PORAŽAVAJUĆE: Više od polovine mladih u Srbiji ne zna za štetne posledice droge

PORAŽAVAJUĆE: Više od polovine mladih u Srbiji ne zna za štetne posledice droge

foto: Shutterstock


Svaki drugi adolescent u Srbiji nikada nije dobio informaciju ni kod kuće, a ni u školi, koje su to štetne posledice upotreba droge, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Komisija za borbu protiv narkomanije u školama.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 11.850 učenika, a obuhvaćeni su mladi uzrasta od 13 do 17 godina. Pokazalo se da 75 odsto mladih nikada nije imalo priliku da razgovara sa stručnjacima o svojim emocionalnim stanjima koja prati adolescenciju. Stoga je Komisija svoj rad usmerila na formiranje timova (formirano 48 timova sastavljenih od predstavnika zdravstva, prosvete, policije, socijale, pravde, kancelarije za mlade) koji su održali brojne tribine u školama širom Srbije.

“Tribine su održane za 39.133 učenika, 7.644 nastavnika i 3.243 roditelja. Izrađeno je uputstvo za postupanje u osnovnim i srednjim školama u slučaju pojave droge u školi. To uputstvo prosleđeno je svim obrazovnim ustanovama”, rekla je načelnica Odeljenja za bolesti zavisnosti Klinike za psihijatriju KC Vojvodine Aleksandra Dickov.

Ona je naglasila da je Komisija za godinu dana svog rada radila na sprovođenju preventivnog programa kroz sport i kontinuiranu edukaciju tokom školske godine (dva puta nedeljno sport i dva puta nedeljno edukacija u šest osnovnih škola u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Leskovcu i Novom Pazaru.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Usvojena je, kako kaže, inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika za uvođenje oštrijih kazni, za narkodilere koji nude drogu maloletnim licima i koriste maloletnike pri prodaji droge. Ta kazna je od pet do 15 godina zatvora.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je Komisija formirana pre godinu dana zbog serije nemilih događaja gde su deca koristeći psihoaktivne supstance izgubila život.

“Država nije ostala gluva na sve što se dešava. Formirana je komisija koja je za godinu dana ostvarila dobre rezultate. Deci treba pomoći da shvate kolika je opasnost od droge, da je ne probaju i da se bave sportom”, rekao je Lončar.

On je naglasio da je posebno zabrinjavajuće to što više od 50 odsto dece nema nikava saznanja o štetnosti droge i što o tome nisu dobili nikakve informacije ni kod kuće ni u školi. Ministar je naglasio da je spreman nacionalni program za prevenciju upotrebe psihoaktivnih supstanci koji će usvojiti Vlada Srbije. Govoreći o strožim kaznama za narkodilere, on kaže da će komisija i dalje insistirati da kazne budu maksimalne a dileri procesuirani u najkraćem roku.

“Nema opravdanja za nekog ko prodaje drogu deci”, rekao je Lončar.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar