Uzorni dečaci koji obećavaju

Uzorni dečaci koji obećavaju


Samo zbog vremenske prednosti drugi mediji su pre “Ekspresa” zaključili: “Bio je to skandal o kojem sanjaju urednici tabloida. Skoro svi elementi dobre priče bili su prisutni – nasilje, bežanje od zakona, međunarodni pritisci, FBI, Interpol…”

U centru skandala koji je uzdrmao odnose Srbije i Amerike našao se Miladin Kovačević, do tog trenutka potpuno nepoznati dvadesetogodišnjak koji je studirao i igrao košarku za Univerzitet Bingamton. Sve se to promenilo pre 12 godina kada je Kovačević, visok nešto preko dva metra i s gabaritom od oko 120 kilograma, junački udario pesnicom, a potom i šutirao studenta Brajana Štajnhauera, nižeg od njega skoro 30 centimetara i gotovo upola lakšeg, u lokalnom baru.

Povod navodnog sukoba bio je poziv Štajnhauera devojci Kovačevićevog prijatelja da plešu. Posle njegove “intervencije” i zaštite integriteta devojke Kovačevićevog prijatelja, nesrećni Štajnhauer je zbog zadobijenih povreda skoro tri meseca proveo u komi.

Kovačević je ubrzo uhapšen, ali će slučaj u kojem se obreo u ulozi glavnog aktera dobiti međunarodnu dimenziju, o kojoj su mišljenje imale Hilari Klinton, Kondoliza Rajs, brojni senatori, kongresmeni i ambasadori u Americi.

Dok se odvijala drama oko Kovačevićevog divljaštva, koje niko nije poricao, a američka policija mu oduzela pasoš kako ne bi mogao da pobegne iz zemlje, dogodilo se nešto neočekivano i nezamislivo. Strah Amerikanaca da bi mogao da pobegne iz zemlje se ispostavio potpuno opravdanim, jer je Kovačeviću srpski konzulat u SAD u međuvremenu izdao drugi pasoš s kojim je uspeo da pobegne.

Povezane vestiU vrtlogu impulsivnih zločina

U potragu za njim se uključio i američki FBI, koji teško zaboravlja i još manje oprašta kriminalcima za kojima traga, a ime Miladin Kovačević se istog trenutka našlo i na takozvanoj crvenoj Interpolovoj poternici, koja obuhvata okorele kriminalce i podrazumeva njihovo trenutno hapšenje u bilo kojoj zemlji u okviru Interpola. Kada se saznalo da je Kovačević uspeo da pobegne, potraga za njim je obustavljena. Srbija ga nije uhapsila, naravno ni izručila državi koja za njim traga.

Političko zaleđe

Ministri u tadašnjoj Vladi Srbije Mirka Cvetkovića su u početku nespretno reagovali, ali su uskoro shvatili da nema mnogo prostora za manevar. Konzul i vicekonzul u SAD su zbog ovog međunarodnog incidenta povučeni, ubrzo potom i uhapšeni, a Vlada Srbije je ovlastila Slobodana Homena, tada državnog sekretara u Ministarstvu pravde, da sa američkim partnerima pokuša da reši ovaj slučaj.

Homen je postigao cenu od okruglo milion dolara, koliko je Vlada Srbije platila porodici oštećenog, kako bi se slučaj vodio pred ovdašnjim sudom. Kovačević je u međuvremenu s tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice, a u danu kada je sporazum formalno potvrđen pred sudom je saopštio da je upisao Pravni fakultet i da je tog dana dobio desetku iz Osnova ekonomije! Zbog “naučnih dostignuća” i dobrog vladanja osuđen je na dve godine i tri meseca zatvora, ali je u zatvoru boravio malo kraće. Po izlasku iz robijašnice vratio se košarci i potpisao ugovor s nižerangiranim klubom Meridijani. Nije mu bilo potrebno previše vremena da pred publikom i zaštitnicima ispolji svoju pravu narav. Kada je njegova ekipa gostovala u Smederevu, ovaj neslućeni košarkaški potencijal je, kako su izvestili mediji, prvo pljunuo, a potom oborio i šutnuo protivničkog igrača.

Prethodnih dana se Kovačević opet našao na naslovnicama dnevnih novina. Naravno ne zbog košarke, već opet zbog nasilja. U poslednjem navratu je osumnjičen da je zlostavljao, mučio i ugrozio sigurnost devojke sa kojom se viđao, kao i njene sestre. Ponovo je dobio neuobičajeno povlašćen status – pušten je da se brani sa slobode, ali s “drakonskom kaznom” koja podrazumeva da ne sme fizički da im se približava.

Pošto se, nimalo neočekivano, pojavio medij koji je želeo da sasluša i pokaže razumevanje za “drugu stranu”, Kovačević je uspeo da izgovori kako je sve to što mu se pripisuje “nastavak kampanje protiv njega, gde svaki njegov postupak dobije negativnu konotaciju”. I potom očekivano filozofski zaključio: “Na kraju dana svako sebe treba da bude u stanju da pogleda u ogledalo, ja sam to u stanju, a vi?”.

Povezane vestiKumovi i prijatelji s one strane Drine

Bivšeg košarkaša Miladina Kovačevića devojka Tijana T. prijavila je prošle nedelje za nasilje, što je izazvalo veliku medijsku pažnju.

“Još od 2008. godine sam žrtva nezapamćenog linča u kom se u kontinuitetu prikazujem kao sociopata, monstrum i nasilnik… Tako je bilo i u ovom slučaju od pre nekoliko dana”, izjavio je Kovačević koji je nakon saslušanja pušten iz pritvora uz izrečenu meru zabrane komunikacije sa Tijanom T. i njenom sestrom.

On tvrdi da je, ne objašnjavajući razloge i motive za takav postupak, ovaj događaj samo nastavak nezapamćene kampanje protiv njega:

“Živim pod lupom javnosti sve ove godine i svaki moj postupak dobija negativnu konotaciju, čak i kada su činjenice u potpunosti na mojoj strani. Apsolutno se gnušam nasilja nad ženama i oduvek sam ga osuđivao, ali isto tako ne dozvoljavam da neko preko mog imena gradi sebi određenu reputaciju, ili da preko navodne viktimizacije sebe, mene stavlja u kontekst nasilnika.”

Povezane vestiBez milosti

On je na saslušanju negirao da je zlostavljao i mučio Tijanu T. i pretnjama ugrozio njenu sigurnost, kako je to ona tvrdila. Tokom iznošenja odbrane izjavio je da je Tijana uznemiravala njega i dodao da mu ona nije devojka, već da su povremeno imali intimne odnose.

“Priznao je da su se raspravljali i ispričao da je ona njega te večeri proganjala, lupala mu na vrata i uznemiravala ga, kao i da ga je udarala torbicom i gađala mobilnim telefonom kad je otvorio ulazna vrata”, navodno je rekao izvor iz istrage.

Kalimero i nepravda

Slučaj Miladina Kovačevića i njegovog ponašanja nadmašio je zakonske okvire, postavši važna tema rasprave između sadašnje i prethodne vlasti. Olivera Zekić, članica Regulatornog tela za elektronske medije REM, koja je u vreme afere Kovačević bila urednica “Borbe”, tvrdi da je Borko Stefanović, sada potpredsednik Stranke slobode i pravde, posredno ili indirektno bio jedan od važnijih aktera u ovoj priči:

“Mirko Stefanović, stric Borka Stefanovića, bio je generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova, a ‘samo zaposleni’ Borko je bio ‘samo zaposlen’ kao šef kabineta ministra inostranih poslova, takođe neobaveštenog Vuka Jeremića. I, naravno, niti je Mirko imao bilo kakve veze sa celim slučajem, niti Vuk Jeremić, a kamoli Borko Stefanović”.

Kako tvrdi, Borko Stefanović nije objasnio jednu sitnicu:

“Kada je vratio konzule za Beograd? Da uporedimo datume? Da li je prvo Vlada Srbije donela tajnu odluku o isplati milion dolara za saniranje posledica Miladinovog divljanja po Americi, da li je, takođe, prvo ‘Borba’ objavila tekst o aferi, ili su prvo konzuli stigli u Beograd?”.

Ona tvrdi da su zaposleni u Ministarstvu inostranih poslova kažnjeni tek kada je afera obelodanjena, a ne pre toga:

“Neka nevini Borko Stefanović objasni kako to ništa nije znao o tajnoj odluci vlade o plaćanju milion dolara za Miladina Kovačevića. Da li to hoće da kaže da ministarstvo, u kojem je on bio šef kabineta ministra, nije imalo nikakve veze s tom odlukom? Da nije i to konzul, pod pritiskom Miladinove majke, i napisao i potpisao, i doneo na sednicu Vlade Srbije, tresnuo oznaku ‘tajna’ i onda izglasao?”

Uprkos činjenici da je bivši košarkaš osuđivan zbog nasilja koja je činio ranije, te da je devojka koja je bila u emotivnoj vezi sa njim pretrpela ozbiljan strah, Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je predlog tužilaštva da mu se odredi pritvor do 30 dana.

BREJKING Miladin Kovacevic

Miladinu Kovačeviću, osumnjičenom da je 16. septembra ugrozio sigurnost, ali i zlostavljao i mučio devojku, prete dve godine zatvora zbog ovih dela. Zbog odluke o njegovom puštanju na slobodu Prvo osnovno tužilaštvo, koje je pokrenulo istragu, uložiće žalbu sudu i ponovo tražiti da se Kovačeviću odredi pritvor. Tužilaštvo će žalbu uložiti zbog činjenice da je Kovačević već osuđivan, ali i izjave oštećene devojke koja je prilikom podnošenja prijave navela “da je uplašena i u strahu”. Kovačević je negirao da je 16. septembra uveče uputio pretnje svojoj devojci, ali je odbio da odgovara na pitanja zamenika javnog tužioca. Kovačević dva dana nije bio dostupan oranima gonjenja, pa je tužilaštvo naložilo policiji da za njim raspiše potragu, što je i učinjeno. Nekoliko sati kasnije, Kovačević se sam pojavio u stanici policije.

Direktor policije Vladimir Rebić je nakon svega izjavio da je slučaj Miladina Kovačevića policijski rešen:

“Oštećena je 16. septembra pozvala 192, Kovačevića nismo zatekli na licu mesta, uzeta je njena izjava. Za njim je raspisana potraga, a 17. smo došli u posed video-zapisa ovog krivičnog dela. On se predao i njemu je već 18. septembra određeno policijsko zadržavanje, a sudija je doneo odluku da se brani sa slobode”.

„Divna deca“

Ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Ivica Dačić izjavio je da je isključeno da konzuli na svoju ruku, bez konsultovanja, mogu da donesu odluku o izdavanju privremene putne isprave Kovačeviću, pomoću koje je on napustio Ameriku. “Jasno je”, kaže Dačić, “da za taj skandalozan slučaj niko nije politički odgovarao, osim što je sve prebačeno na odgovornost konzula.”

Ministar Dačić rekao je da niko iz nekadašnje vlasti nije politički odgovarao zbog slučaja bivšeg košarkaša Miladina Kovačevića zbog koga je svojevremeno Srbija platila gotovo milion dolara SAD gde je kao student bio optužen za nasilje:

“To što je Kovačeviću svojevremeno izdata putna isprava, koju su mu oduzele američke vlasti, čime mu je praktično omogućeno da pobegne iz SAD, nije urađeno bez znanja nadležnih u Beogradu. Ako su to uradili bez znanja vlasti u Srbiji, onda su to možda uradili jer su dobili neke pare”.

Dačić je podsetio da je tada ministar spoljnih poslova Srbije bio Vuk Jeremić, a drugi čovek u tom resoru Borko Stefanović:

“Nema šanse da je neko bio spreman da rizikuje svoju karijeru zbog tako nečega i uveren sam da je reč o političkoj nagodbi. Oni su dobili uslovne kazne da ne bi prebacili odgovornost na nekog drugog”.

Kovačević je uhapšen u Americi i oduzet mu je pasoš kako ne bi mogao da napusti SAD, ali je ipak uspeo da pobegne tako što mu je konzulat Srbije u Njujorku izdao privremenu putnu ispravu sa kojom je napustio SAD i vratio se u Srbiju.

Povezane vestiSMRT BAKARIJA HENDERSONA NA ZAKINTOSU: Petorica Srba osuđena od 5 do 10 godina zatvora

U kojoj meri je javnost u našoj zemlji spremna da iskaže veliki stepen razumevanja prema siledžijama sa srpskim pasošem, verovatno najbolje ilustruje ubistvo koje se dogodilo pre tri godine na grčkom ostrvu Zakintos. Kada su zbog toga u novembru 2018. godine petorica Srba osuđena na kaznu zatvora od pet do 10 godina zbog nanošenja teških telesnih povreda Amerikancu Bakariju Hendersonu u julu 2017, posle čega je on preminuo, ovdašnja javnost bila je obuzeta “nepravdom” koja im je naneta i uveravanjem da im je namera bila samo da “disciplinuju” Amerikanca kojeg su, kao horda besnih pasa divljački prebili iako nije bio u stanju da se brani.

Oni su, pritom, imali sreće da su osuđeni za krivično delo teške telesne povrede, a ne za teško ubistvo kako je to tvrdilo tužilaštvo tokom postupka. Najvišu kaznu dobio je Dušan Ranković od 10 godina zatvora, Miloš Ilić, Stefan Stojanović i Nemanja Ristić dobili su po devet godina zatvora, kao mlađi punoletnici, dok je Miloš Senić dobio pet godina zatvora. Amir Omardžić, engleski državljanin bosanskog porekla, osuđen je na 15 godina zatvora.

Jedan od branilaca naših mladića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović, rekla je na kraju da je zadovoljna takvom presudom i ocenom suda da nije reč o ubistvu, kao što je od početka tvrdila. Ona je objasnila da prema grčkim zakonima osuđenici mogu da budu pušteni na uslovni otpust posle jedne trećine izdržane kazne. Takođe, kada su u pitanju mlađi punoletnici, njima se jedan dan pritvora računa kao dva dana, a pritvor se uračunava u zatvorsku kaznu.

Dvojica mladića iz Srbije, Nenad Jovanović i Siniša Petrović, koji su se branili sa slobode i teretili se za učestvovanje u tuči u kojoj je ubijen američki student na Zakintosu, oslobođeni su optužbe. Odlukom suda oslobođen je i barmen Jorgos Skijadopulos, koji se posle izmena optužnice nije više teretio za ubistvo, već za tuču. Porodica Bakarija Hendersona je od suda u Patri tražila najveću kaznu.

Amerikanac Bakari Henderson (22) iz Teksasa je brutalno pretučen ispred kafića na Zakintosu. Ubrzo je podlegao povredama, a za to delo su osumnjičeni jedan Grk, sedmorica Srba i Britanac poreklom iz BiH. Svi oni, iako snimljeni bezbednosnom kamerom tokom “junačkog” prebijanja jednog nemoćnog mladića, poricali su da su ga usmrtili.

Grčki tužioci su tvrdili da su svih devetorica okrivljenih krivi – šestorica za ubistvo prvog stepena, jedan za saučesništvo u ubistvu prvog stepena, a dvojica za nanošenje teških telesnih povreda. Hendersonovi roditelji su izjavili za američke medije da su na kazne čekali više od godinu dana i da se samim tim njihov bes samo produbljivao. Za sve to vreme roditelji mladića iz Srbije koji su usmrtili američkog studenta tvrdili su da su njihova deca potpuno nevina, u čemu su im svojsku pomoć pružali ovdašnji mediji.

Povezane vestiPROCES ZA UBISTVO BAKARIJA HENDERSONA NA ZAKINTOSU

“Ponadala sam se da će okrivljeni pokazati makar malo saosećanja i kajanja, da će makar izjaviti saučešće” rekla je Džil Henderson, Bakarijeva majka. Ona i njen muž Fil Henderson su boravili u Grčkoj kako bi pratili suđenje. “Ponašali su se kao da nisu bili uključeni u to, kao da ih nije briga”,  rekla je Bakarijeva majka.

Branioci optuženih dali su završne reči u kojima su naveli da Hendersonu niko od mladića iz Srbije nije naneo povredu koja je dovela ili uticala na smrtni ishod. U završnoj reči, grčki branilac optuženih mladića iz Srbije poručio je da je svima žao što je život mladog Amerikanca ugašen, ali da nisu u bolju situaciju dovedeni ni optuženi mladići…

“Na njegov život niste mogli da utičete, ali na njihove možete. Zato vas molim da razmislite bez pritiska jer vi predstavljate grčku državu”, rekao je neumesno patetično advokat iz Grčke obraćajući se sudu. Takođe, odbrana je tvrdila da do svađe i tuče koja je prethodila ubistvu nije došlo zbog selfija sa konobaricom, kako su prenosili mediji u Grčkoj i SAD.

Optužnicom se mladićima iz Srbije na teret stavljalo teško ubistvo, za koje je prema grčkim zakonima zaprećena kazna doživotnog zatvora, koji, međutim, ne može da se izrekne mlađim punoletnim licima.

Ubijeni Bakari Henderson je u julu 2017. godine posetio Zakintos sa dvojicom prijatelja kada je u klubu “Bar kod” u mestu Laganas došlo do tuče u kojoj je stradao. Nešto ranije je završio školovanje na Univerzitetu u Arizoni kao diplomirani ekonomista i preduzetnik. Mladići iz Srbije koji su učestvovali u njegovom ubistvu ne mogu da se pohvale iole uverljivom školskom spremom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar