Svedoci saradnici tresu klanove

Svedoci saradnici tresu klanove


Milan Kankaraš poslednji je u nizu optuženih pripadnika zaraćenih kotorskih klanova koji je odlučio da sarađuje sa crnogorskim tužilaštvom i razotkrije zločine saradnika u zamenu sa status svedoka saradnika, a samim tim i manju kaznu. Pre njega, na ovaj potez odlučili su se i Srđan Pavlović u slučaju „Manjifiko“, podoficir Miloš Kulić u slučaju „Jadran“, kao i „škaljarci“ Miloš Đuričković i Dejan Vujović.
Kankaraš je najpre bio pod istragom Specijalnog tužilaštva Crne Gore koje ga je 30. marta ove godine osumnjičilo da je deo kriminalne grupe kojom rukovodi Zoran Mrvaljević iz Herceg Novog, označen kao bliski saradnik škaljarskog klana. Osim Kankaraša, kao pripadnici Mrvaljevićeve grupe označeni su i Krsta Vujić Kićo, koji je u bekstvu kao osumnjičeni za ubistvo Šćepana Roganovića, i Slobodan Vica. U momentu pokretanja istrage ova grupa teretila se za stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok se Mrvaljević sumnjičio i za podstrekavanja na ubistvo. U vreme pokretanja istrage Mrvaljević se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne u Beogradu, gde je u julu prošle godine uhapšen zbog lažnih dokumenata, a zatim osuđen na godinu dana zatvora. Po isteku kazne, on je po poternici Crne Gore najpre prebačen u ekstradicioni pritvor, a zatim izručen Crnoj Gori, čije sudstvo je sada protiv njega i njegovih saradnika podiglo optužnicu, a na kojoj nema imena ranije osumnjičenog Kankaraša. On je u međuvremenu odlučio da progovori, a njegova izjava tužilaštvu razotkrila je podatke o nekoliko ubistava koja do sada nisu bila poznata ni policiji, ni tužilaštvu.

Radio i za jedne i za druge

Kankaraš je priznao da je bio član dve kriminalne organizacije. Kako je izjavio, prvo je radio za pokojnog Vladimira Roganovića, pripadnika kavačkog klana, a potom za Zorana Mrvaljevića Mrvu, koji je tražio da ima sve informacije o kretanju članova porodice Roganović. On tvrdi da je Vujić naredio da se prati kretanje Šćepana Roganovića, a praćeni su i Vladimir i Niko Roganović.

Povezane vestiSmrt u ozloglašenom paviljonu C

„Mrvaljeviću i Vujiću sam javljao gde se nalaze Roganovići u periodu kada je Vladimir trebalo da izađe iz beogradskog zatvora. Kićo je kazao da Vlada, kad izađe iz zatvora, čekaju minimum trojica ubice. Nakon zadovoljstva zbog Vladovog ubistva, rečeno mi je da će hercegnovska policija pojačati kontrole i da na neko vreme obustavljamo aktivnosti na pripremi ubistva Šćepana Roganovića“, rekao je Kankaraš navodeći da su nakon pokušaja ubistva Duška Roganovića 2017, i Roganovići smišljali kako da ubiju Mrvaljevića i Vujića, kazao je svedok saradnik tužiocu.
Sukob između ove dve novske grupe nastao je jer su sumnjali jedni na druge i imali informacije ko kome radi o glavi.
„Mrva je kazao da se ne boji Roganovića jer i da ga ubiju ima ko će ga osvetiti, a onda mi je nakon jednog napada kazao da Nemanju Zurovca krivi za sve i ponudio mi kilo kokaina za informaciju gde je Zurovac. Rekao sam mu da ne znam. Onda mi je rekao da je Zurovac sledeća meta i za njegovo ubistvo mi ponudio 40.000 evra i kilo kokaina“, rekao je Kankaraš kao svedok saradnik tužiocu. Izjavio je i da je maksimalno odugovlačio tad dogovor jer nije imao nameru da ubije Zurovca, iako je Mrvaljević vršio veliki pritisak na njega.
U optužnici koju zastupa specijalni državni tužilac Saša Čađenović, navedeno je da je Mrvaljević 2016. godine organizovao kriminalnu organizaciju, te da je od početka 2019. podstrekavao Kankaraša da ubije Nemanju Zurovca, što je Kankaraš prihvatio. U tu svrhu Mrvaljević je nabavio pištolj s prigušivačem, ali ubistvo nije izvršeno.
Optuženi Mrvaljević na sudu se branio ćutanjem.

Ubistvo kod Kanli-kule

Status svedoka saradnika dodeljen je i Milošu Đuričkoviću, uhapšenom u istrazi ubistvo Šćepana Roganovića, koji je likvidiran 13. februara na Šetalištu Sima Matavulja kod Kanli-kule u Herceg Novom. Đuričković, koji je označen kao član škaljarskog klana, ispričao je o ulogama članova ove kriminalne organizacije i pomogao istražiteljima da prikupe dokaze u rasvetljavanju zločina, kao i da otkriju identitete i ostalih članova za kojima se još traga, uprkos pokušajima ove kriminalne organizacije da osujeti istragu. Naime, u opstrukciji istrage učestvovao je i zatvorski policajac Danilo Femić, koji je uhapšen zbog sumnje da je svedoku saradniku preneo poruku, kojom je pokušao da utiče na njega da ne sarađuje sa tužilaštvom i prikrije ostale učesnike zločina u Herceg Novom. Femić, inače sin sudije Vrhovnog suda Branimira Femića, spornu poruku je preneo po nalogu osoba koje su označene kao članovi škaljarskog klana.
Pod istragom tima koji radi na rasvetljavanju ubistva Roganovića je nekoliko osoba, a među osumnjičenima je Krsto Vujić, saradnik škaljarskog klana, koji je označen kao organizator kriminalne grupe i za njim je raspisana međunarodna poternica. Policija traga i za Milijem Bajramovićem zbog sumnje da je bio član grupe i za I. G. zbog sumnje da ima veze sa ubistvom Roganovića, a uhapšen je Baranin Dino Ibrahimović. Među prvim identifikovanim bio je Đuričković iz Herceg Novog, kome su lisice na ruke stavljene šest dana nakon zločina, ali se on, u međuvremenu, odlučio na saradnju sa tužilaštvom.
Šćepan Roganović bio je brat Duška Roganovića koji, prema podacima policije, slovi za člana kavačke kriminalne grupe.

brejking 2 shutterstock_1630279315

Slučaj „Manjifiko”

Optužnica koju je specijalni državni tužilac podigla protiv jedanaest članova međunarodnog narko-kartela, koji su uhapšeni u akciji “Manjifiko” zbog sumnje da su učestvovali u švercu 18 kilograma kokaina iz Kolumbije, a na čijem se čelu nalazio optuženi Danilo Đurović, iznedrila je još jednog svedoka saradnika – Srđana Pavlovića iz Tivta.
Prema optužnici, organizovana kriminalna grupa iz Tivta kokain je švercovala iz Kolumbije preko kruzera „MSC Manjifiko“. Kokain je u Tivat stizao iz grada Kartagena, koji je glavni i najveći grad departmana Bolivar na Karipskoj obali Kolumbije, a osim Đurovića, koji je u bekstvu, i Pavlovića, na optužnici su i Toni Petković, Miloš Petrić, Đuro i Miloš Perović, Rade Samardžić i Božidar Božović. Tokom istrage Srđan Pavlović je priznao krivicu u zamenu za status svedoka saradnika. On je pred tužiocem i kod sudije za istragu do detalja opisao ulogu svih članova međunarodne kriminalne grupe, tvrdeći da su u više navrata iz Kolumbije nabavljali kokain u manjim količinama kako ne bi izazvali sumnju. Na saslušanju je u priču uvezao i svoje ljubavne avanture, a koje su ga uvukle u sukob sa šefom grupe.
„Dana 20. decembra 2018. godine sreo sam se sa Danilom Đurovićem u Tivtu. Rekao mi je da ga pratim do njegove zgrade jer ima nešto da mu kaže. Kad smo došli tamo, rekao mi je da mu je ponuđeno 150.000 evra da me ubije i da bi ja trebalo da uradim nešto za njega kako bih sačuvao sebe“, rekao je Pavlović tužiocu. Spornih 150.000 evra Đuroviću je navodno ponudio muškarac sa čijom ženom je Pavlović bio u ljubavnoj romansi. No, to nije jedina ljubavna drama koja se vezuje za Pavlovića. On je kazao da je bio i u tajnoj vezi sa suprugom šefa kriminalne grupe i da je ta veza trajala do 1. juna 2019. godine. Upravo zbog te veze Pavlović je, kako tvrdi, ostao bez jednog kilograma kokaina, odnosno da nije dobio taj kilogram jer se saznalo za odnos između njega i pomenute žene.
„Prvog avgusta 2019. godine Đurović, Vladimir Bajčeta i Darko Pajović su me ubacili u automobil ’porše’ i krenuli smo u pravcu Donje Lastve. Đurović je vozio i sve vreme vožnje mi je pretio da će mi ’zabiti nož u koleno’. I Bajčeta mi je pretio nožem. Sve to sam potom prijavio policiji, ali mi je Đurović i nakon toga upućivao pretnje preko Radeta Samardžića a zatim je zapaljen automobil moje majke. Sumnjam da je to uradio upravo Đurović“, pričao je svedok Pavlović.

Povezane vestiNova igra DB sa starim igračem

Kada su u pitanju kriminalne aktivnosti, on je u tužilaštvu ispričao da se 2. juna 2019. godine našao sa sada optuženim Milošem Petrićem.
„On mi je rekao da je uzeo 5,5 kilograma kokaina, a da će meni dati dva kilograma, a sve ostalo Danilu, i da ja imam još jedan kilogram kod njega. Dan kasnije meni je Petrić vozilom ’škoda’ dovezao moja dva kilograma kokaina, i ja sam ih spremio u garažu moje porodične kuće. Tu je kokain stajao duže vreme, sve dok nisam kontaktirao Tonija Petkovića, za koga sam znao da se bavi prodajom kokaina. On mi je ponudio ’audi S8’, motor ’piagio MP3’ i ručni sat ’kartije’ za dva kilograma kokaina. I ja sam pristao“, pričao je Pavlović.

Podoficir razotkrio „Jadran”

Vodnik Miloš Kulić dobio je status svedoka nakon što je priznao da je bio deo kriminalne grupe na čijem su čelu bili Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić, a koji su optuženi za pokušaj šverca 56 kilograma kokaina, koji je u aprilu prošle godine zaplenjen na školskom brodu “Jadran” u luci Tivat.
Kulić je u priznanju izjavio da se sa Rovčaninom i Račićem dogovorio da mu se za svaki kilogram kokaina koji bude isporučen sa „Jadrana“ u Istanbul i svaki kilogram heroina koji bude prokrijumčaren u povratku isplati po 800 evra.
Kulić je u istrazi ispričao detalje susreta sa Rovčaninom i Račićem i kako su dogovorili isporuku kokaina, kao i da je njegov kolega, podoficir Dejan Radenović bio upoznat sa detaljima i prihvatio da učestvuje u krijumčarenju droge i da deli novac.
On je naveo da je krajem februara ili početkom marta 2019. godine slučajno u Nikšiću sreo Rovčanina, za kojeg je rekao da ga poznaje odranije i pitao ga ’da li ima neki posao da se odradi?’, kazavši mu da brodom putuje za Pirej i Istanbul, na što mu je Rovčanin rekao da će mu se javiti za nekoliko dana. Drugi susret je bio u Nikšiću ispred jednog lokala i tada je Rovčanin ponudio Kuliću da preveze kokain za Tursku, a ponovno okupljanje zakazali su u Tivtu, kada je precizirano i da iz Istanbula treba da se dopremi heroin. Trećem sastanku u Tivtu prisustvovao je Račić kojeg je Kulić, kako je naveo, poznavao odranije jer su pre 10 godina radili kao obezbeđenje u jednom ugostiteljskom objektu i tada je dogovorena cena transporta droge od 800 evra po kilogramu. Međutim, uoči kretanja broda na njega je upala policija i otkrila narko-pošiljku. Krivičnom prijavom koja je zatim podignuta kao organizatori grupe označeni su Rovčanin i Račić, inače blizak saradnik Darka Šarića, a kao članovi Kulić, njegov kolega podoficir Duško Radenović i Tivćani Radomir Osmajić i Vojin Stupar.
Podoficir Radenović priznao je da jeste unosio sporne torbe na brod, ali je tvrdio da nije znao da se u njima nalazi kokain.

„Prvo su mi pretili,  a onda su mi ponudili 50.000 funti“

„Moreplovac sam i više puta sam uzimao pare na kamatu. Pre dve godine, dok sam plovio na relaciji Gvajana-Engleska-Roterdam, uhvatio sam dvojicu članova posade dok su unosili dve torbe sa po 30 kilograma droge. Prvo su mi zapretili da će me ubiti ako ne budem ćutao, a onda su mi kao nagradu za ćutanje ponudili 50.000 funti. Od tog novca vratio sam dugove, kamatu Goranu Pantoviću i Neđu Markoviću. Vujić mi je tražio da za njega radim međunarodni šverc hašiša”, rekao je pred tužiocem Jovo Riznić, optuženi pripadnik kriminalne grupe Mrvaljevića.

Vukotićevo pismo medijima

Igor Vukotić, brat Jovice Vukotića, koji je iz Crne Gore pobegao pre hapšenja zaštićenog svedoka Jadranka Jonskog se posle njegove izjave u tužilaštvu obratio pismom medijima u Crnoj Gori tvrdeći da su optužbe protiv njega „gnusne laži“.
„Jedino ovako mogu demantovati gnusne laži koje nam bez ijednog dokaza podmeće crnogorsko pravosuđe u saradnji sa ljudima iz tajne i javne policije za koje sva Crna Gora zna na čijoj su strani i ko je s kim u rodbinskim vezama. Ne znam razlog takve mržnje prema našoj porodici, jer s naše strane je nema, osim da je ogroman novac u igri, a nalazi se u njihovim rukama“, napisao je Vukotić.
On od tada uspešno uspeva da se skriva od Interpolove poternice.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar