SRPSKA MAFIJA U ŠVEDSKOJ: Dva moćna kuma i okoreli neprijatelji

SRPSKA MAFIJA U ŠVEDSKOJ: Dva moćna kuma i okoreli neprijatelji


Saša Todorović (55) zvani Trta iz Beograda, višestruko osuđivani kriminalac, koji je 19. avgusta, ubijen u Stokholmu u Švedskoj, imao je moćne prijatelje, ali i još moćnije neprijatelje među kojima je i Milan Ševo, nezvanični bos srpske mafije u Švedskoj, sa kojim se posvađao tokom poslednjeg boravka u Srbiji. Sukob između Todorovića i Ševa izbio je zbog primata nad restoranima koje Todorović drži u Švedskoj, i to u partnerstvu sa jednim od najozbiljnijih hrvatskih mafijaša.

Todorović je ubijen u večernjim satima, ispred jedne prodavnice u opštini Danderid u Stokholmu. Švedski “Ekspresen” objavio je da je Todorović upucan u glavu, kao i da su ga napadači sačekali u momentu kada je iz prodavnice krenuo kući.

Pročitajte još: Istina gora od horor filma

Na mesto zločina odmah je izašla policija, a u potragu za napadačima bio je uključen i helikopter. Već sutradan ujutru, zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu, uhapšena su trojica muškaraca. Njihov identitet nije saopšten, a lokalni mediji objavili su da su dvojica osumnjičenih stari oko 20 godina, dok je treći uhapšeni u tridesetim godinama. Stariji muškarac, prema pisanju tamošnjih medija, ranije je u Švedskoj izdržavao zatvorsku kaznu zbog pljačke i umešanosti u dilovanje droge.

“Todorović je jedan od poznatijih Srba u Švedskoj. On je još davnih dana preuzeo restorane koje je u Švedskoj ranije držao Zoran Uskoković Skole. Tako je i počeo karijeru, bio je upetljan u mnoge kriminalne poslove, oko njega se vrtelo mnogo para i tako je i došao do jake pozicije unutar srpskog podzemlja u Švedskoj. Naravno, ta pozicija osim moći i novca privlači i mnogo jakih prijatelja, ali i moćnih neprijatelja”, kaže za “Ekspres” izvor iz MUP Srbije.

Todorović je prema policijskim informacijama na svojoj strani imao dva moćna kuma.

“Jedan je poznati Beograđanin, koji drži nekoliko splavova i restorana, vozi beli “aston martin” američke registracije i ima dve kuće na Zvezdari. U jednoj od njih je izvesno vreme čak živeo Milan Ševo, po povratku iz Švedske u Beograd. Drugi moćni Todorovićev kum je poznat kao Milutin Ortodoks, a koji na leđima ima istetoviran nadimak svog kuma – Saša Trta. I Milutin je u opasnim poslovima, zbog kojih se nekoliko puta našao na meti naoružanih napadača. Zbog te situacije se jedno vreme krio u Beogradu, ali su i ovde zbog njega dolazile plaćene ubice”, kaže izvor “Ekspresa” navodeći da su Todorović i Milutin čak osnovali grupu u Švedskoj pod nazivom “Ambasadori smrti”.

“Poslednji incident koji se vezuje za ovu grupu je zaprepastio švedsku policiju. Naime, Milutin je po nalogu Todorovića prisilio jednog muškarca, sa kojim su bili u sukobu, da ga oralno zadovolji i sve to je snimao mobilnim telefonom. Očekivali su da to, zbog poniženja, prisiljeni muškarac neće prijaviti, ali je on otišao u policiju, koja je posle toga uhapsila Milutina”, kažu u MUP-u.

Ovaj incident je sada jedan od pravaca istrage koju švedska policija u saradnji sa kolegama iz Srbije vodi kako bi rasvetlila Todorovićevo ubistvo.

Drugi pravac je sukob koji je Todorović imao sa Milanom Ševom.

Pročitajte još: Pakovanje makedonskog kofera

“Todorović i Ševo su dugo godina blisko sarađivali, ali je između njih stalno tinjalo rivalstvo u poslovima sa restoranima. To rivalstvo se posebno produbilo kada je Todorović u posao kao svog partnera uveo jednog Hrvata, koji je poznat po beskrupoloznim pljačkama u Švedskoj. Taj Hrvat sa svojim zemljacima, koji su svi svojevremeno bili na ratištu, takođe ima grupu, koju je tamošnja policija nazvala “Vojna liga” jer su poznati po vojničkoj disciplini. Grupa tih Hrvata stoji iza nekoliko pljački u Švedskoj, a karakteristično im je da posle svake, unutar opljačkanog objekta, uglavnom banke, mecima u staklu izrešetaju oznaku u obliku smajlija”, kaže naš sagovornik.

On objašnjava da je zbog partnerstva sa ovim Hrvatom i izbio sukob između Todorovića i Milana Ševa.

“Taj sukob je izbio kada je Todorović poslednji put bio u Beogradu. I sada se ispituje i taj trag”, kaže naš sagovornik
Todorovićev život krije još mnogo tragova koji bi policiji mogli da budu više nego interesantni.

Naime, protiv Todorovića je 2002. u Švedskoj bila pokrenuta istraga kada je tamošnja policija zaplenila amfetamin vredan 65 miliona švedskih kruna.

IMG-4598e752e7bff1d2f1562b2c1bb43475-V

“Todorović je tada pobegao iz Švedske u Ameriku, gde se krio narednih deset godina, kada je uhapšen i isporučen. Međutim, te 2012. sud je odustao od istrage protiv njega. U isto to vreme, ostali koji su u ovom slučaju bili uhapšeni su izašli sa desetogodišnje robije, i naravno da su posumnjali da je Todorović oslobođen jer je pristao na saradnju sa policijom… Tako da je i sumnja ostalih osuđenih iz ovog slučaja jedan od pravaca istrage, pogotovo što je među njima bio i izvesni Miša Ćela, pripadnik starije generacije mafijaša, koji je čak svojevremeno bio na Golom otoku zbog ubistva, a zatim se družio sa Branislavom Matićem Belim, Đorđem Božovićem Giškom, Željkom Ražnatovićem Arkanom. Miša Ćela je bio i ostao jedan od najopasnijih mafijaša”, kaže naš izvor.

Todorović je nakon što je protiv njega obustavljen postupak zbog šverca amfetamina, u Švedskoj bio hapšen 2015. godine zbog posedovanja pištolja “magnum 357”. Todorović je policajcima rekao da je naoružan zato što su mu neposredno pre toga ubili prijatelja, te strahuje za svoju bezbednost.

On je pored restorana ušao i u posao distribucije povrća, u koji je i uveo poznatog pljačkaša iz Hrvatske.
U tom poslu za Todorovićevo ime se vezuje i sumnjiv požar u jednom restoranu, kao i problem sa poreskom upravom, kada je otkriveno da je u jednom od njegovih restorana postojao rad na crno. Todorović je tada objasnio da su njegove dužnosti samo da kupuje i distribuira povrće.

Borba za Skoletove restorane

U sukobu za restorane koje je u Švedskoj ostavio Zoran Uskoković Skole, prvi je ubijen Petar Grujić koji je izrešetan u glavnoj ulici u Malmeu 7. juna 2005. godine.
“U međuvremenu ubijena su i dvojica bliskih prijatelja Saše Todorovića, koji su sa njim i Mulutinom Bosancem bili članovi grupe “Ambasadori smrti”.

Poslednje ubistvo koje se vezuje za ovaj sukob je likvidacija Mileta Markovića (52), bivšeg srpskog boksera i vlasnika striptiz barova, koji je postao svetski poznat kad je objavio da poseduje kompromitujuće fotografije švedskog kralja Karla Gustava XVI. Marković je ubijen u januaru 2014. ispred zgrade u kojoj je živeo u Stokholmu.

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar