SUĐENJE BRANKU LAZAREVIĆU: Sud odbio predlog da Ivica Dačić, Boris Tadić i Snežana Malović budu saslušani kao svedoci

SUĐENJE BRANKU LAZAREVIĆU: Sud odbio predlog da Ivica Dačić, Boris Tadić  i Snežana Malović budu saslušani kao svedoci


U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno ponovoljeno sudjenje bivšem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Branku Lazareviću, optuženom za odavanje službene tajne pripadnicima kriminalnog klana Darka Šarića.

Na današnjem ročištu sud je odbio većinu dokaznih predloga odbrane optuženih Lazarevića, Borisa Gare, Radovana Štrpca i Rodoljuba Radulovića.

Sudsko veće tako je odbilo predlog advokata odbrane da bude saslušan ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je 2008. i 2009. obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, kao i bivši predsednik Boris Tadić i bivša ministarka pravde Snežana Malović.

Odbijeno je i da se izvrši uvid u svu telefonsku komunikaciju svedoka tužilaštva Mileta Jerkovića, kao i da se utvrdi da li je reč o telefonskim razgovorima, ambijentalnom snimanju ili je on bio ozvučen. Mile Jerković ključni je svedok tužilaštva u ovom postupku, jer je on tvrdio da mu je je optuženi Radovan Štrbac kazao da je lično od Lazarevića dobio informacije da policija prisluškuje kriminalnu grupu Darka Šarića.

Sud je inače od decembra prošle godine pokušavao da sasluša Jerkovića, medjutim, on se nije odazivao na pozive već je dostavio lekarski izveštaj da je na lečenju u Americi i da ne može da putuje iz zdravstvenih razloga. I danas je bilo predviđeno da Jerković svedoči, a, kako je sudsko veće navelo, poziv je upućen preko novosadske policije, koja nije odgovorila da je poziv uručila, i ako nije, iz kojih razloga. Sud je takodje odbio predlog odbrane da se izvrši uvid u krivičnu evidenciju Mileta Jerkovića, kao i uvid u zapisnike sa slušanja svedoka u postupku za šverc kokaina koji se vodi protiv Darka Šarića.

Suđenje će biti nastavljeno 6. decembra u 14.30 časova i tada bi svoju odbranu trebalo da iznese optuženi Lazarević.

Njegov advokat Veran Zvečan kazao je da je zatečen odlukom sudskog veća da odbije njihove predloge.

“Imajući u vidu vašu odluku, koja nas je zatekla, molim vas da nam date vremena kako bi odabrali meru za odbranu, koju ćemo iznete kao što smo i najavili nakon što se odredite prema našim dokazima”, kazao je Zvečan u sudu.

Lazareviću se sudi u objedinjenom postupku u kome su optuženi i nekadašnji rukovodilac u ministarstvu unutrašnjih poslova Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i biznismen Rodoljub Radulović, koji je u bekstvu.

Po optužnici, Lazarević je 2008. i 2009, kao pripadnik Šarićeve kriminalne grupe, u više navrata odavao “naročito poverljive podatke” koji predstavljaju službenu tajnu, o sprovodjenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar