Rođeni da bi odmah umrli

Rođeni da bi odmah umrli


Za krivično delo ubistvo deteta pri porođaju, sudije vrlo retko izriču maksimalne kazne od pet godina zatvora. Većina tih žena, kod kuće ima još dece, o kojima mora da brine, ali se svakoj okrivljenoj izriče mere obaveznog psihijatrijkog lečenja ili nadzora, koji se primenjuje i posle izlaska iz zatvora
Zašto je morala da ubije dete? Zašto ga nije ostavila ispred Crkve kad je toliko drugih žena koje žele, a ne mogu da imaju dece i koje bi to dete usvojile, dale mu život? Prva su pitanja koje postavljamo sebi kada čujemo vest o čedomorstvu. Sudska praksa, a mnogi više sam život daju odgovore na ova pitanja. Odgovore koji su hiljadu puta složeniji od svakog pitanja.
“Mi ne govorimo o bedi i sirotinji, a puno je žena koje upravo zbog nemoći da izdržavaju to stvorenje koje su upravo rodile, urade tu najstrašniju stvar, usmrte svoje tek rođeno dete. Još bitnije od tog siromaštva i straha da neće moći da izdržavaju dete je psihičko stanje žene u tom trenutku. Ono je presudno pri izvršenju čedomorstva, a mi smo, nažalost i dalje sredina u kojoj porodice unutar svojih zidova kriju mnoge stvari, a posebno probleme sa psihičkim zdravljem. I onda, kao sredina osuđujemo ženu koja je počinila čedomorstvo, što je naravno za svaku osudu, ali se niko ne pita šta je tu ženu navelo da to uradi, u kakvnim je okolnostima živela, šta je doprinelo takvom stanju svesti u kome ona ubije živo biće koje je tek rodila, da ne pričamo o patnji koja je čeka kada se vrati u normalno stanje, kaže za “Ekspres” Vesna Stanojević, koordinator “Sigurne kuće”.
Javnost Srbije, koja svakodnevno čita o humanitarnim akcijama za pomoć teško bolesnoj deci, o merama čiji je cilj pomoć bračnim parovima koji ne mogu da se ostvare kao roditelji posebno je osetljiva na slučaje čedomorstva. A upravo ta vest obeležila je ovu nedelju.
Opširnije u štampanom izdanju…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar