RASVETLJENO UBISTVO GORGIJA GORGA DARMANOVIĆA: Dvoje uhapšeno zbog pomaganja Dejanu Stankoviću koji je likvidiran prošle nedelje u Kruševcu

RASVETLJENO UBISTVO GORGIJA GORGA DARMANOVIĆA: Dvoje uhapšeno zbog pomaganja Dejanu Stankoviću koji je likvidiran prošle nedelje u Kruševcu

Foto: Marko Đoković


Policija je rasvetlila ubistvo Gorgija Gorga Darmanovića koji je likvidiran 6. maja ove godine u Novom Beogradu. Ispostavilo se da je Darmanovića ubio Dejan Stanković Ždrokinac (71) koji je pre nekoliko dana likvidiran u Kruševcu. Dodatno, Stankovićev sin Vojin ubijen je takođe u Kruševcu i to 7. maja, samo dan nakon likvidacije Darmanovića, piše Politika.

Policija ipak nije rasvetlila ubistva Dejana Stankovića i njegovog sina Vojina, pa nije poznato da li su oni likvidirani u znak osvete zbog Darmanovićeve smrti ili je reč o drugim razlozima. Motiv za ubistvo Darmanovića, nezvanično, jesu nerazjašnjeni poslovi iz Južne Afrike, gde su i ubica i njegova žrtva živeli dugi niz godina. Darmanović je bio agent obaveštajne službe ove zemlje, sa kontaktima u podzemlju, a Stanković se tamo dugo bavio poslovima s druge strane zakona.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova juče je saopšteno da su uhapšene dve osobe koje su pomagale u ubistvu Darmanovića – S. M. (63) i S. Đ. (44), obojica iz Kruševca. Oni se terete da su 6. maja 2018. godine u Novom Beogradu pomogli sada pokojnom Stankoviću i još jednoj za sada nepoznatoj osobi u izvršenju krivičnog dela ubistva. Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da su zahvaljujući dobrom operativnom radu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili dve osobe za koje se sumnja da su izvršile krivično delo pomaganja u izvršenju ubistva.

„Takođe, prilikom pretresa stanova koje koriste osumnjičeni pronađena je još jedna osoba za koju se sumnja da je izvršila krivično delo falsifikovanja isprave. Nakon obavljenih provera, utvrđeno je da je reč o osobi za kojom postoji međunarodna poternica zbog ubistva na području Bosne i Hercegovine”, rekao je direktor policije Vladimir Rebić.

Kako je naveo, svi osumnjičeni privedeni su nadležnim tužilaštvima.

M. V. (35), koji se tereti da je izvršio krivično delo falsifikovanja isprave i za kojim je raspisana međunarodna poternica, priveden je uz krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Mladenovcu.

Da je Darmanović bio agent Južnoafričke tajne službe SSA ispostavilo se svega nekoliko dana posle njegove smrti. Lokalni list „Povo njuz” objavio je autentični dokument ove službe od 7. avgusta 2017, iz kojeg proizilazi da je bio zaslužan za mnogobrojne tajne operacije koje su dovele do razbijanja kriminalnih grupa. U dokumentu koji je potpisao komandant kriminalističke obaveštajne sekcije ove službe G. Jakobs, navodi se da je Darmanović rešio kriminalna dela: oružane pljačke, ubistva, pokušaja ubistva, kidnapovanja, krađa, čak i ilegalnog posedovanja morskih školjki.

Ipak, najpoznatiji detalj iz njegove biografije jeste da je bio jedan od izvora informacija za otkrivanje korupcije bivšeg predsednika Južne Afrike Džejkoba Zume. Darmanović je naime bio sagovornik za knjigu „Predsednikovi čuvari”, južnoafričkog novinara Žaka Poa. U toj knjizi su razotkrivene sumnjive poreske malverzacije Zume. On je bio predsednik Južne Afrike od 2009, pa sve do 14. februara aktuelne 2018. godine. Dao je ostavku posle gubitka većine u parlamentu zbog optužbi za korupciju. Pre samo mesec dana mu je počelo suđenje po 16 tačaka optužbe za ucenu, korupciju, pranje novca i prevaru.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar