PALJENJE AMBASADE SAD: Ročište ponovo odloženo za kraj novembra

PALJENJE AMBASADE SAD: Ročište ponovo odloženo za kraj novembra

EPA/KOCA SULEJMANOVIC


Pred Višim sudom u Beogradu danas je ponovo odloženo pripremno ročište za suđenje petorici policijskih službenika koji se sumnjiče za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga “Kosovo je Srbija” 2008. godine kada je zapaljena ambasada SAD u Beogradu.

Ročište je zbog izostanka jednog od branilaca optuženih odloženo za 27. novembar.

Ovo ročište odloženo je i sredinom jula.

Pripremno ročište biće zatvoreno za javnost i na njemu će se utvrđivati koji će dokazi biti izvođeni tokom suđenja, a optuženi će se kratko izjasniti o krivici.

Nakon toga, sud će zakazati početak suđenja koje će biti javno i na kojem će okrivljeni moći detaljnije da iznesu svoju odbranu.

 EPA/KOCA SULEJMANOVIC

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

U ovom slučaju, za “teško delo protiv opšte sigrunosti” optuženi su Mladen Churibak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zorana Rašković i Bojan Marković.

Oni su pored ovog krivičnog dela bili optuženi i za “zloupotrebu službenog položaja”, ali je sud zimus zaključio da “nema mesta optužbi” za to krivično delo i u tom delu optužnicu nije potvrdio.

Povezane vesti – POSLE 11 GODINA: Policajci pred sudom zbog ambasade SAD

Detalje optužnice tužilaštvo nije saopštilo.

Apelacioni sud u Beogradu je, nakon ponovljenog suđenja, zimus pravosnažno oslobodio od optužbi sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na ambasadu SAD, odnosno krivično delo “izazivanje opšte opasnosti”.

Shutterstock

Shutterstock

Oni nisu bili optuženi za paljenje ambasade, već se u optužnici to na teret stavlja NN licima koja su kroz razbijena stakla ambasade ubacila upaljene baklje.

Šteta na ambasadi SAD, prema službenoj noti ambasade upućoj sudu, iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu.

Što se tiče smrti Zorana Vujovića, koji je izgoreo u tom požaru u zgradi ambasade, sud smatra da sedmorica optuženih mladića nisu imali veze sa tom tragedijom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar