PROFESIONALNE UBICE U PUSTOM SRPSKOM SELU: Rumuni, ćup sa zlatom, Jehovini svedoci?

PROFESIONALNE UBICE U PUSTOM SRPSKOM SELU: Rumuni, ćup sa zlatom, Jehovini svedoci?

Shutterstock


Premetačina, koju je četvorostruki ubica ostavio za sobom na salašu porodice Kazimirović u zaseoku Vratna u Jabukovcu kod Negotina, na prvi pogled ukazuje na razbojništvo kao glavni motiv nečuvenog zločina, ali policija ne isključuje ni da je potraga za novcem bila samo maska kako bi se prikrile prave namere zločinca. Jedino u šta je do sada policija sigurna jeste to da je zločin izvršio profesionalac, kako se pretpostavlja, plaćenik. Ali ko bi i zašto unajmio profesionalca da pobije četvoro starijih ljudi u zaseoku koji je Bogu iza nogu.

Upravo je profesionalni, mafijaški način izvršenja zločina glavna začkoljica istrage, koja se za sada, bez konkretnih tragova, vodi u nekoliko smerova.

“Premetačina u kući Kazimirovića je bila klasična. Isprevrtane su njihove stvari po kući, što na prvi pogled ukazuje da je zločinac tragao za plenom. O kakvom se eventualnom plenu radi niko ne zna zasigurno, jer su ubijeni Raja Kazimirović (72) i njegova majka Dragica Kazimirović (93) živeli sami i prilično povučeni od ostatka familije i meštana Jabukovca.

Povezane vesti – ISTINE I ZABLUDE O MAFIJI (II DEO): Kršenje omerte početak sunovrata

U krvavom piru, osim Raje i Dragice, ubijene su i njegova rođena sestra Ljubinka Oprikić (76) i njena ćerka Dragana (53). Njihova tela je 10. avgusta pronašao meštanin susednog sela koji je kod Raje došao da kupi jagnje. On je odmah alarmirao policiju, a prema prvim pretpostavkama forenzičara, koji od tada ne napuštaju Jabukovac, surovi zločin izvršen je najmanje dva dana ranije.

O retkim kontaktima sa ostatkom sela najbolje svedoči činjenica da je ubijenu Dragicu njena rođena sestra Jovanka Kalinović, koja takođe živi u Jabukovcu, poslednji put videla pre dve godine.

“Dragica je bila slepa i zbog toga odavno nije dolazila u selo. I ja sam stara. Do njih je dalek put, uzbrdica, šuma. Nisam mogla da idem da je obilazim… Raju, mog sestrića, poslednji put sam videla nedelju dana pre nego što smo čuli za zločin. Dolazio je kod nas da napuni mobilni telefon.”, priča Jovanka Kalinović za “Ekspres”.

I sama priznaje da su njena sestra i sestrić bili bogati, ali ne može da shvati da je bilo kakakv novac, bilo kakvo koristoljublje moglo da dovede do ovakvog zločina.

“Oni jesu bili bogati. Imali su krave, stado ovaca, koze… Ali su bili mučni ljudi, oboje. Živeli su najskromnije od svih u selu. Nisu imali struju, vodu su uzimali sa izvora. Živeli su u skromnoj kući, spavali na daskama pokrivenim sunđerima. Raja nije hteo da troši novac ni na šta osim na stoku i poljoprivredne mašine. A i zarađivao je od prodaje stoke. Koliko su imali para, ne znam. Nikad o tome nismo pričali. Oni su živeli skromno, nisu imali ni najosnovnije, a kamoli luksuz. Zato i ne mogu da verujem da su ubijeni zbog para.”,  priča Jovanka.

Povezane vesti – MRAČNA SADISTIČKA IKONA AMERIKE: Iza šarma skrivao iskonsko zlo

Ona kaže da je njenu porodicu zadesilo najgore što je moglo.

“Desilo se ono što ne postoji na ovom svetu. Što da ubije Ljubinkinu ćerku? Ona je za nas dete… Ne znam zbog čega, ne razumem. Policija je dolazila, ispitivali su nas sve, ali nam ništa nisu rekli. Ne znamo da li sumnjaju na nekoga, da li znaju ko je ubica, ništa ne znamo, sami se svi po selu preispitujemo ko je i zašto mogao da počini ovakav zločin.”, kaže Jovanka.

Ona kaže i da su Ljubinka i Dragana u Jabukovac došle pre mesec dana iz Nemačke, gde inače žive.

“Ljubinka je došla da malo skuva majci, da je neguje jer je Dragica bila i slepa i nemoćna, slabo se kretala, nije bila sposobna da brine o kući. Ljubinka je sa ćerkom došla da joj pomogne, i eto šta se desilo.”, priča Jovanka.

jabukovac tanjug 1

Nov traktor za keš

Rajino telo meštanin iz susednog sela, koji je u petak, 10. avgusta, krenuo ka njihovoj kući, zatekao je na traktoru. U njega je, kako je kasnije utvrđeno obdukcijom, ispaljeno pet hitaca. Četiri su ga pogodila u stomak i grudi. Petim je pogođen u glavu. Ubijen je dok je sedeo za volanom traktora. Pet metara dalje, ispod trema ubijene su Dragica i njena sestričina Dragana. Obe sa po dva hica u glavu, dok je Rajinu sestru Ljubinku smrt zadesila ispred kuće. Ubijena je sa jednim hicem, kojim je pogođena u usta.

“I moja sestra Dragica i Raja su bili domaćini u svojoj kući. Raja nije nikad išao u kafanu. Imali su i jedan bračni par odavde iz sela koji im je pomagao oko stoke i imanja. Sad se priča da su možda Rumuni, nadničari, upetljani u zločin. U selo je dolazio samo jedan Rumun. Pomagao je i njima i meni i mnogima u selu, ali je on star čovek, veoma dobar, ne verujem da je on ubica.”, kaže Jovanka za “Ekspres”.

U razotkrivanju motiva velikog zločina upetljale su se još dve seoske priče. Jedna je da su Ljubinka i njena ćerka Dragana bile u sekti Jehovini svedoci. Druga priča je da je Raja ranije našao ćup sa zlatom i da se to pročulo po selu. Navodno je imao dosta para u gotovini. Pre par godina je u Novom Sadu na sajmu za keš kupio nov traktor. Dao je 25.000 evra, u usput je od ostalih meštana koji su krenuli na sajam žickao za hranu i piće.

Jovanka za “Ekspres” kaže da je znala da su Ljubinka i Dragana u Jehovinim svedocima.

“Ljubinka je pre nekoliko godina bila bolesna. Bila je u bolnici. Tamo su kod nje došli Jehovini svedoci. Pričala nam je posle da su joj dali neke knjige, da se ona u njima pronašla, da veruje to što tamo piše. I ćerku Draganu je uvukla u to… Ali znam da ni Raja ni majka nam Dragica nisu bili u toj sekti. Dragica to nikad nije trpela. Njih dve su i ovde u Srbiji išle u tu njihovu crkvu, u Negotinu, ali ne znam kakve bi to veze moglo da ima sa ubistvom.”, priča Jovanka.

Za ćup sa zlatom, koji je navodno Raja pronašao i skrivao ga zakopanog, kako pričaju ostali meštani Jabukovca, Jovanka do sada nije čula.

“Nisu imali nikakvo zlato, to znam. Jesu imali pare, ali ne znam koliko. Raja je ponekad prodavao poneku kravu, uzimao je novac i to im je bilo to… Ne znam ni da li je policija našla te pare, da li ih je ubica odneo, ko zna.”, kaže Jovanka.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar