ŠPIJUNSKA AFERA: Odloženo suđenje Momčilu Perišiću, nastavak 28. januara

ŠPIJUNSKA AFERA: Odloženo suđenje Momčilu Perišiću, nastavak 28. januara


Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišću, i još dvojici optuženih za špijunažu, odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu za 28. januar iduće godine.

Ovaj postupak traje od 2002, a suđenje se odvija bez prisustva javnosti koju je sud isključio na početku suđenja na zahtev tužilaštva, radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

momcilo perisic

Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane produžili su rok za čuvanje tajnosti određenih dokumenata koji će biti predočeni na suđenju.

Presuda će u svakom slučaju biti javno objavljena. Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.

Pročitajte još: Intervju Perišić – Namestili su mi špijunsku aferu da bi lakše ubili Đinđića

Postupak za “špijunsku aferu” pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine. Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za “odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru”, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar