RODITELJIMA PRIJAVA: Poslali dete u školu dok su čekali rezultate testa

RODITELJIMA PRIJAVA: Poslali dete u školu dok su čekali rezultate testa

Shutterstock


U Osnovnoj školi “Braća Jerković“ iz Železnika na nastavu je juče došao učenik trećeg razreda, za koga je utvrđeno da je pozitivan na koronu, a protiv roditelja koji su poslali dete u školu podneta je prijava Centru za socijalni rad.

Cela porodica testirala se na virus korona dan ranije, a roditelji su dete poslali u školu, pre nego što su stigli rezultati testa.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Tanjug da je Ministarstvo odmah reagovalo, da su deca koji su bila sa zaraženim dečakom u grupi i njihova učiteljica izolovani i da će pratiti nastavu od kuće.

“Sugerisali smo školi, oni su pravno lice, da se pokrene prijava Centru za socijani rad za nebrigu o deci i videćemo šta će biti epilog, pratićemo. To je moja mera, ja drugu nemam. Zakon o porodici daje nadležnost Centru za socijalni rad, a mi možemo da iniciramo, kao što jesmo”, naveo je on.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

On kaže da “ne može da veruje” da su roditelji poslali dete u školu, dan nakon što se cela porodica testirala.

“Dobro je da su sva deca imala maske. Ovo je bilo neočekivano, posebno što je majka deteta zdravstveni radnik”, rekao je on.

Povezane vesti – Brnabić: Nećemo tolerisati kršenje epidemioloških mera

Direktorka škole Violeta Marković kaže da je juče po završetku nastave, obaveštena da je jedan učenik trećeg razreda pozitivan na virus Kovid 19, a da je bio na nastavi.

“Preduzete su sve mere prema uputstvu o postupanju u toj situaciji i prema preporukama Kriznog štaba, a učenici koji su juče pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn”, rekla je Marković za Tanjug.

FOTO TANJUG / DUSAN ANICIC/bs

FOTO TANJUG / DUSAN ANICIC/bs

Zaraženi učenik nije imao nikakve simptome, a učenici te grupe kao i učiteljica sve vreme nosili su zaštitnu masku, kao i svi ostali učenici i zaposleni u školi i poštovali preporučene epidemiološke mere.

Direktorka kaže da će druga grupa učenika istog odeljenja, nastavu će nastaviti da prati u školi.

“Majka zaraženog učenika, u utorak, nakon završene nastave, oko 14 sati, obavestila nas je da je dete dobilo pozitivan rezultat testa na Covid-19. Testiranju su bili podvrgnuti svi članovi porodice, dan ranije, u ponedeljak, 31. avgusta 2020. ali majka, o tome ni školu ni učiteljicu nije obavestila, već je dete poslala u školu”, navela je Marković.

Direktorka kaže da su o svemu obavestili Gradski zavod za javno zdravlje, Školsku upravu Beograd i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U školi je izvršena dezinfekcija svih prostorija u skladu sa merama epidemiološke službe.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar