RAZBILA SE KASICA: Dugovi klanova odlažu obračune, gubici u narko-poslu ogromni

RAZBILA SE KASICA: Dugovi klanova odlažu obračune, gubici u narko-poslu ogromni


Najveći mafijaški rat na Balkanu, rat škaljarsko-kavačkog klana ove godine je potpuno utihnuo u Srbiji. Za razliku od prethodne dve godine kada je Beograd bio epicentar ovog kokainskog sukoba, ove godine u prestonici, odnosno u celoj Srbiji u ovom mafijaškom ratu nije ispaljen nijedan hitac. Nijedna žrtva. Smirivanju ratnog stanja najverovatnije je doprinelo to što su dvojica najistaknutijih vođa suparničkih kotorskih klanova u zatvoru. Škaljarac Jovica Vukotić je u beogradskom CZ-u, a Slobodan Kašćelan, vođa kavačkog klana, u podgoričkom Spužu.

Međutim, jedan razlog je mnogo bitniji za smirivanje oružanih tenzija, a to je da su oba kriminalna klana ove godine pretrpela ogromne gubitke u kokainu, i to gubitke koji se više ne mere sa šest nula, već sa više od milijardu evra.

Serije profesionalnih likvidacija su od 2014, kada je zbog krađe 200 kilograma kokaina u Valensiji počeo najveći balkanski mafijaški rat, bile glavno obeležje srpsko-crnogorskog podzemlja, u kome se posle svake sačekuše postavljalo samo jedno pitanje: “Ko je sledeća meta?”. A meta je bilo i te kako sa obe strane. U 2015. u Srbiji i Crnoj Gori izvršena su 22 profesionalna ubistva, naredne 2016 – 24 likvidacije, zatim 28 ubistava u 2017, da bi rat u podzemlju dosegao vrhunac u 2018. kada je izvršeno 36 profesionalnih egzekucija.

Povezane vesti – KAVAČI vs ŠKALJARI

Većina tih likvidacija izvršenih što automatskim oružjem, što postavljanjem eksploziva pod automobile, obavljena je u ime, odnosno za račun jednog ili drugog klana iz Kotora. Njihov sukob odneo je više od 40 života, od kojih nisu svi bili samo pripadnici suprotstavljenih kriminalnih grupacija. Živote su gubili i slučajni prolaznici, ljudi koji su se igrom sudbine našli na putanji zalutalih metaka profesionalnih ubica.

A onda je u septembru prošle godine u letovalištu u Turskoj uhapšen glavni kapitalac škaljarskog klana – Jovan – Jovica Vukotić. Čovek koji je na početku kriminalne karijere važio za vođu tada jedinstvenog kotorskog kriminalnog klana, i koji je blizak saradnik klana Luke Bojovića. Vukotić je posle hapšenja izručen u Srbiju, gde je osuđen na 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanih dokumenata. Nedavno je srpsko pravosuđe odobrilo Vukotićevo izručenje Crnoj Gori gde ga čekaju tri postupka.

Jovan Jovica Vukotic 01_1000x0

Prvi, u kome se sumnjiči da je u maju 2016. u naselju Dobrota u Kotoru pucao na Tamaru Zvicer, suprugu vođe suparničkog kavačkog klana Radoja Zvicera, koja tom prilikom nije povređena, a ispaljeni hitac je završio u vozilu koje je bilo parkirano u blizini. Drugi, u kome se Vukotić sumnjiči da je u martu 2016. sa saučesnicima Igorom Dedovićem i Milićem Minjom Šakovićem učestvovao u pokušaju ubistva dvojice članova kavačkog klana – Vojina Stupara i Miloša Radonjića. I treći postupak Vukotića tereti za utaju poreza.
Tri meseca nakon Vukotićevog hapšenja u Turskoj – 13. decembra 2018. uhapšen je Slobodan Kašćelan, vođa kavačkog klana.

Povezane vesti – Vranjanac – ključna figura krađe kokaina u Valensiji

Kašćelan je uhapšen u Pragu, gde se u iznajmljenom stanu krio od Interpolove poternice koju je za njim Crna Gora raspisala 2017. godine. U februaru ove godine Kašćelan je izručen Crnoj Gori i od tada se nalazi u zatvoru u Spužu. Pod najstrožim bezbednosnim merama. Kašćelan je 2014. godine osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog pokušaja ubistva Igora Markovića u Prčanju 2010. godine, a protiv njega se vodi i postupak u kome se tereti da je formirao petnaestočlanu grupu – kavački klan – koja se bavila iznudama, zelenašenjem, nedozvoljenim držanjem oružja, švercom droge, mitom i pranjem novca.

Tako su kraj 2018. dvojica najistaknutijih vođa dva suprotstavljena kotorska klana sačekali iza rešetaka. Na slobodi je ostalo još vođa oba klana – šefovi koji su nastavili najvažniji posao – šverc narkotika: Igor Vukotić, brat Jovice Vukotića, i njihov najvažniji saradnik Igor Dedović, kao i Radoje Zvicer sa suparničke strane. Meta za odstrel ima i dalje, ali je očigledno da su se obe strane u 2019. godini više okrenule biznisu nego nastavku rata i osvete.

AP Photo/John Minchillo

AP Photo/John Minchillo

Tako u Beogradu nije zabeleženo nijedno ubistvo koje bi nosilo konotaciju sukoba ova dva klana, dok je u Crnoj Gori izvršeno pet ubistava. U odnosu na prethodne godine, reklo bi se “samo pet ubistava”, od kojih je u javnosti najviše odjeknulo ubistvo oca Jovice i Igora Vukotića – Veselina – Veska Vukotića. Stariji Vukotić ubijen je 20. aprila u profesionalnoj sačekuši u kotorskom naselju Dobrota.

Iako se njegovo ubistvo nedvosmisleno dovodi u vezu sa ratom kotorskih klanova, ne isključuje se ni mogućnost da je ova likvidacija izvršena zbog poslova koje je u to vreme vodio škaljarski klan. Propalih poslova naravno koji, opet naravno, podrazumevaju i gubitak glave.

Povezane vesti – ZAVADI PA VLADAJ: Da li je Brano Mićunović “režirao” krađu kokaina u Valensiji?

Vesko Vukotić ubijen je samo mesec dana nakon što je propao jedan od najunosnijih poslova škaljarskog klana – gubitak tone i po kokaina u Rumuniji.

Narko-pošiljka škaljarskog klana krenula je iz Kolumbije, najpre kopnenim putem do Surinama u Južnoj Americi, gde je utovarena u kontejner na jednom prekookeanskom brodu, koji se preko Atlantskog okeana uputio ka Evropi. Prošao je kroz gibraltarski prolaz, a onda uplovio u Sredozemno more ka Siciliji, Grčkoj, zatim je prošao Bosfor i krenuo ka najvećoj rumunskoj luci na Crnom moru – Konstanci. U Kontanci je kokain prepakovan i prebačen u gliser u bojama nekadašnje jugoslovenske zastave.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Skipera i posadu glisera je, dok su prilazili delti Dunava, zateklo jako nevreme, u kome nisu mogli da se snađu. Gliser se nasukao, posada je pobegla, a droga, koja je kamionima trebalo da se prebaci dalje u centralnu Evropu, ostala je za njima. U vodi. Oko 200 kilograma droge pronađeno je što na obali, što plutajući u vodi, zamotano u pojaseve za spasavanje, dok je oko 840 kilograma kokaina nađeno ispod duplog dna glisera, ostavljenog između sela Sveti Đorđe i Sulina.

U nastavku akcije, u kojoj je pored 300 specijalaca učestvovala i helikopterska jedinica, rumunska policija zaplenila je još 200 kilograma kokaina koji je plutao u crnomorskim vodama na području morskih platformi u Konstanci, a zatim još 152 kilograma kokaina nađenih na obali rumunskog Crnog mora. Ukupan skor – 1.390 kilograma kokaina, vrednog više od 300 miliona evra.
Istovremeno sa zaplenom, rumunska policija radila je i na identifikaciji i hapšenju učesnika šverca kokaina. Tako su u njihove ruke dopala dvojica Vranjanaca – Tode Krstić i Nenad Cvetković, vozači kamiona. U istrazi su kao organizatori šverca označeni jedan od vođa škaljarskog klana Igor Dedović i Vranjanac D. T. Međutim, ni jedan ni drugi nisu uhapšeni.

Kokain u balama

Mnogo veći gubitak od škaljarskog klana pretrpeo je suparnički – kavački klan, sredinom juna kada su američke vlasti u luci Filadelfija na brodu „MSC Gayane”, vlasništvo švajcarske kompanije ”Mediterranean Shipping Co”, pronašli i zaplenili skoro 20 tona kokaina, koji je na crnom uličnom tržištu vredan 1,2 milijarde dolara.

Shutterstock

Shutterstock

Kokain je pronađen u sedam kontejnera koji su prenosili vino, povrće, koštunjavo voće, metal i drugu robu namenjenu Evropi, Africi i Aziji, a vrlo brzo se došlo i do učesnika u švercu kokaina, od kojih su većina državljani Crne Gore.

Povezane vesti – UBICE KOTORSKIH KLANOVA: Ko su sve plaćenici škaljarskog klana

Najpre su uhapšeni Ivan Đurašević (29) i Fonofave Tijasaga (28), koji su priznali da su za nadoknadu od 50.000 evra pristali da na brod utovare i sakriju kokain. Zatim su uhapšeni i ostali osumnjičeni – Boško Marković (27), Aleksandar Kavaja (25), Lauli Pulu (32) i Nenad Ilić (39), prvi protiv koga je do sada podignuta optužnica. Ovaj državljanin Crne Gore, koji je bio inženjer kadet na brodu, tereti se da je prekršio pomorske zakone o švercu narkotika za koje je predviđena minimalna kazna od 10 godina zatvora. U optužnici se navodi da je Ilić učestvovao u zaveri koja je uključivala mobilne “narko” telefone, fantomke, lažne plombe za kontejnere, ali i za krivično delo zastrašivanja.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar