Oslobođeni svi optuženi za paljenje ambasade SAD

Oslobođeni svi optuženi za paljenje ambasade SAD


Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio sedmoricu optuženih da su sa N. N. osobama, posle mitinga “Kosovo je Srbija” 2008. godine u Beogradu, gađali američku ambasadu kamenicama i izazvali požar u kojem je stradao Novosađanin Zoran Vujović. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu. Njom su četvorica optuženih – Dejan Vučković, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas bila osuđena na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci, s rokom provere od dve godine.

Đorđu Tominu, Nikoli Kosanoviću i Filipu Backoviću, potvrđena je prvostepena oslobađajuća presuda iz novembra 2017. godine. Svi su oslobođeni optužbi za “teško delo protiv opšte sigurnosti”, jer tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje.

Kako se navodi u saopštenju Apelacionog suda, oni su se teretili da su pojedinačno gađali kamenicama ambasadu SAD sa više N. N. osoba. Razbili su prozore na zgradi u koju su posle ubačene baklje. Usled toga je došlo do požara u kojem je stradao Zoran Vujović, koji je tom prilikom upao u zgradu ambasade.

– Ne može se utvrditi postojanje uzročne veze kad je reč o izazivanju opasnosti za život i telo ljudi ili imovinu većeg obima, kao ni o nastupanju teže posledice u vidu smrti jednog lica – navodi se u obrazloženju Apelacionog suda. Tužilaštvo u vezi s tim nije ponudilo dokaze, tako da ne može da se prihvati stav da bacanje kamenica na zgradu ambasade može da izazove požar.

Okrivljeni su se teretili da su svaki ponaosob bacali kamenice, a maloletni A. A. da je šipkom lupao po prozoru ambasade. Ostali saizvršioci – N. N. lica, različitim predmetima su gađali zgradu ambasade, tvrdilo je tužilaštvo.

– Okrivljenima nije stavljeno na teret da su bacali upaljene baklje, već da su to radila druga N. N. lica. Pri tome, tužilaštvo nije pružilo dokaze o tome da su okrivljeni kritičnom prilikom postupali po prethodnom dogovoru kao saizvršioci – napomenuo je Apelacioni sud.

Šteta na ambasadi SAD iznosila je oko 900.000 dolara, ali nije tražena odšteta. Za gađanje kamenicama ambasada Nemačke i Hrvatske istog dana, ovi okrivljeni nisu bili optuženi.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar