UBISTVO IVANOVIĆA: Počelo suđenje, optuženi negirali krivicu

UBISTVO IVANOVIĆA: Počelo suđenje, optuženi negirali krivicu


U Specijalnom sudu u Prištini danas je održano pripremno ročište u procesu protiv optuženih za umeštanost u ubistvo lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine.

Sledeće ročište zakazano je za 16. mart, prenosi Kosov online, a danas je pročitana optužnica protiv šestoro Srba, koji su potom negirali da imaju veze sa ubistvom Ivanovića.

Tužilac Bljerim Isufaj procitao optužnicu kojom su obuhvaćeni Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, kao i trojica optuženih koji nisu dostupni kosovskim organima – Zvonko Veselinović, Milan Radoicić i Željko Bojić.

Tužilac smatra da su oni delovali kao organizovana kriminalna grupa koja nije formirana slučajno, već deluje od 2002. godine.

Prema optužnici grupu predvode Zvonko Veselinović i Milan Radoičić i Željko Bojić koji su grupu osnovali u cilju uspostavljanja političke i ekonomske kontrole na severu Kosova.

Organizovana kriminalna grupa pripremala je i ubistvo Olivera Ivanovića, prenosi Kosovo online navode optužnice, u kojoj se dalje tvrdi da je Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović isklucila kamere u kancelarijama sedišta Građanske inicijative “jer je radila kao administrator i u ovim prostorijama je bila jedina pristuna osoba kada je izvršeno ubistvo”.

Arsovićeva se tereti za saučesništvo u ubistvu.

Kosovo online dodaje da se u optužnici se navodi i vatreno oružje koje je pronađeno kod pojedinih okrivljenih tokom pretresa njihovih kuća i stanova.

Advokati optuženih imaju rok od mesec dana da podnesu prigovore na optužnicu, nakon čega će sudija odluciti da li će zakazati suđenje.

Sud, zakon

U nastavku današnjeg ročišta okrivljeni su negirali krivicu u vezi sa krivičnim delom ubistva.

Nedeljko Spasojević i Žarko Jovanović su priznali krivicu samo za nelegalno posedovanje oružja.

SiIvana Arsović je izjavila da se ne oseća krivom ni po jednoj tački optužnice, dok je načelnik policije za krvne delikte u Kosovskoj Mitrovici Rade Basara Rade tokom izjašnjenja naglasio da se za vreme ubistva Olivera Ivanovića nalazio u Hrvatskoj u periodu od 7. do 27. januara 2018.

Povodom priznanja krivice dvojice optuženih za nelegalno posedovanje oružja, sudija Veljon Kurtaj je naveo da će to krivicno delo presuditi istom presudom, kojom će odlučiti i o svim ostalim krivičnim delima za kojas e optuženi terete.

“Svakako će se priznanje dela krivice biti uzeto kao olakšavajuca okolnost prilkom izricanja konacne presude”, reko je sudija.

U nastavku ročišta branilac Marka Rošića, advokat mahmut Haljimi tražio je da se njegovom branjeniku ukine pritvor i zameni kućim pritvorom ili uz polaganje jemstva od 15.000 evra bi obezbedio Rošićev otac.

Povezane vesti – Ubistvo Olivera Ivanovića plaćeno 90.000 evra

Advokat Jovana Filipović rekla je da su potpuno neosnovane optužbe da je njena klijentkinja Silvana Arsović isključila kamere, jer, kako je tvrdila SMS prepiska koja je izneta kao dokaz, nema nikave veze sa slučajem ubistva Ivanovića.

Na početku ročišta advokati optuženih zahtevali su da im se dostave snimci sa bezbednostnih kamera u severnom delu Mitrovice, koji, kako tvrde, daju vidne opise dokaza, i koji su važni za ovaj proces.

Sudija Veljon Kurtaj na početku je saopštio da je suđenje javno, ali je zabranio medijima da snimaju sam tok, osim uvodnih kadrova, rekavši da će biti dozvoljeno snimanje samo u trenutku kada se bude čitala optužnica.

Kosovski policajci su u sudnicu priveli Radeta Basaru, Žarka Jovanovića, Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića, optužene koji se nalaze u pritvoru.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Silvana Arsović se brani sa slobode, kao i Dragiša Marković.

Ročištu prisustvuje i potrpredsednica GI SDP Ksenija Božović, javlja Kosovo onlajn.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 2. decembra optužnicu, koju je 27. decembra dopunilo i promenilo kvalifikaciju dela samo u odnosu na Silvanu Arsović, koja se sada tereti za teže krivično delo – saizvršilaštvo u teškom ubistvu, dok se prvom optužnicom teretila za pomaganje u teškom ubistvu.

Povezane vesti – UBISTVO IVANOVIĆA: Kosovska policija objavila fotografije osumnjičenih

Glavni tužilac Sulja Hodža, koji je i podigao optužnicu za ubistvo Olivera Ivanovića, od danas je u penziji, preneli su kosovski mediji.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima u saizvršilaštvu.

Optužnica je napisana na 40 strana, a predmet sadrži još 12.500 strana dokumentacije, sa dokazima iz tog predmeta.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar