POŠILJKU SLAO U KANADU I KATAR: Pasionirani numizmatičar otkriven u švercu kovanica iz 19. veka

POŠILJKU SLAO U KANADU I KATAR: Pasionirani numizmatičar otkriven u švercu kovanica iz 19. veka


Zaposleni u carinskoj ispostavi Pošta Beograd, juče su sprečili mogući šverc antikviteta. Naime carinici su u pošiljci poslatoj iz Srbije pronašli tri metalna novčića za koje se sumnja da su vredni, zastareli predmeti.

Pošiljka koju je poslao Pančevac, bila je namenjena muškarcu iz Toronta. Prilikom provere u paketu su pronađene kovanice za koje se sumnja da bi mogle da budu od kulturnog, istorijskog ili arheološkog značaja, pa su zbog toga predate nadležnoj službi na procenu.

Ono što je posebno interesantno u vezi sa ovim slučajem jeste da je isti čovek, u pošiljci adresiranoj na osobu iz Katara, nameravao da pošalje još jedan novčić sa ugraviranim brojem 1807. Sumnja se da broj označava godinu, te da je predmet iz devetnaestog veka.

Opšte je poznato da lokalitete širom Srbije prekopavaju i razaraju lovci na blago i trgovci starinama.

Otuda vredni predmeti jako često završavaju na aukcijama po zapadnim zemljama, gde ih zaljubljenici u stare predmete kupuju po cenama koje ni izbliza ne odgovaraju stvarnoj vrednosti i značaju koje imaju za istoriju i arheologiju.

Poslednja brana za odliv vrednog kulturnog nasleđa je upravo rad carinske službe, koja na samoj granici može da spreči da ono napusti zemlju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar