RATNI MINISTAR MUP REPUBLIKE SRPSKE POD LUPOM TUŽILAŠTVA BIH: Podignuta optužnica protiv Tomislava Tome Kovača

RATNI MINISTAR MUP REPUBLIKE SRPSKE POD LUPOM TUŽILAŠTVA BIH: Podignuta optužnica protiv Tomislava Tome Kovača

Foto: Printscreen Youtube


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Tomislava Kovača, ratnog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kovač (1959), rođen u Sarajevu, državljanin BiH i Srbije, optužen je da je za vreme napada srpskih snaga na zaštićene zone Srebrenica i Žepa, kao komandant Štaba policijskih snaga i zamenik ministra i ministar MUP-a RS, komandovao i držao pod nadzorom sve policijske snage koje su učestvovale u zločinima nad Bošnjacima, čineći tako značajan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja – udruženog zločinačkog poduhvata.

U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom Kovača učestvovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dečaka, njihovom transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija, uključujući objekte Zemljoradničke zadruge “Kravica”, Cerska, Dom kulture u Pilici, Ekonomiju “Branjevo”, kao i lokacije u Sandićima, Konjević polju i ostale lokacije na kojima su vršena zarobljavanja i masovna i pojedinačna streljanja zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Kovač tereti se da je počinio krivično delo genocid, definisano Krivičnim zakonom BiH, stoji u optužnici.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kovač je posle rata u BiH otišao u Srbiju, gde i sada živi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar