Prisluškivani u ćelijama

Prisluškivani u ćelijama


Zatvori su uvek bili nepresušni izvor informacija za policiju. Sve je zavisilo samo od dobro postavljene osnove: uceniti, podmititi, slomiti, a pod takvim pritiscima padali su i najokoreliji zatvorenici. Cinkarili su i odavali informacije da bi dobili manju kaznu, skraćenje kazne, da bi porodici koja je napolju obezbedili mir i finansijsku sigurnost.

Povezane vestiZAR I TI BENJAMINE? Izrael optužen za prisluškivanje Trampa i Bele kuće

Ono što je nedavno, prvi put u evropskoj zatvorskoj istoriji uradila hrvatska policija moglo bi da promeni celokupan tok pravosudnih postupaka, i to ne samo u Hrvatskoj jer je ideja toliko dobra da bi mogli da je prihvate i svi ostali, a posebno bi valjala sada u beogradskom Okružnom zatvoru, požarevačkoj Zabeli, ali i podgoričkom Spužu.
Naime, Hrvati su prvi put ozvučili zatvor, ćeliju u Remetincu, i tako mesecima snimali razgovore osumnjičenog Željka Vrbata zvanog Švicarac (57), koji već godinama važi za jednog od najpoznatijih organizatora oružanih prepada na pošiljke novca. Međutim, u većini slučajeva, uprkos krivičnim prijavama i optužnicama, Vrbat je uspevao da se izvuče od kazne. Ili bi svedoci promenili iskaz ili protiv njega nije bilo dovoljno dokaza. A optužbe su bile razne.
Uglavnom se radilo o pažljivo isplaniranim prepadima na pošiljke novca, u kojima Vrbat nikada nije lično učestvovao zbog svoje invalidnosti. Tako je i u optužnicama koje su podizane protiv njega opisivan kao vozač koji bi razbojnike dovozio i odvozio, ali se o njemu uvek govorilo kao o mastermajndu – odnosno čoveku s planom, koji je uvek znao gde, kada i koliko će novca proći.

mali brejking Zeljko Vrbat fd95db3f41349360e1e4

Prvi put je osuđen u postupku koji je 2017. počeo njegovim hapšenjem nakon što je grupa pljačkaša, među kojima i Vrbat, napala vozilo „Mediteran sekjuritija“ na Žitnjaku. Kada je video da su dokazi prejaki, na sudu je rekao: “Smatram se krivim i spreman sam prihvatiti svaku kaznu koju mi sud izrekne”. Kako je do tada bio neosuđivan, osuđen je na četiri i po godine zatvora i smešten u Remetinec, jer se protiv njega vodi još nekoliko postupaka za pljačke i krađe. Međutim, dok je on mirovao iza rešetaka, nije mirovala policija.
Policija je početkom prošle godine dobila informaciju da Vrbat u zatvorskoj ćeliji prepričava čitav svoj “trnoviti” životni put te da je rekao i da je u proteklih 20 godina organizovao više od 200 oružanih pljački u Hrvatskoj, BiH, Švajcarskoj, Nemačkoj… Policija je tada odlučila da pokuša nešto što dosad nikad nije uradio u Evropi – da ozvuči zatvorsku ćeliju. Ujedno, Vrbatu je u ćeliju ubačen zatvorenik koji ga je u dogovoru sa policijom ispitivao o pljačkama. Pribavljen je nalog suda u Velikoj Gorici kako bi tajno snimanje bilo zakonito, i tako je počela jedna od najzanimljivijih tajnih akcija.

Povezane vestiAFERA PRISLUŠKIVANJE: Ko je bio veliki brat?

“Sokol Marić? Ja sam njima j… majku. Ubio (opljačkao) sam ih milijun puta. Znaš koliko su oni ostali oštećeni. Riješio sam ih pun k… puta, Sokol Marić više bio poludio…”, pričao je Vrbat. “Koliko je tvoj najveći udar bio?”, pitao je zatvorenik. “Šest milijuna kuna”, odgovara Vrbat. ”Nemoj z…?”, kaže dalje zatvorenik.
“Da. Na nas trojicu. Znači, tipovo nam. Kad je tipa, onda je dobar posao. Kad smo to radili, onda su još bile vreće. Znali smo da su to levati kad izađu. Nije problem uzet 15 vreća, uzet 15-20 milijuna kuna. Tu je bilo negdje po milijun kuna, negdje dva, negdje tri… Znači minimalno po milijun kuna.“
Na osnovi ovih tajnih snimaka, ali i drugih dokaza posle više od 14 godina rešeno je osam oružanih pljački od kojih je najstarija iz 2006, a u kojima je Vrbat opljačkao oko 12 miliona kuna. Hoće li snimci biti dovoljan dokaz da se Vrbat osudi, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, dobra ideja za mnoge.

Kad krene po zlu

Vrbat je u zatvoru ispričao i događaj iz 2007. kada je obezbeđenje uzvratilo paljbu i tom prilikom ubilo jednog njegovog pljačkaša, dok je drugi u pucnjavi bio teško ranjen. ”Bio sam udaljen manje od sto metara”, rekao je Vrbat koji je za tu pljačku bio pravosnažno oslobođen.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar