SUD U KOTORU ODBIO JEMSTVO ODBRANE: Sara Vidak ostaje u pritvoru, početak suđenja 31. avgusta

SUD U KOTORU ODBIO JEMSTVO ODBRANE: Sara Vidak ostaje u pritvoru, početak suđenja 31. avgusta

Foto: Screenshot


Osnovni sud u Kotoru odbio je jemstvo od 10.000 evra koje je ponudila odbrana Beograđanske Sare Vidak (20) kao garanciju da će se odazvati na svaki poziv suda za navodni napad na sudiju Jelenu Stanišić, piše Politika.

Odbrana je, navodi list, kao dodatnu garanciju da Sara neće pokušati da napusti Crnu Goru priložila dva njena pasoša, srpski i kanadski, kao i ličnu kartu, ali je sud odlučio da ostane u zatvoru Spuž, u kom je od 14. avgusta.

Inače, Osnovni sud u Kotoru potvrdio je optužni predlog kotorskog Osnovnog tužilaštva podnet protiv Sare Vidak, a početak suđenja zakazan je za petak, 31. avgust.

Kako saznaje Politika, u optužnici je naveden opis događaja iz kojeg se vidi da nisu uzeti u obzir argumenti odbrane.

“…U trenutku kada je sudija pokušala da zatvori vrata i vrati se u svoju kancelariju, okrivljena je stavila desnu nogu u štok vrata kancelarije kako bi je sprečila da ih zatvori, unela se u lice oštećenoj i povišenim tonom je pitala: ’Koje je tvoje prezime? Čuće se za ovo?’. Desnom rukom joj je zadala udarac po šaci desne ruke, desnom šakom stegla ručni zglob iste ruke na kojem je bila brojanica, a potom zavrnula ruku koju je oštećena uspela da istrgne. Tada je prisutno službeno lice UB OB Kotor Zdravko Šubarić uhvatio okrivljenu za ramena i povukao je nazad…”, piše u delu optužnice u koji je Politika imali uvid.

Podsetimo, Kotorska policija uhapsila je 14. avgusta Saru Vidak, zbog, kako su naveli, sumnje da je počinila krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Navodno je to učinila nezadovoljna epilogom saobračajnog prekršaja u kom je učestvovao njen dečko. Vidak i članovi njene porodice koji su prisustvovali incidentu, tvrde da je sudija izmislila napad zbog kog je devojka završila u zatvoru.

Ombudsman Crne Gore: Vidak zadovoljna tretmanom i uslovima u zatvoru

Vidak je u zatvoru tokom ove sedmice posetio omdbudsman Šućko Baković, a na molbu ombudsmana Srbije Zorana Pašalića.

Iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore je saopšteno da mu je Vidak u razgovoru saopštila da je “zadovoljna tretmanom i uslovima u zatvoru”, da “smatra da slučaj nije etnički motivisan”, ali i da je “nesnovan osnov lišenja slobode”.

Ona je crnogorskom ombudsmanu saopštila da se oseća nedužno, kao i da želi što pre da izađe iz pritvora.

“Čitavu situciju smatra velikim nesporazumom, navodeći da nikada ranije nije imala problema sa sudskim organima”, stoji u saopštenju ombudsmana.

Sara Vidak je takođe navela da se službenici u zatvoru prema njoj ophode “korektno, kulturno profesionalno i da joj se poštuju prava kao pritvorenoj osobi”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar