UBISTVO BRISA TATONA: Apelacioni sud Đorđu Preliću smanjio kaznu za dve godine i pravosnažno osuđen na 10 godina robije

UBISTVO BRISA TATONA: Apelacioni sud Đorđu Preliću smanjio kaznu za dve godine i pravosnažno osuđen na 10 godina robije


Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za dve godine kaznu navijaču Partizana Đorđu Preliću i pravosnažno ga osudio na deset godina zatvora zbog učešća u brutalnom ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona u centru Beograda 2009. godine.

Kazna od deset godina je minimalna zakonom zaprećena kazna za krivično delo teško ubistvo, za koje je Prelić proglašen krivim i osuđen.

Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je Prelić bio osuđen na 12 godina zatvora, rekla je za Tanjug portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić ukazujući da je kazna smanjena, jer olakšavajućim okolnostima za Prelića nije bio dat pravilan značaj.

Prvostepeni sud je pravilno od olakšavajućih okolnosti cenio njegov raniji život, porodične i lične prilike, kao i korektno držanje pred sudom, zatim njegovo “priznanje određenih činjenica koje sudu olakšavaju utvrđivanje odlučnih činjenica, odnosno okolnosti događaja i njegovu konektetnu ulogu u događaju, ali im nije dao pravilan značaj”.

Zbog toga je, kako je ukazala portparolka, Apelacioni sud usvojio žalbe odbrane i preinačio presudu u pogledu odluke o krivičnoj sankciji.

“Apelacioni sud je posebno cenio njegovu mladost prilikom izvršenja dela i smatra da će se kaznom od deset godina ostvariti opšta svrha kažnjavanja i svrha izricanja krivičnih sankcija uopšte, odnosno da će se njom uticati na okrivljenog da ubuduće ne čini krivična dela”, napomenula je Piljićeva.

Ovo je treće smanjenje kazne Preliću u ovom slučaju.

Prvom prvostepenom presudom Prelić je 2011. godine, dok je bio u bekstvu, u odstustvu bio osuđen na 35 godina zatvora kao organizator nereda navijača u kojima je stradao Taton, ali je tu kaznu umanjio Apelacioni sud i pravosnažno ga osudio na 15 godina zatvora.

Nakon hapšenja u Španiji i izručenja Srbiji 2014. godine, Viši sud mu je odobrio ponavljanje suđenja i u junu prošle godine ga osudio na 12 godina zatvora.

Novom pravosnažnom presudom Apelacionog suda, ta odluka je preinačena i on je osuđen na deset godina zatvora, a u tu kaznu mu se uračunava vreme u pritvoru i ekstradicionom pritvoru u Španiji.

Prelić je osuđen za krivično delo teško ubistvo kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan–Tuluz, a u kojoj je stradao Taton.

Tokom ponovljenog suđenja, Prelić je negirao bilo kakvu vezu sa smrću Tatona, tvrdeći da nije učestvao u tuči.

U neredima na Obilićevom vencu u Beogradu, neposredno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza, grupa huligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

U procesu za ubistvo Tatona neki od osuđenih su već odlužili kazne.

Suđenje zbog ovog krivičnog dela ponavlja se i Dejanu Puzigaći koji je takođe negirao krivicu i učešće u tuči.

Puzigaća se tokom bekstva zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu, a uhapšen je u septembru 2015. godine u Atini, a potom izručen Srbiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar