U ČETIRI ZIDA: Doba karantina kao plodno tle za povećanje porodičnog nasilja

U ČETIRI ZIDA: Doba karantina kao plodno tle za povećanje porodičnog nasilja


Na samu najavu da će se u pojedinim zemljama Evropske unije, potom i u Srbiji biti uvedene mere izolacije, zatim i strogog karantina, borci za ljudska prava su javnost svojih zemalja upozorili da nam u takvim okolnostima nesumnjivo sleduje problem koji će koronavirus posebno osnažiti. Nužda boravka u ograničenom zatvorenom prostoru, kako se i moglo očekivati, najteže je i veoma brzo pogodila porodice u kojima verbalno ili fizičko nasilje među partnerima, ali i prema deci, ni u potpuno normalnim okolnostima nije strano.

Da će celodnevni boravak žrtava i nasilnika u istim prostorijama biti podjednako težak problem ne samo za njih, nego i za policiju, tužioce, sudije i advokate, u vanrednim okolnostima se pokazalo tačnim već u prva 24 sata postojanja takozvanog policijskog časa. Prema rečima
advokatice iz Beograda koja se nalazi na spisku branilaca po službenoj dužnosti, koji se angažuju u situacijama kada prekršioci nemaju svog izabranog advokata ili novca da ga angažuju, samo u prvih dan i po ograničenog vremenskog kretanja ona i njene kolege su imale više od 400 poziva da na raspolaganje stave svoje usluge.

Više pročitajte u novom broju Ekspresa koji je već na kioscima.

Naslovna

Naslovna

Ekspres. Dragačiji ugao

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar