SVI SU ZAŠTIĆENI OSIM ŽRTVE: Trebalo je svi da znaju da je na slobodi

SVI SU ZAŠTIĆENI OSIM ŽRTVE: Trebalo je svi da znaju da je na slobodi


Da je “Marijin zakon” usvojen onako kako sam predlagao, danas ne bismo razgovarali o tome da li registar osuđenih pedofila treba da bude javan ili ne. Bio bi javan, i to bi bila ključna tačka prevencije. Tako bi se predupredile tragedije jer kada dođe do situacije kao što se sada desila sa “Malčanskim berberinom”, onda je i smrtna kazna džabe – kaže za “Ekspres” Slobodan Jovanović, otac Marije Jovanović, koju je 26. juna 2010. godine u Starim Ledincima silovao i zadavio komšija Mladen Ogulinac.

Marija je tada imala samo osam godina.

Ogulinac, koji je prethodno ponekad kao komšija čuvao Mariju i njenog brata, namamio je devojčicu u svoju kuću. Unutra je njeno telo i pronašao otac Slobodan, posle celodnevne potrage.

Ogulinac je dva meseca kasnije, tačno na dan Marijinog rođendana, nađen mrtav u zatvorskoj ćeliji u Okružnom zatvoru u Beogradu. Umro je od infarkta i nije dočekao suđenje, a kamoli kaznu.

“Malčanski berberin” – Ninoslav Jovanović nije bio u registru osuđenih pedofila jer je delo počinio pre donošenja “Marijinog zakona” 2013. godine. Tajnost registra pedofila je zagarantovana zaštitom privatnosti počinilaca ovih monstruoznih krivičnih dela. Pitanje je samo da li je njihova privatnost važnija od zaštite društva, dece i porodice.

U novom broju Ekspresa analiziramo kako funkcioniše zakonska regulativa u Srbiji i da li je registar dovoljan da spreči ponavljanje monstruoznih zločina.

01

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar