TURSKI DRŽAVLJANIN IZRUČEN UPRKOS PREPORUCI KOMITETA UN

TURSKI DRŽAVLJANIN IZRUČEN UPRKOS PREPORUCI KOMITETA UN


Turski državljanin Džavet Ajaz izručen je sinoć Turskoj uprkos odluci Komiteta protiv torture Ujedinjenih nacija da se Srbija izruči od izručenja, potvrdila je za N1 njegova advokatica Ana Trkulja.

Prema njenim rečima, on se od juče od 18 časova ne nalazi u Prihvatilištu za strance.

“Njegov brat je jutros dobio poziv da se javi u Bakiroj adli esi policijsku stanicu u Istanbulu jer mu se tamo nalazi brat”, rekla je Trkulja.

Povodom ovog slučaja oglasio se, na svom tviter nalogu, predsednik Komiteta UN-a Jens Modvig sa molbom državi Srbiji da vodi računa o svojim međunarodnim obavezama.

SRBIJA IPAK NIJE IZRUČILA TURSKOG DRŽAVLJANINA: Ministarstvo pravde saopštilo da je Ajaz izručen, njegova advokatica tvrdi suprotno

Ministarstvo pravde je tvrdilo da je njima ta odluka Komiteta UN stigla prekasno, nakon što je ministarka već potpisala odluku o izručenju. Kako su naveli, ministarka je odluku potpisala 15. decembra, a dopis Komiteta protiv torture stigao je 18. decembra.

Džavet Ajaz je u Turskoj osuđen na 15 godina zatvora za rušenje ustavnog poretka, nakon čega je, prošlog oktobra, zatražio azil u Srbiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar