SLUČAJ DUTRU: Silovao i ubijao devojčice, ali ne odustaje od uslovne slobode

SLUČAJ DUTRU: Silovao i ubijao devojčice, ali ne odustaje od uslovne slobode


Serijski ubica pedofil u Belgiji, Mark Dutru oteo je i silovao šest devojčica uzrasta između osam i 19 godina, od kojih su dve devojčice ubijene, a dve umrle. Zločine je počinio tokom 1995. i 1996. godine sa tadašnjom suprugom Mišel Marten. Belgijski mediji nazvali su ih “par iz pakla”. Imali su troje svoje dece, ali ih to ni na koji način nije sputavalo da otimaju tuđu decu, zatvaraju ih u mračne podrume i seksualno se iživljavaju nad njima.

Dutru je rođen 1956. godine kao najstarije od petoro dece. Njegovi roditelji, oboje nastavnika, otišli su iz Belgije u Kongo, ali su se vratili na početku krize u Kongu kada je Dutru imao četiri godine. Razveli su se 1971. i Mark je ostao da živi sa majkom.

Prvi put se oženio kada je imao svega 19 godina. U prvom braku je dobio dvoje dece, ali se razveo 1983. godine. Bio je nezaposleni električar i imao dugu kriminalnu prošlost, uključujući osude za krađu automobila, pljačke i trgovinu drogom. Tada je već bio u vezi sa Mišel Marten. Ubrzo su dobili troje dece, a formalno su se venčali 1989. godine dok su bili u zatvoru. Razveli su se 2003. godine, takođe dok su bili u zatvoru.

U februaru 1986. Dutru i Marten su uhapšeni zbog otmice i silovanja pet devojčica. U aprilu 1989. Dutru je osuđen na trinaest i po godina zatvora, a Marten je dobila kaznu od pet godina. Međutim, zbog dobrog ponašanja u zatvoru Dutru je pušten na uslovnu slobodu već u aprilu 1992. godine, nakon što je odslužio samo tri godine zatvora. Posle njegovog puštanja, Komisija za uslovni otpust primila je pismo od Dutruove majke, u kojem je ona napisala da je sigurna kako njen sin nešto planira, mada ne zna tačno šta. Na pismo joj niko nije odgovorio.

Povezane vesti – Da smo ranije usvojili zakon, osmorica ubica bila bi na doživotnoj robiji bez pomilovanja

Ujedno, Dutru je uverio psihijatra da je psihijatrijski nesposoban za rad, što je rezultiralo time da dobije državnu penziju. Dobio je i recepte za pilule za spavanje i sedative, koje je kasnije davao svojim žrtvama.

Spasioci nisu čuli vapaj

Zajedno sa suprugom i jednim saradnikom Dutru je ponovo uhapšen 1996. godine. Policajci su tokom racije u jednoj od njegovih sedam kuća, od koje je u tri podrume pretvorio u mučilišta za devojčice, pronašla i oslobodila dve devojčice starosti 12 i 14 godina. Dutru je bio osumnjičen za njihovu otmicu i serijska silovanja, pa je policija odlučila da pretraži i druge nekretnine u njegovom vlasništvu.

Dok su oni pretraživali jednu od tih kuća, Melisa Ruso i Žili Ležen, dve devetogodišnjakinje koje su zajedno otete 24. jula 1995. pokušale su da dozovu pomoć. Policajci su čuli slabašne dečje glasove, ali su pomislili da dolaze s ulice gde su se igrala neka deca. Melisa i Žili bile su zatvorene u tamnicu ispod poda kuće, osluškivale su glasove i korake iznad sebe. Prvi put za gotovo godinu dana otkad su bile otete pomislile su da nad njihovim glavama ne hodaju njihovi mučitelji. Počele su da dozivaju u pomoć, ali njihovi slabašni glasovi jedva su dopirali do policajaca koji su u tom trenutku pretraživali kuću. Policajci ih tokom te prve pretrage nisu pronašli. Devojčice su umrle od gladi.

Tokom ispitivanja Dutru policajcima nije rekao za dve zarobljene devojčice u podrumu, iako je bio svestan da bi mogle da umru. Njihova beživotna tela pronađena su mnogo kasnije u dodatnoj pretrazi Dutruovih kuća.

Ništa manje zlobna nije bila ni njegova žena, koja je nakon hapšenja uz kauciju puštena na slobodu. Ona je takođe znala za devojčice, ali ništa nije rekla policiji, niti je devojčicama odnela hranu.

“Nisam ih spasla niti sam im odnela hranu jer sam se plašila da bi mogle da me napadnu”, kasnije je objasnila svoj neljudski postupak. Mišel je to rekla tek posle suđenja koje je šokirana belgijska javnost pratila sa ogromnim zanimanjem.

Marc Dutroux

Okovane za krevet

Sve vreme dok je proces trajao pretpostavljalo se, na čemu je i sam Dutru insistirao, da on vodi pedofilski lanac u koji su bili umešani i neki visoko pozicionirani belgijski političari i policajci. Spominjalo se čak da su u tu aferu umešani i neki ministri iz tadašnje belgijske vlade, a koliko je istraga traljavo vođena i opstruirana moglo se čuti i od prvog sudije koji je radio na tom slučaju:

“Nikada nisam naišao na takav otpor pri pokušaju da dođem do istine”.

Nezvanično, više od 20 potencijalnih svedoka u ovom slučaju je umrlo bez objašnjenja. Kada je Dutru 1998. uspeo da zgrabi pištolj jednog policajca i nakratko pobegne iz suda, dvojica ministara su podnela ostavku.

Dutru, kojeg su psihijatri opisali kao psihopatu, i njegovi saučesnici na kraju su bili optuženi za otmicu, torturu i silovanje šest devojčica i devojaka starosti između osam i 19 godina, od kojih su tinejdžerke An Maršal i Efje Lambreks ubijene, a Žili Ležen i Melisa Ruso u podrumu umrle od gladi.

Zbog svih okolnosti, pre svega zbog toga što su Dutru i njegova supruga prethodno, uprkos presudi za silovanje pet devojčica, vrlo brzo pušteni na slobodu, za veliki deo belgijske javnosti je bio dokaz da Dutru ima moćne zaštitnike koji prikrivaju njegova zlodela.

“Govorio mi je da me štiti od bande razbojnika koja je od mojih roditelja tražila otkupninu za mene. Kada sam pokušala da se oduprem njegovim seksualnim napadima, pretio je da će me predati tim muškarcima. Govorio mi je da će me oni mučiti i ubiti, ali tek nakon što me nateraju da jako patim”, ispričala je kasnije jedna od devojčica koja je torturu trpela 80 dana, ali je uspela da preživi. Ona je nakon otmice bila okovana za krevet tri dana, a onda ju je Dutru odveo u ćeliju specijalno napravljenu za tamničenje.

“Zašto me nisi ubio?”, pitala ga je svedočeći protiv njega na sudu Sabina Darden, jedna od devojčica koja je preživela.

Dutru je na suđenju tvrdio da nikoga nije ubio, ali je njegove dve žrtve policija našla zadavljene. Na sudu je priznao otmice i pedofiliju, ali je tvrdio da je on samo “kurir pedofilske bande”. Tvrdio je da je deo mreže pedofila koja uključuje niz poznatih ljudi, a loše postupanje policije dovelo je do širenja glasina o zataškavanju čitavog slučaja.

Zbog otmica, silovanja i ubistava osuđen je na doživotni zatvor, ali je 2013. godine podneo zahtev za uslovni otpust koji mu je, ovaj put, odbijen. Slučaj pedofila Dutrua je bio toliko zloglasan da je više od trećine Belgijanaca koji su se prezivali Dutru promenilo svoje prezime.

Pismo iz zatvora

Pismo monstruma

Mišel Marten, supruga Marka Dutrua, odslužila je kaznu i izašla iz zatvora 2012. godine. Od tada se skriva od javnosti. Međutim, Dutru posle svega počinjenog i mnogih nerazjašnjenih okolnosti koje su pratile njegov slučaj nije želeo da ostane bez pažnje javnosti. Uz pomoć svog advokata smislio je način kako da ponovo uzburka duhove i produbi patnju roditelja ubijenih devojčica.

Krajem avgusta prošle godine uputio je pismo porodicama svojih žrtava, napisavši da može da im ponudi odgovore na sva njihova pitanja. Njegov advokat poslao je pismo na adrese šest porodica zbog, kako se navodi, želje da im “rane barem još malo zacele”.
Više porodica je odbilo da sarađuje, jer smatraju da je cilj svega dobijanje uslovne slobode. Pismo je ponovo nedeljama bilo tema u svim belgijskim medijima, a na Fejsbuku ga je objavio otac preminule Žili Ležen.

Povezane vesti – NAJMASOVNIJI UBICA U ISTORIJI RUSIJE: Ubio 81 ženu, pa pobesneo jer je ostao bez penzije

Pismo je sastavio advokat ubice Bruno Daje. Iako je Dutru obećao da neće tražiti direktan kontakt s porodicama žrtava, naveo je da je spreman da “odgovori na sva pitanja ukoliko žele da ih postave”.

“Nije reč o stvaranju kontroverze ili otvaranju starih rana, već o skromnom doprinosu zaceljenju”, navodi se u pismu. Belgijski mediji naveli su da Dutru ne odustaje od namere da bude pušten na uslovnu slobodu, za šta je potrebno da ispuni pet kriterijuma, od čega se tri direktno odnose na žrtve, odnosno njihove porodice.

Žan Lambreks, otac ubijene Efje, rekao je da je sve to “akcija za javnost advokata koji ima mnogo vremena, a malo klijenata”. Prema njegovim rečima, pismo je beznačajno.

“Nakon 23 godine vreme je da cirkus stane”, naveo je za belgijsku televiziju Pol Maršal, otac ubijene An.
Žan-Denis Ležen istakao je da je pismo “moralno mučenje”. Kako kaže, da pismo postoji saznao je 23. avgusta – na godišnjicu ćerkine smrti.

Đino Ruso, otac Melise, izjavio je da ideja o oslobađanju ubice njegove ćerke ne dolazi u obzir. “Prepustiću to bogu”, rekao je francuskim medijima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar