, ali da o tome nije zapravo razgovarao sa Lazarevićem, kao i da to sigurno ne bi činio u njegovom kabinetu “jer ima toliko bezbednosne kulture”.

On je kazao da je u kabinet kod Lazarevića išao jednom, da sa njim razgovarao o državljanstvu za jednu osobu i dozvoli za pištolj za drugu i da se podaci o tome nalaze na kopiji hard diska koja je dostavljena sudu.

Štrbac je rekao da je Jerkoviću rekao da će mu Lazarević javiti ako počne akcija protiv njega, a da mu je Jerković nudio 200.000 evra da ga upozna sa Lazarevićem.

On je dodao da ga je jednom Jerković čekao u “nelegalno” ozvučenom automobilu, kada je on ušao u zgradu u kojoj je Lazarevićev kabinet, ali da nije išao tamo, kao i da je Jerkoviću rekao da “Branko niju tu”.

Štrbac je rekao i da se on u odnosu sa ljudima postavlja prema tome s kim ima posla, a da je za Jerkovića procenio da je “varalica i prevarant, koja jedino razume jezik novca i veze, poznanstava”.

Na pitanje Branka Lazarevića, da li je Jerkoviću rekao da se njihove supruge poznaju, Štrbac je odgovorio potvrdno, a na pitanje da li je to bila tačna informacija, Štrbac je rekao da on ni ne zna da li je Lazarević oženjen.

On je dodao i da veruje da je Jerković bio instruiran da sa njim stalno razgovara o Lazareviću.

Od decembra prošle godine više puta bilo je najavljivano da će Jerković svedočiti u postupku, ali se on nije pojavljivao.

Sudsko veće danas je obavestilo prisutne da ih je žandarmerija obavestila da on više nije u njihovoj nadležnosti i da se obrate Policijskoj upravi Novi Sad, koja ih je obavestila da se prema njihovim saznanjima Jerković nalazi već tri godine u SAD na Floridi, gde radi.

Prema optužnici, Lazarević je 2008. i 2009, kao pripadnik kriminalne grupe Darka Šarića, ;u više navrata odavao “naročito poverljive podatke” koji predstavljaju službenu tajnu, o sprovodjenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku. ;

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar