Otpečatirano

Otpečatirano

Foto: Shutterstock


Četvoro državljana Hrvatske, među kojima su dvojica policajaca i jedna advokatica, uhapšeni su u akciji pod kodnim nazivom “Sigillum” (Pečat) zbog sumnje da su izdavali originalna hrvatska dokumenta na osnovu lažne dokumentacije. Među klijentima uhapšene kriminalne grupe bili su državljani Srbije i drugih država, uglavnom članovi organizovanih kriminalnih grupa, a uhapšeni su na ovom poslu zaradili 240.000 evra. Pretpostavlja se da su glavni kupci hrvatskih pasoša bili pripadnici zaraćenih kotorskih klanova – škaljarskog i kavačkog, ali do sada zvanično nije objavljeno ime nijedne osobe koja se na ovaj način domogla čuvene putovnice. Hrvatska policija nije saopštila imena osumnjičenih, čak ni njihove inicijale, a u zvaničnom saopštenju navedena su samo godišta uhapšenih.

-Policijski službenici Policijske nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (Služba Osijek) u koordinaciji s Kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala sproveli su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana (1971, 1964, 1965, 1979) i jednom hrvatskom državljankom (1960) zbog sumnje da su počinili krivična dela falsifikovanje isprava, overavanje neistinitog sadržaja, zloupotreba položaja i ovlasti, davanje i primanje mita, a u sastavu zločinačkog udruživanja – saopštila je hrvatska policija.

Povezane vestiA ko je poslao biciklistu?

Prema kriminalističkoj obradi, utvrđeno je da je prvoosumnjičeni (1971) od početka 2019. do 12. decembra 2020. godine napravio kriminalnu vezu sa ostalih četvoro osumnjičenih, ali i sa nekoliko još nepoznatih osoba van Hrvatske.

-Sumnja se da su osumnjičeni omogućavali zainteresovanim osobama sa područja Srbije i drugih država, koje ne ispunjavaju uslove za boravak i kretanje na području EU, da na osnovu falsifikovane dokumentacije steknu lične i putne isprave Republike Hrvatske. Ceo posao je izveden tako što je prvoosumnjičeni angažovao dvojicu policijskih službenika Policijske uprave brodsko-posavske za pribavljanje podataka iz Informacione baze Ministarstva unutrašnjih poslova o hrvatskim državljanima koji poseduju hrvatsko državljanstvo, a nemaju izdate lične i putne isprave Republike Hrvatske.

Povezane vestiStrah i zaštita

Na osnovu ovih podataka dobijenih iz službenih evidencija MUP-a, prvoosumnjičeni (1971) je preko nepoznatih osoba pribavio lažne putne isprave Italije i Španije, kao i druge isprave s umetnutim fotografijama podnosilaca zahteva. Nakon toga bi organizovao dolazak i boravak zainteresovanih osoba u Hrvatskoj – navode u hrvatskoj policiji. U kriminalnu organizaciju prvoosumnjičeni je angažovao i osumnjičenu advokaticu, koja je prema prikupljenim dokazima, u većini slučajeva, preko specijalne punomoći, osobama zainteresovanim za preuzimanje identiteta hrvatskih državljana pružala pomoć pri podnošenja zahteva za izdavanje hrvatskih isprava i to u nekoliko policijskih uprava. Kao dokaz identiteta, prilikom podnošenja zahteva, podnosioci su sa osumnjičenom advokaticom prilagali lažne putne i lične isprave Italije, Španije kao i „Roma password“, zajedno sa prethodno pribavljenim izvodom iz knjige rođenih i hrvatskom domovnicom, odnosno izvodom iz knjige državljanstva.

Na osnovu ove lažne dokumentacije službenici policijskih uprava su, nemajući razloga za sumnju u istinitost podataka navedenih u zahtevima i u verodostojnost dokumenata, izdavali lične i putne isprave preuzetih identiteta hrvatskih državljana i to u većini slučajeva na osnovu prethodno sačinjenih specijalnih punomoći osumnjičenoj advokatici, koja ih je zatim predavala kupcima.
Prvoosumnjičeni je, prema dokazima hrvatske policije, bio zadužen za preuzimanje novca od klijenata. Usluga se kretala od 15.000 do 23.000 evra, pa se sumnja da je on na ovaj način ukupno uzeo najmanje 240.000 evra, a zatim i svakom klijentu organizovao odlazak iz Hrvatske.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar