UDBINI ESKADRONI SMRTI: Žive zato što ne progovaraju

UDBINI ESKADRONI SMRTI: Žive zato što ne progovaraju


Ko je ubio hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983, nikada nije rasvetljeno. Razna imena kriminalaca beogradskog i crnogorskog podzemlja su pominjana u ovom slučaju, ali nikada niko nije uhapšen, niti se ikada povela zvanična sudska istraga. Interesantno je da su svi svedoci ovog slučaja, koji su iskaze davali i pred sudom u Minhenu, kao učesnike zločina pominjali samo imena osoba koje više nisu žive. I to samo dvojice, Željka Ražnatovića Arkana i Đorđa Božovića Giške, iako je uviđajem mesta zločina utvrđeno da su u ubistvu učestvovala najmanje četvorica napadača. Imena živih učesnika niko nije javno pomenuo.

Prvi predlog o “specijalnoj akciji” protiv odbeglog Stjepana Đurekovića potekao je iz Službe državne bezbednosti Hrvatske, u kojoj su bili i svi podaci o njegovoj emigrantskoj aktivnosti u Nemačkoj. Ti podaci su zatim potkrepljeni podacima službi državnih bezbednosti ostalih republika SFRJ, koje su takođe u Minhenu imale svoje saradnike, preciznije doušnike. Ceo izveštaj zatim je obrađen u Drugoj upravi Savezne službe državne bezbednosti, koja je predloženu meru o “specijalnoj akciji” predočila tadašnjem načelniku SSDB Srdanu Andrejeviću.

Ključni momenat na osnovu kojeg je i predložena “specijalna mera” bilo je saznanje da odbegli Đureković tajno radi za nemačku obaveštajnu službu BND, i da sa novcem dobijenim od njih za usluge špijuniranja, a radilo se o čak 600.000 maraka, planira otvaranje radio-stanice u Gracu, u blizini granice sa Srbijom. Dovoljno da se njegova aktivnost smatra potencijalno terorističkom.

dolanc i tito

Dokumentacija je zatim predata Stanetu Dolancu, koji je u to vreme bio šef, odnosno sekretar Saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova. Pod Dolancovom upravom nalazila se i tajna i javna policija.

Da li ljudi, koji su po direktnom naređenju najvišeg državnog vrha SFRJ ubijali teroriste, za te zločine danas treba da odgovaraju ili da budu amnestirani? Da li su krive ubice ili nalogodavci, ako je taj nalogodavac država? I zašto je nemački sud, koji je vodio postupak za ubistvo Đurekovića, najmanje interesovalo baš to pitanje – ko ga je ubio, pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kisocima. 

01 (2)

Ekspres. Drugačiji ugao.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar