Sedmi hitac

Sedmi hitac

Foto: Shutterstock


Nikola Zečević Zeka (38), vlasnik “Vile Jelena”, koji je prošlog petka ubijen u centru Kragujevca, u poslednje vreme se intenzivno družio sa Zoranom Kneževićem Knezom, vođom nekadašnje stare garde šumadijskog podzemlja, koga je policija odranije dovodila u vezu sa dilovanjem narkotika. Upravo su narko-poslovi centar istrage na rasvetljavanju Zečevićevog ubistva.

Zečević je likvidiran u Glavnoj kragujevačkoj ulici i to u večernjim satima, naočigled desetak prolaznika. Prema prvim informacijama, Zečeviću je sa leđa prišao napadač maskiran fantomkom i u njega ispalio sedam hitaca, a zatim pobegao sa mesta zločina. Zečević je pogođen u grudi, vrat i stomak, i po dolasku ekipe Hitne pomoći još je davao znake života, ali je zbog kobne rane na vratu preminuo na putu ka Kliničkom centru Kragujevac.

Rekonstrukcija zločina

Daljom istragom policija je pomoću video snimaka nadzornih kamera rekonstruisala ceo zločin. Naime, na snimcima se vidi muškarac u crnoj kratkoj jakni, farmerkama i sa kapom na glavi u trenutku kada puca u Zečevića, i to u blizini desetak prolaznika. Na snimku, koji je objavljen na kragujevačkom portalu Ucentar.rs, vidi se kako Zečević, u jakni na pruge, ide sam trotoarom približavajući se zgradi u kojoj živi. Za njim ide nekoliko prolaznika, a u sledećem trenutku nailazi muškarac u crnoj jakni i sa kapom na glavi. Zatim je maskirani muškarac ubrzao korak, obišao ljude ispred sebe, da bi zatim prišao Zečeviću s leđa. U tom momentu je iz jakne izvadio oružje i počeo da puca, a da se pritom nijedne sekunde nije osvrnuo na prolaznike, koji su sa odjekom prvog hica panično počeli da beže na drugu stranu. Po ispaljenom sedmom hicu, kojim je overio Zečevića, i ubica se dao u beg, a interesantno je da je sve vreme pucnjave, na trotoaru, u blizini ubistva, bio parkiran automobil sa uključenim svetlima, a koji se odvezao tek posle bekstva ubice.

-Policija utvrđuje da li taj automobil ima veze sa likvidacijom ili se njegov vozač tu zatekao slučajno. Ubica je, kako se sumnja, posle ispaljenih hitaca otrčao do susedne ulice, u kojoj ga je u vozilu čekao saučesnik ili saučesnici – kaže za “Ekspres” izvor iz MUP Srbije.

Povezane vestiBelivukov poziv iz Atine

On navodi da istragu ubistva vodi kragujevačka policija, ali da su u ceo slučaj uključeni i pripadnici UKP MUP Srbije.

-Zečević je ubijen u momentu kada se vraćao kući sa picom koju je kupio porodici. Snimci koji su naknadno otkriveni ukazuju na to da je on pod pratnjom ubice bio nekoliko sati. Pratili smo kompletno Zečevićevo kretanje tog popodneva, i na nekoliko snimaka, na različitim lokacijama se vidi maskirani ubica, što ukazuje da je on pratio Zečevića i samo čekao pogodan momenat da ga ubije. U momentu kada je shvatio da Zečević ide kući i da možda više neće izlaziti napolje, on je odlučio da puca. Taj trenutak ukazuje na očiglednu nameru da ubistvo izvrši baš tog dana i da je bez obzira na prolaznike izvršeno u poslednjem mogućem trenutku, ali za sada nije poznato da li je ubica bio plaćenik ili je zločin izvršio iz ličnih razloga – kaže izvor ”Ekspresa”.

Nezabeleženo ubistvo

Likvidacija Zečevića uznemirila je Kragujevčane, koji kažu da ovakvo ubistvo, nasred ulice i pred svedocima, poslednjih godina nije zabeleženo u njihovom gradu. Zečević je inače bio vlasnik apartmana za izdavanje, važio je za žestokog momka, a takav imidž je održavao i na svom FB profilu gde je objavljivao fotografije oružja ili svoje slike pored skupocenih automobila. Pre 12 godina učestvovao je u pucnjavi, kada je ranio sina vlasnika jedne menjačnice, i zbog toga je bio osuđen na zatvorsku kaznu.

-On je u tog mladića pucao zbog svađe oko devojke. Ispalio je šest hitaca. Mladić je pogođen u nogu i metak mu je presekao aortu. Iskrvario bi na mestu da se pukim slučajem u blizini nije našao hirurg, koji mu je spasao život. Zečević je tada pobegao sa mesta pucnjave, ali se na uviđaju pojavio njegov prijatelj, pa je policija njegovim praćenjem tada i locirala Zečevića. On je nađen u jednoj garaži, i to naoružan pištoljem i bombom – kaže izvor “Ekspresa”.

Povezane vestiPoruka

On navodi da je kragujevačka policija tada u garaži pronašla i automobil sa isečenom šasijom.

-Tada se došlo do saznanja da je Zečević sa svojom ekipom imao uigranu šemu prevare sa prodajom motora, nad čijim novim vlasnicima je posle kupovine vršio iznude – objašnjava naš sagovornik.

U svakom slučaju, Zečević je posle hapšenja bio osuđen, a po izlasku iz zatvora je ušao u posao sa trgovinom nekretninama, a zatim je izgradio ugostiteljski objekat „Vila Jelena“ u centru grada. Sve vreme se po gradu pričalo i da je upetljan u poslove sa one strane zakona, ali u policiji nije bio registrovan kao pripadnik nijedne kriminalne grupe.

-Sada se priča da je sarađivao s pojedinim kriminalcima iz Novog Pazara, Aranđelovca i Beograda, kojima je navodno ostao dužan neki novac za drogu. Ono što je policiji najinteresantnije jeste da je Zečević u poslednje vreme često viđan u društvu Zorana Kneževića Kneza, vođe stare garde šumadijskog podzemlja, a koji se odranije dovodi u vezu sa dilovanjem narkotika – navodi sagovornik “Ekspresa”.

Povezane vestiOni nisu usud Srbije

S obzirom na bogatu karijeru Kneževića, istraga ubistva Zečevića je za policiju dobila novu dimenziju.

Knežević je zabeležen još u nekadašnjoj beloj knjizi o organizovanom kriminalu koju je 2001. na osnovu operativnih saznanja sastavio MUP pod vođstvom ministra Dušana Mihajlovića. Prema tadašnjim podacima, Knežević je označen kao vođa glavne kriminalne grupe u Kragujevcu, a čija je glavna delatnost dilovanje droge. Knežević je u beloj knjizi bio označen kao pripadnik grupe čuvenog kriminalca Borisa Petkova zvanog Bugarin, koji je bio sumnjičen za ubistvo Ranka Rubežića, i koji ga je navodno i uključio u lanac organizovanog krijumčarenja narkotika. Petkov je još u to vreme bio poznat kao jedan od vodećih krijumčara velikih količina heroina iz Turske i Bugarske prema državama Evrope.

-Kao član ove grupe, Knežević angažuje i ostale saradnike u transportu i distribuciji heroina po direktivama Petkova. Pretpostavlja se da se grupa bavi krijumčarenjem velikih količina heroina. Pored navedenih delatnosti, grupa vrši i krivična dela otmice i nasilničko ponašanje. Od članova grupe često je oduzimano vatreno oružje koje je bilo u ilegalnom posedu. Višestruki su povratnici, a osuđivani su i na duže vremenske kazne zatvora. Vođa grupe Knežević je vrlo agresivan i sklon pružanju otpora kao i upotrebi vatrenog oružja. Na području Aranđelovca poseduje veći broj nekretnina, između ostalih auto-centar “Mladost”, servis za tehnički pregled vozila, veći broj skupocenih automobila… Sumnja da su nekretnine proistekle iz navedene kriminalne delatnosti – objavljeno je u beloj knjizi o organizovanim kriminalnim grupama u Srbiji.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar