OPTUŽNICA ZA SMRT ČETIRI RADNIKA U KRAGUJEVCU: Šestorica optužena za eksploziju u TRZ “Medna”

OPTUŽNICA ZA SMRT ČETIRI RADNIKA U KRAGUJEVCU: Šestorica optužena za eksploziju u TRZ “Medna”

Foto: Oksana Toskić


Više javno tužilaštvo u Kragujevcu podnelo je Višem sudu u Kragujevcu optužni predlog protiv šestorice okrivljenih zbog požara i eksplozije koja se dogodila 28. februara prošle godine u Tehničko-remontnom zavodu “Đurđe Dimitrijević – Đura” u Kragujevcu.

Prema optužnom predlogu D. K. (1963) iz Kragujevca i D. Ž. (1970) iz Čačka optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su kao profesionalna vojna lica na rukovodećim mestima u TRZ, izvršili krivično delo nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice i protiv četvorice službenih lica. Dok su I. N. (1981), S. P. (1973), Z.A. (1978) i S. K. (1969), svi iz Kragujevca, okrivljeni zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti.

Od dejstva udarnog talasa i delova konstrukcija koje su se razleteli, smrtno su stradali potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i civilna lica zaposlena u TRZ Željko Nikolić i Dejan Kovačević, dok je osam radnika TRZ i četiri pripadnika Vatrogasno-spasilačke brigade u Kragujevcu zadobilo teške telesne povrede, a lake telesne povrede zadobilo je četiri radnika TRZ i pet pripadnika Vatrogasno-spasilačke brigade.

Okrivljenima se stavlja na teret da je svako u okviru svoje nadležnosti učinili propust u smislu nepreduzimanja pružanja uputstava i propisanih potrebnih mera iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u objektima, na radnim mestima i radnoj okolini za čuvanje života i zdravlja ljudi i obezbeđenje objekata koji su mu povereni, odnosno propust da u okviru svoje nadležnosti postupi po propisima i tehničkim pravilima o primeni mera zaštite, usled čega je dana 28.02.2017. godine, nakon iniciranja požara u radionici broj 28 – boksu 10, koji se usled znatno veće količine ubojnih sredstava od dozvoljene, proširio na radionice broj 27 i 29, pa usled širenja toplote i produkata sagorevanja došlo je do aktiviranja i eksplozije uskladištenih formacijskih ubojnih sredstava.

Tom prilikom je udarni talas iz objekta broj 28 išao ka objektu broj 52 i uvis, usled čega su objekti urušeni.

Ovom prilikom je nastala i veća materijalna šteta i to u TRZ u iznosu od 123.447.000,00 dinara, a po sredstva i opremu Vatrogasno-spasilačke brigade u iznosu od 1.560.000,00 dinara, sve u ukupnom iznosu od 124.603.000,00 dinara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar