SUĐENJE RATKU MLADIĆU: Trojica sudija izuzeta zbog “utiska da su pristrasni”

SUĐENJE RATKU MLADIĆU: Trojica sudija izuzeta zbog “utiska da su pristrasni”


Trojica sudija Apelacionog veća Haškog suda, Teodor Meron, Karmel Ađijus i Liju Daćun izuzeti su iz veća koje će razmatrati žalbu Ratka Mladića na prvostepenu presudu kojom je nekadašnji komandant Vojske RS osuđen na doživotni zatvor, saopštio je taj sud.

U odluci koju je potpisao Žan Klod Antoneti navodi se da su trojica sudija izuzeti iz žalbenog postupka zbog “utiska da su pristrasni”, čime su suštinski usvojeni argumenti odbrane Ratka Mladića, koja je tvrdila da sudije Meron, Ađijus i Liju Daćun nisu nepristrasne jer su učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala vezanih za zločine u Srebrenici.

Mladićeva odbrana je, podnoseći zahtev za izuzeće trojice sudija, navela da su Meron, Ađijus i Daćun “unapred utvrdili” i Mladićevu odgovornost za događaje u Srebrenici.

Teodor Meron je predsednik rezidualnog mehanizma, pravnog naslednika Haškog suda, dok su Ađijus i Liju Daćun dugogodišnje sudije tog tribunala. Meron i Ađijus su obavljali i funkcije predsednika Haškog tribunala.

Umesto Merona, Ađijusa i Liju Daćuna, Apelaciono veće će činiti sudije Emparani Mami Ričard Radžonson, Priska Matimba Nijambe i Geberdao Gustave Kam, kao i Sejmor Panton i Elizabet Ibanda-Nahamija.

Haški sud je Ratka Mladića prošlog novembra osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992–95.

Žalbe na presudu uložili su i Tužilaštvo i odbrana.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar