UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Koliko je progovorio Ismet Osmani? (II deo)

UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Koliko je progovorio Ismet Osmani? (II deo)

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC


Ismet Osmani (56) zvani Curi, jedan od najmoćnijih šefova organizovanog kriminala na Balkanu i njegov partner Nezedin Zeka zvani Ljulji dali su 90.000 evra Demokratskoj partiji Kosova (DPK), neposredno uoči ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića. Srpske bezbednosne službe sumnjaju da je upravo ovaj novac iskorišćen za plaćanje troškova ubistva Ivanovića, ali su ubeđene i da je Osmanijevo hapšenje prošlog meseca na Kosovu izvedeno jer je tamošnja policija posumnjala u saradnju ovog mafijaškog bosa sa srpskim službama. I to upravo na temu ubistva Ivanovića.

Prva sumnjiva informacija koja je zapala u oči inspektorima srpskih službi u istrazi ubistva Ivanovića bila je uplata od 90.00 evra koja je otišla na “račun” Demokratske partije Kosova. Trag tog novca, srpske inspektore je zatim doveo do imena Ismet Osmanija zvanog Curi, koji je jedan od bosova balkanskog organizovanog kriminala, ali i njegovog partnera Nezedina Zeku zvanog Ljulji, koji su uplatili novac. Njih dvojica su partneri u poslovima sa kladionicama i kockom. Imaju više od 300 kladionica na KiM, ali i u Austriji, Češkoj i Slovačkoj.

Osmani se osim legalnog posla sa kladionicama, bavi i ozbiljnim kriminalom: švercom narkotika, oružja i organizovanjem prostitucije.
Naime, kako se ispostavilo Zeka je neposredno pre ubistva Olivera Ivanovića boravio u Novom Pazaru, gde od ranije ima nekretnine, ali pod novim lažnim imenom Ljiljim. Posle ubistva Ivanovića, boravak Zeke na srpskoj teritoriji nije registrovan.

 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Međutim, sa Osmanijem je priča imala potpuno drugačiji, neočekivani tok. Najpre su inspektori srpskih bezbednosnih službi došli do informacije da je između Osmanija i Zeke došlo do ozbiljne svađe i razdora, a zatim se registrovani sve češći i duži Osmanijevi boravci u Srbiji.

“Osmani je bio veoma aktivan u Srbiji, pogotovo u Jagodini gde je našao devojku, Srpkinju. Zbog nje je počeo često da dolazi u Jagodinu, čak i da ovde uspostavlja biznis. Dolazio je sa urednim češkim papirima, sa mercedesom čeških tablica, a nedavno je dobio i srpske papire, odnosno ličnu kartu i pasoš. Upravo to je bio povod da kosovske bezbednosne službe posumnjaju da je Osmani u nekoj vrsti saradničke veze sa srpskim službama, da je možda rekao više nego što je smeo… Zbog toga su prištinske vlasti naredile hitno Osamnijevo hapšenje, iako se radi o jednom od moćnih mafijaških bosova koji je godinama unazad veoma blizak saradnik i Tačija i Veseljija”, kaže naš sagovornik.

Povezane vesti – EKSKLUZIVNO: Ubistvo Olivera Ivanovića Plaćeno 90.000 evra

On navodi i da je hapšenje Osmanija naređeno čim su kosovske vlasti shvatile koliko su im srpske bezbednsone službe “blizu” u istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

“Zato je Osmani po hitnom postupku sklonjen “iza rešetaka”. Drugo, kosovskim vlastima jasno je i da su srpski inspektori provalili uspostavljen “biznis”, kao i novčane transakcije koje su koristili za “specijalne operacije”, kaže sagovornik Ekspresa i navodi da je i zbog jednog i zbog drugog, njima najvažnije bilo da Osmanija stave pod kontrolu i onemoguće mu bilo kakav dalji kontak sa inspektorima srpskih bezbednosnih službi.

Ta namera kosovskih vlasti jasna je, kako navodi naš sagovornik, i kroz krivično delo za koje je Osmani uhapšen.

“Osmani je ozbiljan mafijaški vođa, jedan od glavnih stubova balkanske kriminalne hobotnice. Kriminalac, o kome ozbiljne podatke imaju sve službe regiona, čovek kome se na dušu stavljaju ozbiljna krivična dela, a uhapšen je zbog najobičnije stvari – zelenašenja”, kaže naš izvor.

Osmani je naime uhapšen 21. maja u akciji “Talas” u kojoj su uhapšena i četvorica njegovih saradnika: Iljir Bojku, Adilj Tači, Mentor Macani i Rahim Hašimi. Kosovski mediji objavili su da je Rahim Hašimi dan nakon hapšenja oslobođen, dok je ostalima određen tridesetodnevni pritvor. Njima se na teret stavljaju zelenašenje, prevara i reketiranje.

02 Kadri Veseli Ismet Osmani Sani Lustak
Kadri Veselji, Ismet Osmani, Sani Lustak

Naime, prema saopštenju kosovske policije osumnjičeni su davanjem pozajmica uz visoke zelenaške kamate pribavili imovinu vrednu 2,5 miliona evra – dve kuće u Prištini, automobile i novac.

Kosovski portal “Kallxo” objavio je da su članovi grupe u junu 2012. neimenovanom kosovskom biznismenu pozajmili 350.000 evra, a da se njegov dug svakog meseca uvećavao za 25.000 evra. Dug je u međuvremenu porastao na 700.000 evra, a da bi se razdužio , biznismen je morao da isplati tri hektara zemlje koje su Osmani i još dvojica osumnjičenih kupili pored puta Priština-Uroševac za 600.000 evra. Prodavcu su isplatili 250.000 evra, dok su ostatak duga preneli na biznismena. Kao obezbeđenje da će vratiti 350.000 evra, biznismen je jednom članu grupe prepisao kuću u Peći. Pošto nije uspeo da isplati zelenaše, došli su mu na vrata i uzeli ključ od kuće, a kada je dug dostigao sumu od 700.000 evra, prepisao im je i zemljište vredno 900.000 evra, piše Kallxo. Sa Ismetom Osmanijem u akciji kosovske policije uhapšena su i četvorica njegovih saradnika: Iljir Bojku, Adilj Tači, Mentor Macani i Rahim Hašimi.

Hašimi, koji je jedini pušten inače, prema pisanju kosovskih medija važi za osobu koja je bliska vladajućoj Demokratskoj partiji Kosova Kadrija Veseljija i Hašima Tačija. “Gazeta ekspres” objavila je i da je Hašimija u aprilu tri dana ispitivala Kancelarija specijalnog tužioca u Hagu, kome je on, navodno rekao da bi “hipotetički, mogao da bude osumnjičen za kršenje vojne discipline ili prekoračenje vojnih ovlašćenja”.

Hašimi je navodno najviše blizak kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, a pominjao se i kao mogući protivkandidat Veseljiju u trci za prvog čoveka DPK-a. Takođe, prema navodima kosovskih medija, Hašimi je bio osumnjičen i za primanje 100.000 evra mita za rešavanje jednog slučaja privrednog kriminala. Prištinska “Koha” je čak objavila i video snimak na kojem se vidi kako Hašimi broji veliku količinu novca, a koji je navodno dokaz u slučaju protiv njega. U videu se pominje i da je Kadri Veselji uzeo 200.000 evra mita, prenela je “Koha”.

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kadri Veselji, EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Interesantno je i da je Hašimijeva ćerka Elena mesecima bila savetnica kosovskog ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija.

O uhapšenom Adilju Tačiju kosovski mediji nisu pisali puno, ali su objavili njegovu fotografiju sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, dok se Mentor Macani pominje kao “biznismen kockar”. Njegov advokat je potvrdio hapšenje i istakao da je njegov klijent “prevaren”.

Peti uhapšeni Iljir Bojko je nekoliko godina bio umešan u kosovski fudbal, a i često je viđan sa poznatim ljudima Kosova i Albanije. Prema pisanju “Gazete ekspres”, Bojko je bio i direktor fudbalskog kluba “Trepča 89” i jedan od njegovih glavnih finansijera.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar