UBISTVO OSAM VOJNIKA JNA U SARAJEVU 1992: Holandija odbila da izruči Nedžada Herendu člana paravojne formacije “Ševe”

UBISTVO OSAM VOJNIKA JNA U SARAJEVU 1992: Holandija odbila da izruči Nedžada Herendu člana  paravojne formacije “Ševe”

foto: printscreen youtube


Pravosudni organi Holandije zvanično su odbili molbu BiH za izručenje Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne paravojne formacije “Ševe”, za koga postoji sumnja da je odgovoran za ubistvo osam vojnika JNA 1992, javila je RTRS.

Pozivajući se na svoja saznanja u Ministarstvu pravde BiH, RTRS navodi da će više detalja o razlozima odbijanja zahteva saopštiti Tužilaštvo BiH, nakon što ova institucija i zvanično primi odluku holandskog ministarstva pravde.

Odluka o odbijanju molbe za izručenje Herende stigla je u BiH pre dva dana, gotovo godinu od momenta kada je za njim zvanično raspisana poternica zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo osam vojnika bivše JNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu, zbog čega je u Sudu BiH u toku suđenje Draganu Vikiću i drugima.

Iako postoji crvena poternica Interpola, Herenda nije bio hapšen, već samo lociran.

Za Herendu i “Ševe” vežu se mnoga monstruozna ubistva i zločini s političkom pozadinom, u koje je bio umešan i vrh bošnjačke politike.

Reč je o ratnom pokušaju ubistva sarajevskog kriminalca Ismeta Bajramovića Ćele, atentatu na porodicu generala takozvane Armije BiH Sefera Halilovića, ubistvu bivšeg zamenika direktora bosanske tajne službe (AID) Nedžada Ugljena, gde je Herenda trebalo da bude jedan od ključnih svedoka.

Sarajevska štampa, naime, piše da određenim političkim krugovima u Sarajevu nije odgovaralo da Herenda bude izručen BiH jer bi bili otkriveni nalogodavci tih zločina, prenosi RTRS.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar