ROBIJANJE SA POVEZOM NA OČIMA: Najgora tamnica najvećih zlikovaca

ROBIJANJE SA POVEZOM NA OČIMA: Najgora tamnica najvećih zlikovaca


Zatvorenici se u “Crnom delfinu” drže pod nadzorom 24 sata dnevno. Nije im dozvoljeno da se odmaraju ili da sede na krevetima od trenutka kada se probude pa sve do momenta dok ne odu na spavanje.
Ruska federalna vladina institucija, kaznena kolonija broj 6 u regionu Orenburg, poznatija kao “Crni delfin”, jedan je od najgorih, a mnogi kažu i najgori zatvor u Rusiji. Ovo je jedan od najstarijih zatvora u Rusiji. Nekada se zvao “Ostrog”, ali je potom dobio ime po fontani sa skulpturom crnog delfina koja stoji ispred ulaza. Skulpturu su napravili zatvorenici.

Od 1. novembra 2000. godine u zatvor su počeli da stižu zatvorenici osuđeni na doživotnu robiju. Nalazi se blizu kazahstanske granice, na samoj granici sa Sibirom, i dom je za 700 najgorih ruskih kriminalaca. U njemu robijaju ubice, zlostavljači dece, teroristi, kanibali, serijske ubice i manijaci.
Pri dolasku u zatvor čuvari zatvorenicima stavljaju povez preko očiju kako ne bi mogli da mapiraju zatvor i tako isplaniraju eventualno bekstvo. Kada se sprovode između različitih zgrada kaznene ustanove, takođe im se stavlja povez.

Povezane vestiUbila partnera, skuvala ga i poslužila za večeru

“Crni delfin” je jedinstven i po pitanju pratnje zatvorenika: moraju da budu savijeni od struka nadole dok im čuvari drže ruke sa lisicama iza leđa, znatno više od struka robijaša. Praktično, gledaju svoja kolena. Ovakva pozicija omogućava maksimalnu kontrolu nad zatvorenicima, koja ih lišava pogleda na njihovu neposrednu okolinu, kao i sprečavanje pokušaja bekstva ili napada na zatvorsko osoblje.

Zatvorenici su izolovani i smešteni u ćeliju koja ima troje čeličnih vrata. Na 90 minuta svakog dana transportuju se do velikog kaveza za vežbanje. Za to vreme ćeliju pretražuju čuvari kako bi otkrili moguće ilegalne predmete, iako uopšte nije jasno kako bi robijaši do njih mogli da dođu.

Zatvorenici se u “Crnom delfinu” drže pod nadzorom 24 sata dnevno. Na njih pazi 900 čuvara. Na svakih 15 minuta stražar pravi krug i proverava svaku ćeliju kako bi bio siguran da zatvorenici poštuju pravila.

Supom se hrane četiri puta dnevno, dozvoljeno im je da koriste samo knjige, novine i radio, što predstavlja njihovu jedinu vezu sa spoljnim svetom. Kada im oficiri daju komandu, moraju da odgovore sa “da, gospodine”.
Jedan od robijaša je i Vladimir Nikolajev, osuđen 1997. godine zbog dvostrukog ubistva i kanibalizma. Uhapšen je u zimu 1996. godine, a policija je pronašla tiganj sa ostacima ljudskog mesa. Na balkonu, u snegu, držao je delove tela koje je planirao da pojede kasnije.

Povezane vestiŽena sa jedinstvenim kriminalnim umom

“Dolazio sam kući sa zabave malo pripit. Kod vrata zgrade je stajao neki tip i tražio mi upaljač. Malo smo se svađali i on me udario. Ja sam mu uzvratio i on je umro. Šta je trebalo da uradim? Uvukao sam ga u kupatilo gde sam mu skinuo odeću i počeo sam da ga komadam. Odsekao sam mu glavu, ruke i noge, kad mi je nešto palo na pamet pa sam odlučio da probam njegovo meso. Odrezao sam komad mesa sa bedra i skuvao, ali mi se nije svidelo. Narezao sam meso na manje komade i prepržio u tiganju. Dao sam meso jednom prijatelju koji ga je dao ženi. Ona je nešto kuvala sa time pa su oni i deca imali ručak. Rekao sam im da je to meso kengura. Šta oni znaju kakvo je to meso, Rusija nema kengure”, ispričao je kasnije Nikolajev.

Njegovi cimeri u zatvoru nisu ništa bolji. Ukupno su ubili oko 3.500 ljudi, što znači da je u proseku svaki zatvorenik ubio pet osoba.

Pored vrata ćelija stoje fotografije zatvorenika sa svim podacima o njihovim zločinima, kako stražari nijednog trenutka ne bi došli u iskušenje da im bude žao robijaša. Nijedan zatvorenik nije pobegao iz ovog zatvora.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar