Priznanje pokajnika

Priznanje pokajnika


Umešao sam se u mafijaški rat balkanskih klanova. Imam puno neprijatelja, ali nisam plaćeni ubica. Nikada nisam ubijao za novac – poručio je iz mađarskog zatvora Čaba Der (39), nasmejani ubica, koji je optužen za tri plaćene likvidacije.

U video intervjuu za mađarsku televiziju “RTL njuz” Čaba Der, koga srpsko pravosuđe sumnjiči za ubistvo Nebojše Markovića početkom prošle godine, izjavio je da se kaje zbog počinjenih ubistava.

„Kajem se zbog žrtava, ali tako su stvari funkcionisale“, rekao je Der, a zatim je u izjavi priznao ubistvo Markovića.

„Ja sam povukao obarač, ali sam se branio jer su pripadnici kriminalne grupe tog čoveka želeli da me ubiju. Život mi je bio ugrožen, otišao sam tamo da im pokvarim plan, da oni dođu u Mađarsku i ubiju mene“, rekao je Der demantujući u izjavi navode da mu je za ubistvo u Beogradu bilo plaćeno oko 8.000 evra.

Povezane vestiMAĐARSKI MEDIJI: Čaba Der priznao ubistvo na Banovom Brdu

Na pitanje šta očekuje od suđenja i da li strahuje od doživotne kazne, odgovorio je: “Videćemo šta će mi život dati. Optimista sam, želim da izađem odavde.”

Iako Čaba nije ni na sudu, a ni sada u video izjavi priznao da je ubijao za kriminalne klanove, operativna saznanja o njegovim aktivnostima govore da je bio angažovan od strane kavačkog klana.

Naime, Nebojša Marković, koga je Čaba Der ubio na Banovom brdu, bio je blizak klanu Luke Bojovića, a samim tim i škaljarskoj ekipi. Takođe, u septembru 2017. on je sa Markom Gojčevićem bio hapšen u Sarajevu, kada je kod njih nađeno oružje. Iako to nikada nije dokazano, niti je procesuirano, operativni podaci policije BiH ukazivali su da su njih dvojica tada došli u Sarajevo kako bi izvršili likvidaciji Alana Kožara, vođe barske kriminalne ekipe, takođe bliske „škaljarcima“.

Svi ovi podaci ukazuju da je Čaba radio za kavački klan, ali on lično to nijednom nije priznao.

Njegovo priznanje, s druge strane, moglo bi da zada do sada najjači pravosudni udarac kavačkom klanu.

Povezane vestiLIKVIDACIJA GOSPODINA SA DRINE: Rešena enigma zločina na Banovom Brdu

Čaba Der je osim za ubistvo Markovića, osumnjičen i za ubistvo hrvatskog biznismena Ivana Serdarušića (62), koga je likvidirao u avgustu 2018. godine u restoranu u Amsterdamu. Ubijenog Serdarušića hrvatska policija je operativno dovodila u vezu sa švercom 100 kilograma, koji su te godine zaplenjeni u velikoj međunarodnoj akciji pod kodnim nazivom “Nana”.

Čaba Der uhapšen je dva meseca posle ubistva Markovića, u jednom hotelu u češkoj prestonici, a zatim je izručen Mađarskoj, koja je za njim raspisala poternicu zbog surovog ubistva mađarskog biznismena Lasla V.

Prema optužnici, Čaba je biznismena namamio da dođe i sastane se s njim na periferiji glavnog grada Mađarske tako što mu je ponudio na prodaju 11 kilograma kokaina. Međutim, prema sopstvenom priznanju, Čaba je u torbu umesto kokaina stavio zaslađivač u pakovanjima od po jednog kilograma.

Kada su se našli, Laslo V. je nameravao da proveri kvalitet droge, ali ga je Čaba tada navodno primorao da klekne i pucao mu u glavu. Telo biznismena je, kasnije, pored potoka pronašla žena koja je šetala psa.

Povezane vestiBez milosti

„Razgovarali smo o 11 kilograma kokaina, ali to je bio samo povod da ga namamim i ubijem. On je meni u Mađarskoj bio velika pretnja, jer je mojim neprijateljima u ovoj zemlji davao logističke savete kako da me ubiju. Kada sam ga ubio, telo sam odvukao u pravcu potoka, a torbu koju sam nosio sakrio sam ispod cevi i pokrio travom i korovom“, priznao je Čaba mađarskoj policiji.

Mađarsko tužilaštvo traži od suda, koje Čabi sudi i za ubistvo u Budimpešti i za zločin u Amsterdamu, doživotnu robiju bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Specijalci, blindirana vozila

Čaba Der je posle izručenja Mađarskoj smešten u samicu i neprekidno je pod kontrolom zatvorskih stražara, kao i kamera koje motre na njega 24 sata dnevno. Svako njegovo izvođenje u zgradu suda obavlja se uz posebne bezbednosne mere sa specijalcima u pancirima i u blindiranim vozilima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar