SRPSKI POVRATNIK UHAPŠEN U KLINI: Kancelarija za KiM zahteva oslobađanje

SRPSKI POVRATNIK UHAPŠEN U KLINI: Kancelarija za KiM zahteva oslobađanje


U Policijskoj stanici u Klini sinoć je uhapšen povratnik Milorad Zajić (69), rekao je predsednik privremenog organa te opštine Božidar Šarković.

Šarković je za Srnu rekao da je Zajić bio pozvan u Policijsku stanicu da da izjavu povodom nedavnog odbijanja njegove povratničke kuće u centru Kline.

“Odmah po ulasku u Policijsku stanicu, Zajić je uhapšen, a potom prebačen u Prištinu”, kaže Šarković.

On dodaje da mu je u Policijskoj stanici u Klini rečeno da se Zajić nalazi na spisku lica osumnjičenih za ratne zločine počinjene 1998/1999. godine u regionu Kline.

“Nalog za njegovo hapšenje, kako mi je rečeno u Policijskoj stanici, izdao je nadležni javni tužilac”, rekao je Šarković.

On kaže da je ovo hapšenje samo dodatni motiv da se srpski povratnici što pre, u strahu od mogucih hapšenja, spakuju i napuste tek izgrađene kuće.

U urbanom delu Kline živi tridesetak srpskih porodica, uglavnom staračkih, od skoro 2.000 koliko je živelo do 1999. godine u ovoj metohijskoj opštini.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju zatražila je da se Milorad Zajić smesta oslobodi, i poručila da on i njegova porodica mogu da računaju na svaku moguću podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju i države Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Kancelarija je istovremeno apelovala na “razum onih koji imaju mogućnost da spreče pravno nasilje na Kosovu i Metohiji da to učine”, i spreče neke nove pokušaje uništavanja ljudskih života i najbrutalnija kršenja ljudskih prava.

Kancelarija je ocenila da je pravosudni sistem na KiM sve otvorenije u službi “neprava i podlih planova” da se onemogući svaka pomisao prognanih Srba na povratak.

Kako se navodi, poslednje hapšenje u Klini, izvršeno na prevaru, upalilo je alarm i zahteva hitno reagovanje onih čija je zvanično deklarisana želja da tamo stvore nekakvo demokratsko društvo.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar