PRVA PRESUDA ZA UBISTVO ADVOKATA: Šaranović osuđen na 30 godina zatvora

PRVA PRESUDA ZA UBISTVO ADVOKATA: Šaranović osuđen na 30 godina zatvora

foto: Shutterstock


Viši sud u Beogradu osudio je na 30 godina zatvora Vladimira Šaranovića povodom optužbi da je ubio advokata Vladimira Zreleca 1. decembra 2015. na Vračaru. Ovo je prva presuda za ubistvo nekog advokata u Srbiji.

Sud smatra da je Šaranović znao da ubija advokata, u vezi sa njegovim poslom, a advokaturu je sud opredelio kao delatnost od javnog interesa. Inače ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Vladimir Šaranović je osuđen za krivično delo teško ubistvo na 30 godina zatvora, a za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga na još tri, jer je u stanu u kojem je živeo sa suprugom pronađena izvesna količina marihuane.

 Vladimir Šaranović, Foto MUP Srbije

Vladimir Šaranović, Foto MUP Srbije

Međutim, sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu od 30 godina zatvora. Šaranović je tokom suđenja negirao optužbe za ubistvo beogradskog advokata, potvrđujući da ga je poznavao i da ga je sa njim upoznao rođak Slobodan Šaranović.

Sud smatra da je dolazano da su Slobodan Šaranović i Zrelec, nakon godina saradnje, došli u sukob i da je ubijen po njegovom nalogu. Šaranović je bio Slobodanov čovek od poverenja, koji je bespogovorno izvršavao njegove naloge, zaključio je sud. Slobodan Šaranović ubijen je u Budvi 2017. godine.

Njemu je ubijeni beogradski advokat vodio poslove u vezi sa kockarnicama i menjačnicama, a bio je angažovan i u postupcima u Srbiji i u Crnoj Gori koji su se protiv njega vodili zbog sumnje da je naložio ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića. Vladimir Šaranović je svojevremeno bio zaposlen u firmama svog ubijenog rođaka.

Viši sud u Katanicevoj

Mediji su ranije pisali da se u dokazima ovog predmeta nalazi i pismo za koje je Zrelec rekao “da se da policiji ukoliko mu se nešto dogodi”, a koje je napisao Slobodan Šaranović. Više od dve godine nakon ubistva Zreleca, Vladimir Šaranović je bio u bekstvu, sve do hapšenja, 9. januara 2017. godine, u okolini Zrenjanina, po poternici Višeg suda u Beogradu. Od tada se nalazi u pritvoru.

Optužen je da je iz automobila u pokretu 1. decembra 2015. izrešetao advokata Zreleca ispred zgrade u kojoj je imao advokatsku kancelariju na Vračaru. Tri nedelje kasnije, advokat je podlegao povredama u Urgentnom centru.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar