STRANCU PRETI DOŽIVOTNA: Uhapšen u “Metropolu” zbog šverca 1,28 tona kokaina

STRANCU PRETI DOŽIVOTNA: Uhapšen u “Metropolu” zbog šverca 1,28 tona kokaina


Rohan Piter Arnold, koji je uhapšen u beogradskom “Metropolu”, sklopio je sporazum o priznanju krivice u sudu u Sidneju za šverc 1,28 tona kokaina

Rohan Piter Arnold (44), australijski državljanin koji je u januaru prošle godine s dvojicom saučesnika, Dejvidom Kembelom (48) i Tristanom Votersom (34), uhapšen u beogradskom hotelu “Metropol” po poternici Interpola u Kamberi, priznao je pred sudom u Australiji krivicu za međunarodni šverc 1,28 tona kokaina, što je druga najveća zaplena te vrste narkotika na ovom kontinentu. Arnoldu, uprkos priznanju, i dalje preti doživotna robija.

Arnold se po deportaciji iz Srbije u Australiji suočio s pet optužnica, u kojima se teretio za šverc kokaina. Za svih pet potencijalna kazna je doživotna robija. Suočen s tom pretnjom, Arnold je prošle nedelje pred sudom u Sidneju sklopio sporazum o priznanju krivice za jedno krivično delo, i to za zaveru za uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju.

Preostale četiri optužnice, koje su takođe vezane za zaplenu kokaina, posle Arnoldovog priznanja su odbačene, i to po diskrecionom pravu direktora javnog tužilaštva Komonvelta. Uprkos tome, Arnold se i dalje suočava s maksimalnom kaznom – kaznom doživotnog zatvora.
Arnolda su australijski mediji opisali kao osobu koja je nudila “logističke savete” i iskustvo u „odboru” za međunarodnu trgovinu drogom, a istraga protiv njega i dvojice saučesnika počela je nakon što je u aprilu 2017. u kontejneru na brodu pronađeno 1,28 tona kokaina.

Prema saopštenju australijske policije, tada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim šupljinama je pronađen sakriveni kokain spakovan u 2.576 paketa.
“Zaplenjeni kokain je bio odlične čistoće, a njegova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara.”,  saopštila je australijska policija nakon što su Arnold i saučesnici uhapšeni u Beogradu.

Njihovo hapšenje 16. januara u hotelu “Metropol” izvedeno je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici kolega iz Australije. Akciju hapšenja izveli su pripadnici SBPOK-a, koji su kod trojice osumnjičenih pronašli veliku količina novca: 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara i 112.000 dinara.

Kod osumnjičenog Dejvida Kembela policajci su pronašli i jedan pištolj, zbog čega je protiv njega u Srbiji pokrenut krivični postupak.
Krajem marta 2018. Kembel je s beogradskim Višim javnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela prema kojem je za kaznu od šest meseci zatvora priznao da je na dan hapšenja, 16. januara, u rentakar vozilu “audi A6” neovlašćeno nosio pištolj “hekler koh”, u kojem je bilo 13 metaka kalibra 9 milimetara.

Po isteku te kazne, Kembel je izručen australijskim vlastima. Pre njega, Australiji je izručen i Rohan Arnold, dok se Tristan Voters protivio svom izručenju, zbog čega je pokrenut postupak koji je okončan rešenjem o potvrđenoj ispunjenosti zakonskih uslova za izručenje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar