STIGLE ŽALBE: Presuda za ubistvo Ćuruvije pred Apelacionim sudom

STIGLE ŽALBE: Presuda za ubistvo Ćuruvije pred Apelacionim sudom


U Apelacioni sud u Beogradu stigle su žalbe na prvostepenu presudu kojom su zbog učešća u ubistvu vlasnika i novinara “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. na ukupno 100 godina zatvora osuđena četvorica tadašnjih pirpadnika Državne bezbednosti.

Predmet je stigao u Apelacioni sud i u skladu sa procedurom prosleđen je Apelacionom tužilaštvu na izjašnjenje, rekla je za Tanjug portparolka suda Mirjana Piljić.

Nakon izjašnjenja Apelacionog tužilaštva, sud treba da odredi datum održavanja javne sednice za razmatranje žalbi i presude Specijalnog suda od 5. aprila.

Pročitajte još: Gde se skriva Kurak?

Prvostepenom presudom tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 30 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo Ćuruvije, a kao saizvršioci koji su pripremali ubistvo novinara, osuđeni su tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić na 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić na po 20 godina zatvora.

Prema presudi Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB-ovci su za to pripremili “teren”.

Žalbe na ovu presudu su izjavili svi optuženi, osim Kuraka, koji je u besktvu, svi branioci optuženih, kao i tužilaštvo za organizovani kriminal.

EPA-EFE/SASA STANKOVIC

EPA-EFE/SASA STANKOVIC

Apelacioni sud presudu može da potvrdi, da je preinači ili da je ukine i naloži ponavljanje suđenja.

Romiću i Radonjuću u izrečenu kaznu, prema presudi, uračunava se vreme koje su proveli u pritvoru od januara 2014. do jula 2017. i kućnom pritvoru u kojem se i dalje nalaze uz elektronski nadzor.

Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u sprskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, on ostaje osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Pročitajte još: Veran Matić – Služba i dalje štiti Ćuruvijine ubice

Kurak je osuđen u odsustvu jer se nalazi u besktvu i za njim je na snazi crvena poternica Interpola.

Prvostepena presuda koja im je izrečena, nije doneta jednoglasno, već preglasavanjem sudija u tročlanom veću odnosnom 2:1.

Iz te presude proizlazi da je vlasnika i novinara “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. ubilo NN lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti za to pripremili “teren”.

Naime, umesto Miroslava Kuraka, koji se u optužnici pominje kao direktni izvršilac ubistva, nije u presudi pomenut kao takav, već nepoznato lice (NN), čiji identitet nije utvrđen.

Ova presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo jednog novinara, dok ostala ubistva, među kojima i Dade Vujasinović i Milana Pantića, nisu još ni rasvetljena.

Foto: YouTube screenshot

Foto: YouTube screenshot

Tokom suđenja za ubistvo Ćuruvije saslušano je više od 100 svedoka i održano je preko 90 glavnih pretresa.

Nasuprot presudi, optužnica tvrdi da je Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe “Dnevnog telegrafa”, a sa njim je tada bila Branka Prpa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar