Sutra završna reč tužioca za pranje para Šarićeve grupe

Sutra završna reč tužioca za pranje para Šarićeve grupe

EPA/ANDREJ CUKIC


Suđenje Darku Šariću i još 16 optuženih za pranje para u Srbiji ubacivanjem “prljavog novca” u legalne tokove ušlo je, nakon osam godina, u završnicu, a epilog i prvostepena presuda mogu da se očekuju u oktobru.

Naime, sutra će pred Specijalnim sudom u Beogradu početi izlaganje završnih reči tužioca, optuženih i njihovih branilaca, a planirano je da traju tokom cele sedmice.

Nakon što svi iznesu svoju završnu reč, sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali “oprali” oko 22 miliona evra, zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali.

Šarić je u decembru prošle godine osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe radi šverca kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

lisice hapsenje presuda

Ta presuda je na preisitivanju po žalbama.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je između ostalog ulagan i u novosadski “Putnik”, “Mitrosrem” iz Sremske Mitrovice, “Palić” iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Povezane vesti – PREŽIVEO TREĆI ATENTAT: Marko Ljubiša Kan izbegao kišu metaka u Budvi

Optuženi se međutim brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Pored Šarića u ovom slučaju optužrni su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šarić se nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar