SERIJSKI UBICA U KIČEVU: Makedonski novinar ubijao, a potom pisao o tome

SERIJSKI UBICA U KIČEVU: Makedonski novinar ubijao, a potom pisao o tome


Makedonski novinar crne hronike Vlado Taneski bio je tih i povučen. Kolege su ga znale kao vrsnog profesionalca sa odličnim vezama u policiji i pravosuđu. Žena ga je smatrala divnim ocem i suprgom. A onda se ispostavilo da je serijski ubica i silovatelj. Skončao je, kao što je i živeo. Misteriozno.

On je 2008. u 56. godini uhapšen zbog sumnje da je ubio i mučio tri starije žene. Policija je posumnjala da je Taneski u stvari zločinac, kada je u nizu tekstova o naizgled nepovezanim ubistvima, otkrio detalje koje policija nije pustila u medije, već su “mogli biti poznati samo počiniocu”.

Radilo se o tri sirote žene, čija su maskarirana tela pronađena bez odeće i to spakovana u najlonske kese i ostavljene na različitim lokacijama u Kičevu, planinskom gradiću 120 kilometara udaljenom od Skoplja. Obudukcija je pokazala da su sve tri žrtve bile seksualno i fizički zlostavljane, a zatim zadavljene telefonskim kablovima. Poslednja je pronađena Živana Temelkoska 65 godina, čije je telo otkriveno 2007, dve godine pre nje ubijena je Mitra Simjanoska, (64). Policija je tada saopštila da se i dalje traga za 78 godina starom ženom koja je nestala 2003. godine, a da sonovano sumnjaju da je i nju mučio i ubio Taneski.

Povezane vesti – MONSTRUM S ANDA I ZVER: Silovana deca postala najmasovnije ubice

On je sam skrenuo pažnju policije na sebe kada je u jednom od svojih članaka u novinama Nova Makedonija sa naslovom “Serijski ubica u Kičevu” – postavio teoriju da je jedna žrtva, Ljubica Licoska (56), oteta nakon što su joj dvojica prišla sa pričom da joj je sin povređen i tako je odvukli u kola. Dalje, pre nego što je i policija dobila nalaze obudekcije, on je napisao da su ubijene baš telefonskim kablom. Te pojedinosti može da vam saopšti očevidac, žrtva ili napadač.

nož

“Čitali smo njegove priče i posumnjali da je on ubica, jednostavno znao je previše”, rekao je Kotevski.

Istražitelji su primetili i sličnosti među žrtvama – sve su to bile siromašne i neobrazovane čistačice. I sve one su imale zajedničku koleginicu – majku Taneskog. Kasnije će se ispostaviti da oni nisu bili u najboljim odnosima. Navodno, novinar je mrzeo svoju majku, a one su ga podsećale na nju.

Pritom, u jednom tekstu je napisao da ima saznanja da su ubistva izvela dvojica lokalnih kriminalaca, tačno navodeći njihova imena, ali je zaboravio da su oni u to vreme već bili u zatvoru i da nisu fizički mogli počiniti zločin. Taneski je o ovom bizarnom slučaju pisao je čak i Njujork tajms.

Portparol makedonske policije Ivo Kotevski za njih je tada izjavio da su članci Taneskog izazvali sumnju, te je policija započela istragu o ovom tada i dalje uglednom novinaru, koji je iza sebe imao karijeru dugu 20 godina. Krunski dokaz koji je prethodio hapšenju bilo je poklapanje njegovih DNK tragova iz semene tečnosti sa onim pronađenim na žrtvama.

Povezane vesti – NE DOČEKAJU SVA DECA DEDA MRAZA: Najstrašniji zločin ikada počinjen u Indijani

Nekoliko dana nakon hapšenja, pronađen je u mrtav u zatvorskoj ćeliji. Po zvaničnoj verziji, izvršio je samoubistvo tako što se udavio u plastičnoj kofi vode. Ono što je još čudnije u toj priči je da su tokom njegovog suicida, oba njegova cimera, navodno, spavala i da nisu čuli ništa. Ipak, niko nije demantovao zvanične nalaze. Kotevski, portparol policije, rekao je tada da će policija nastaviti da istražuje ubistva, ali je doda da smrt otežava stvari.

“Sada kada je otišao, možda nikad nećemo saznati šta se desilo”.

Ognen Canvarevik, reporter lista Nova Makedonija, koji je zajedno sa Taneskim radio na člancima o ubistvima, rekao je da su on i druge kolege u novinama bili u šoku kad su čuli šta se desilo.

“Bio je fin i obrazovan momak, koji je izgledao potpuno normalno. Kada su me iz policije pozvali i saopštili mi “tvoj reporter je ubica”, jedva sam verovao svojim ušima.”, rekao je Canvarevik.

ubica

Prema njegovim rečima, Taneski bio iskusni novinar, oženjen, ali odvojen od svoje supruge, sa kojom je imao dvoje odrasle dece. Vlado jeste imao loš odnos sa majkom, kaže, a pritom, otac mu je počinio samoubistvo 1990. godine.

“Neverovatno. Bio je tako miran kada je pričao o tim ubistvima, a sve ove žene žive na samo nekoliko metara od njihove porodične kuće.”, primetio je Canvarevik.

I Ljupčo Popovski, glavni i odgovorni urednik Utrinskog Vesnika, još jednih novina u kojima je Taneski radio, rekao je za njega da je bio izuzetno tih:

“Nikada ne bih rekao da je Vlado sposoban da radi tako nešto.”

Na sličan način, Taneskog je za hrvatske medije kasnije opisala i njegova supruga Vesna. Ona je tom prilikom opisala njihov odnos i poslednje sate njegovog života.

Povezane vesti – NESTAŠICA NANOGICA: Hiljadu osuđenika čeka izvršenje kazne

“Imali smo savršen brak, mnogi su nam zavideli. Bila sam sretna s njim. Ovo sve deluje kao užasan san.”, rekla je Vesna Taneski i dodala da Vladu pamti kao dobrog supruga i još boljeg oca.

“Nisam mogla da verujem da sam s čovekom o kome to pričaju živela toliko godina. Mogla sam ja biti prva žrtva, ali to nisam ni u jednom trenutku ni po čemu primetila.”, rekla je Vesna te dodala kako je Vlado imao neprijatelje zbog onoga što je pisao i da joj je kad su bili nasamo često govorio da se boji da mu neko nešto ne podmetne.

Shutterstock

Shutterstock

Ona se sa suprugom poslednjih godina viđala samo vikendima, jer se zbog posla preselila u Skoplje.

“Kad smo se videli u zatvoru rekla sam mu da mu opraštam, pitala ga zašto mi nije rekao da ima probleme.”, ispričala je Vesna na kraju ispovesti.

Poljak ovako zaradio milione

Makedonac nije prvi slučaj ubice koji je otkriven preko pera. Poljski pisac Kristian Bala osuđen je 2007. godine na 25 godina zatvora zbog zločina koji je detaljno opisao u svom trileru. Zahvaljujući morbidnim detaljima koji su začinili ovo delo kriminalne fantastike, knjiga mu je postala bestseler. Ipak, policija je kasnije otkrila da je u slučaju otmice, mučenja i ubistva, pisac lično učestvovao. Proglašen je krivim za organizovanje ubistvo sedam godina ranije jednog biznismena za koga je sumnjao da mu spava sa bivšom suprugom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar