TRAŽI GA CRNA GORA ZBOG PRIPREME TERORISTIČKIH NAPADA: Bivši operativac CIA Džozef Asad uhapšen u Abu Dabiju!

TRAŽI GA CRNA GORA ZBOG PRIPREME TERORISTIČKIH NAPADA: Bivši operativac CIA Džozef Asad uhapšen u Abu Dabiju!


Bivši operativac američke Centralne obavještajne agencije (CIA) ;Džozef Asad uhapšen je pre tri dana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – u Abu Dabiju po poternici crnogorskih vlasti.

Asada potražuju u Crnoj Gori zbog sumnje da je bio deo logističke mreže koja je pripremala terorističke napade na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, objavila je Pobjeda, pozivajući se na više diplomatskih izvora.Sjedinjene Američke Države su nakon saznanja o Asadovom hapšenju, preko svojih diplomatskih veza, zatražile da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori.

Takvu proceduru SAD praktikuju kada su američki državljani uhapšeni u inostranstvu, a kako je reč o bivšem operativcu CIA sasvim je izvesno da će se administracija u Vašingtonu potruditi da ne dodje do ekstradicije, navodi Pobjeda.

Crnogorski istražitelji raspisali su crvenu poternicu za Asadom zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je oktobra 2016. planirala da nasilno preuzme vlast u Crnoj Gori.

Prethodno je bivši operativac CIA odbio da svedoči pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD koji omogućava američkim državljanima da ne daju iskaz pred sudom ukoliko im to može štetiti u procesu. Specijalno tužilaštvo je nakon toga donelo naredbu za sprovodjenje istrage protiv Džozefa Asada.

Asad je zatražio od SAD da ne odbiju zahtev za izručenje i poručio da se radi o kampanji obmane protiv “lojalnog Amerikanca koji nije imao nikakvu ulogu u kriminalnim djelima ili puču u Crnoj Gori”.
On je naveo da je u Crnoj Gori boravio da bi lično bezbednosno savetovao zapadnog političkog konsultanta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar