NAJTEŽI ZLOČINCI: 85 osuđenika služi po 40 godina robije

NAJTEŽI ZLOČINCI: 85 osuđenika služi po 40 godina robije


Najstrožu kaznu zatvora od 40 godina u Srbiji trenutno izdržava 85 osuđenika, i svi su muškarci. Svi su osuđeni za najteže zločine, tačnije krivično delo teško ubistvo, za koje je zakonom propisana kazna zatvora od 30 do 40 godina. Na ovu kaznu osuđeni su članovi organizovanih kriminalnih klanova, pripadnici Državne bezbednosti koji su počinili političke atentate, ali i psihopate koje su izvršile najmonstruoznije zločine nad ljudima i decom.

Za ove osuđenike predviđena su tri zatvora: KPZ u Beogradu, KPZ u Nišu i KPZ u Požarevcu, odnosno Zabeli.
U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za “Ekspres” kažu da osuđenici na 40 godina zatvora borave u sobama za smeštaj sa drugim osudenicima, a ne u samicama.

“Izricanje mere upućivanja u samicu regulisano je Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i to isključivo za teže disciplinske prestupe kao što su bekstvo ili pokušaj, podstrekavanje ili pripremanje pobune”, kažu u Upravi.

Pismo iz zatvora

Ovi osuđenici u vreme šetnje mogu biti sa drugim osuđenicima, a kao i svi ostali osuđenici dva puta mesečno imaju pravo na posete bračnog druga, dece, roditelja…

Kazna od 40 godina zatvora u Srbiji je uvedena 2002. godine izmenom Krivičnog zakona, iz koga je tada izbrisana smrtna kazna, koja se primenjivala od 1804. godine. Poslednje pogubljenje streljanjem izvršeno je 14. februara 1992, a poslednje smrtne presude su izrečene 2001. godine. Važećim Ustavom iz 2006. godine proklamovano je da je “ljudski život neprikosnoven i da u Republici Srbiji nema smrtne kazne”.

Kao i svi ostali, i osuđenici na 40 godina zatvora imaju pravo da posle odslužene dve trećine kazne, odnosno 26 godina i osam meseci iza rešetaka, podnesu sudu molbu za uslovni otpust. Pitanje je samo kako će sud odgovarati na ovakve molbe pošto takvih slučajeva za sada nema.

RADOVAN JOKSIĆ

Ubica iz Fruškogorske ulice je sa trojicom saučesnika pre 24 godine ubio vlasnika robne kuće Nebojšu Salatića, potom njegovu devojku Slavicu Kovačević i na kraju njegovog maloletnog sestrića Milana Graoranova. Motiv zločina je bila pljačka, a iz stana pobijenih ukrali su 400 maraka, kožnu jaknu, četiri zlatna lančića, dva prstena, ključeve od stana i automobila. Potraga za ubicama trajala je dve godine. Joksić je prvo bio osuđen na smrtnu kaznu streljanjem, a na sudu je rekao da se kaje i da ga proganjaju ubistva koja je počinio na ratištu.

zatvori 1

MALIŠA JEVTOVIĆ

Osuđen je za silovanje i ubistvo devojčice Katarine Janković (3) u julu 2005. u Zvezdarskoj šumi. Katarina je bila ćerka njegove ljubavnice Ane Filipović, koja je prisustvovala zločinu i ljubavniku čuvala stražu dok se on iživljavao nad detetom. Zločin je otkriven kada su nakon toga oboje teško povređenu Katarinu odveli u bolnicu na Zvezdari, gde su lekarima rekli da je dete palo sa kreveta. Iste večeri Katarina je preminula, a povrede koje su utvrđene bile su jezive. Jevtović služi kaznu u KPZ Nova Skela, gde je prešao u islam.

Povezane vesti – DOŽIVOTNA KAZNA: Presuda “bez pomilovanja” Srbiju može da košta članstva u SE

DARIJAN MUSIĆ

U novembru 2012. u Novom Sadu nasmrt je pretukao svoju devojku, manekenku Vladislavu Červenko. Ubio ju je sa 53 udarca. Priznao je da je devojku udarao pesnicama i tupim predmetom, navodno da bi je “naučio pameti”. Posle zločina u naselju Liman, Musić je pobegao u Novi Pazar gde je i uhapšen. Pre ubistva devojke bio je osuđen zbog nanošenja teških povreda jednom Novosađaninu u kafanskoj tuči.

DARKO KOSTIĆ

Maksimalnu kaznu služi zbog silovanja i brutalnog ubistva 14-godišnje Ivane Podraščić, učenice iz Batajnice, u julu 2014. Devojčica je kobnog dana otišla iz kuće, i od tada joj se izgubio svaki trag. Njeno telo nađeno je dva meseca kasnije u napuštenoj kući u Rakovici. Kostić je devojčicu ubio motikom, a njeno telo zakopao u dvorištu. I pre ovog zločina robijao je zbog ubistva, silovanja…

zatvor

DRAGAN ĐURIĆ

Mesar iz Surčina osuđen je na maksimalnu kaznu jer je u noći između 25. i 26. jula 2014. godine oteo, svirepo silovao i ubio 15-godišnju Tijanu Jurić iz Subotice. Tijanino telo policija je pronašla 12 dana ksnije, na smetlištu u naselju Čonoplja. Dan kasnije uhapšen je Đurić koji je priznao delo. Kaznu služi u KPZ Nova Skela. Tijanin otac pokrenuo je peticiju za uvođenje doživotnog zatvora u Srbiji.

SINIŠA ZLATIĆ

U Novoj Skeli služi maksimalnu kaznu zbog petostrukog ubistva sa direktnim umišljajem, jer je 2. jula 2016. u kafiću “Makijato” u Žitištu iz “kalašnjikova” ispalio 26 metaka i usmrtio bivšu suprugu Dijanu Zlatić, kao i Stevana Jojića i Vladimira Mijatovića iz Žitišta, Jovanu Popović iz Banatskog Karađorđeva i Vladimira Kosovića iz Ravnog Topolovca. Zlatić je ranio još 21 osobu, koji su bili gosti kafića, od kojih su neki ostali invalidi. Zločin je počinio iz ljubomore.

Povezane vesti – DOŽIVOTNI ZATVOR SPREČAVA RECIDIV: Šta je prava kazna za najmonstruoznije zločince?

DRAGAN NIKOLIĆ ČOMBE

Osuđen je zbog brutalnog ubistva 13-godišnje Tamare Ivanović u novembru 2005. u Batajnici. Tamara je prišla Nikoliću da mu pomogne kada je on pao u blizini Železničke stanice Šangaj, ali ju je to koštalo života. Nikolić joj je zadao 19 smrtonosnih uboda nožem, a zatim pobegao. Telo ubijene iste večeri pronašao je njen deda. Nikolić je osuđen i za silovanje još jedne devojčice, koja je tada imala 12 godina.

VLADICA RAJKOVIĆ

Robija maksimalnih 40 godina zbog silovanja i ubistva trogodišnje Anđeline Stefanović, koju je ubio jula 2016. u Vratarnici kod Zaječara. Devojčicu je oteo sa proslave rođendana svoje bratanice, odveo je u šumu gde ju je brutalno silovao, a zatim ubio udarcem kamenom. Na suđenju je priznao da je devojčicu odveo sa rođendanske zabave, ali je tvrdio da ju je nosio na ramenima, da su zatim pali i da je Anđelina tako preminula. Osuđen je i zbog ubistva komšinice Dragane Stanković (47), počinjenog nekoliko dana ranije. Na suđenju nije pokazao kajanje.

Legija

MILORAD ULEMEK LEGIJA

Komandant JSO osuđen je na četiri maksimalne kazne, ali je 40 godina i ukupna kazna jer po srpskom zakonu ne može se biti duže od toga u zatvoru. U zatvoru je zbog atentata na Zorana Đindića, Ivana Stambolića, četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali. Bio je glavni saradnik vođa zemunskog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića. Legija je nestao posle ubistva premijera, kada je za njim raspisana poternica, a nakon 14 meseci skrivanja predao se policiji ispred svoje kuće u Beogradu. Kaznu služi u KPZ Zabela.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar