PROFESIONALNE UBICE HARAJU BALKANOM: Cena likvidacije METE koja preživela ATENTAT od 150.000 do milion evra

PROFESIONALNE UBICE HARAJU BALKANOM: Cena likvidacije METE koja preživela ATENTAT od 150.000 do milion evra

Foto: Printscreen Youtube


Profesionalne ubice koje na teritoriji Balkana i Evrope izvršavaju ubistva, uglavnom dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije – Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Ubistva sa potpisom mafije, kako to još nazivaju eksperti, imaju paprenu cenu u svetu podzemlja pa su naručioci spremni da plate i više od milion evra.

Ukoliko je meta neka osoba čije je ubistvo već jednom sprečeno ili koja vrši neku važnu političku ili poslovnu funkciju i ima organiziovano osiguranje, cena može i nadmašiti prosečnu od skoro 150.000 eura. Počinioci likvidacija obično pripadaju nekoj kriminalnoj organizaciji, kao što je to bio Sretko Kalinić zvani Zver, član zemunskog klana. Reč je o čoveku koji je svojevremeno priznao čak 35 likvidacija. Jedna od njegovih meta bio je i Zoran Đinđić, premijer Srbije.

U BiH, jedan od najsurovijih bio je Milenko Lakić (član organizovane kriminalne grupe Zijada Turkovića, osuđen na 35 godina zatvora, op. a.), koji je jednu od svojih žrtava naterao da sama sebi iskopa raku.

Profesionalne ubice teško se otkrivaju i uglavnom su bile u nekim od organizacija, poput Legije stranaca, policije, vojske i slično, gde su usavršili rad s eksplozivima i skoro svim vrstama oružja. Motivi za naručena ubistva su različiti, a neretko je reč o posledicama sukoba narkokartela ili između klanova, koji jedni druge smatraju konkurencijom i zakletim neprijateljima, piše sarajevski Avaz.

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije i član Svetske organizacije šefova policije, kaže da su ratni sukobi iznedrili profesionalne ubice.

– Mnogi od njih su bili pripadnici paravojnih ili parapolicijskih formacija pa su nakon rata ostali bez posla i prešli u profesionalne ubice. Oni su na tržištu vrlo tražena, da tako kažem, radna snaga. Sva suština je u tome ko je meta, drugih pravila nema. Ukoliko treba ukloniti nekog, recimo, vlasnika kioska, takva, anonimna meta košta oko 5.000 eura. No, ako je reč o velikoj meti, njegova glava košta od 150.000 pa do milion eura. Dakle, stvaraju se grupe koje odlučuju o životu i smrti – tvrdi Nicović.

Nema pravila

Naš sagovornik kaže da ni u načinu izvršavanja likvidacija nema pravila.

– Oni su ratovali tako da su stručnjaci za eksplozive, snajpere, automatsko oružje, elektroniku… Nedavno je bilo ubistvo na sahrani u Beogradu, gdje je meta uklonjena iz snajpera – rekao je Nicović.

Prema njegovim rečima, policijske agencije morat će kad-tad da raščišćavaju ovu pojavu, jer je zabrinjavajuća statistika.

 

– Na prostorima bivše Jugoslavije je više od 250 profesionalnih ubistava. Samo u Srbiji se u poslednje tri godine dogodilo 98 profesionalnih ubistava. U poslednjih nekoliko godina, prema mojim saznanjima, u Bosni i Hercegovini je taj broj 40. Procent rasvetljenosti je mizeran i kreće se od 1 do 1,5 posto – zaključio je Nicović.

Pomagači i logistika

Oružje u većini slučajeva dočeka ubice već pripremljeno ili ga prokrijumčare. Važnu ulogu igraju pomagači i logistika koja ih dočeka. Uglavnom se meta prati i utvrdi se njen idući korak, koji je za ubicu pogodan, a za žrtvu koban.

– Imaju veze u policiji, dakle imaju informacije. Unapred znaju šta se traži, protiv koga se traži, koje dokaze imaju istražitelji… Dva policajca kupe sa po 500 eura. Pa, tako, recimo, ako budu zaustavljeni u Jablanici, policajci kažu: “Kolege smo”, oni ih propuste, a možda vode ubicu, drogu i slično – rekao je Nicović.

Marko Nicović rekao je da su kriminalci napravili i novi sistem – usluga za uslugu – zbog čega je veoma teško i policiji. Tako, recimo, Crnogorci za ubistvo angažiraju osobu iz Sarajeva, nakon čega oni njemu duguju istu uslugu u Sarajevu. U ovakvim slučajevima, ne postoji novac. Nicović kaže da se profesionalne ubice s naših prostora sve češće izvoze za Evropu pa tako idu u Češku, Slovačku, Mađarsku, Austriju…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar