U Šarićevom procesu za pranje para nema svedoka saradnika

U Šarićevom procesu za pranje para nema svedoka saradnika

EPA/ANDREJ CUKIC


U procesu protiv Darka Šarića i još 16 optuženih za pranje para nema svedoka saradnika, dok su u postupku protiv Šarićeve grupe zbog krijumčarenja kokaina iz Latinske Amerike čak tri optužena pristala da sarađuju sa tužilaštvom.

Svedoci saradnici, Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković su nakon detaljnih opisa funkcionisanja Šarićeve grupe i krijumčarenja kokaina, sebi osigurali male kazne od pet do 10 meseci zatvora, dok su ostali optuženi u decembru prošle godine osuđeni na kazne od 10 do 15 godina zatvora.

U tom slučaju u toku je izjavljivanje žalbi na prvostepenu presudu, o kojima će odlučivati Apelacioni sud u Beogradu koji je osuđujuću presudu u tom slučaju već jednom ukidao. Kada je u pitanju suđenje povodom optužbi za pranje para u Srbiji ubacivaljem “prljavog novca” u legalne tokove, ono je nakon osam godina ušlo u završnicu, a epilog prvostepenom presudom se očekuje početkom jeseni.

Foto: Arhiva

Iako nije bilo svedoka saradnika, tokom celog postupka Mile Jerković je figurirao kao ključni svedok tužilaštva, koji je zbog svojih navoda dobio posebnu policijsku zaštitu.

Pored Šarića u ovom slučaju optuženi su i Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Prošle sedmice pred Specijalnim sudom u Beogradu okončan je dokazni postupak, pa je sud od 9. do 13. tog meseca, zakazao izlaganje završnih reči tužioca, optuženih i njihovih branilaca, nakon čega će zakazati izricanje prvostepene presude. Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali oprali oko 22 miliona evra, zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali.Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike, preko ofšor kompanija, prebacivan je u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Pročitajte – Padaće glave zbog gubitka 20 tona kokaina 

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta. Novac je između ostalog ulagan i u novosadski “Putnik”, “Mitrosrem” iz Sremske Mitrovice, “Palić” iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru. Optuženi se brane da su investirali u preduzeća i zemljišta i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šarić se nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru. U decembru prošle godine on je osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe radi šverca kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu. Ta presuda je na preisitivanju po žalbama.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar