Veselji ubijao Rugovine ratnike

Veselji ubijao Rugovine ratnike

(AP Photo/Visar Kryeziu)


Fatmir Bajraj aktivista Demokratskog saveza Kosova (DSK), optužio je predsednika Skupštine Kosova i lidera Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija da stoji iza političkih ubistava na Kosovu, tokom i nakon rata. Bajraj je kontrektno Veseljija optužio za ubistva Iljira Konjuševcija, Ahmeta Krasnićija, Behadina Alacina i Ekrema Redže. Krasinići je bio komandant FARK, a Redža jedan od komandanata OVK, dok je ubijeni Konjusevci bio logističar. Svi su nekada bili oficiri JNA, a njihova ubistva do danas nisu rasvetljena, i mogla bi da se nađu u postupcima pred novim Specijalnim sudom za ratne zločine u Prištini.

Barjar je istaknuti kosovski aktivista koji je živeo i studirao u Štutgartu. Član je Demokratskog saveza Kosova, koji je svojevremeno osnovao Ibrahim Rugova, zbog čega ga prištinski mediji često nazivaju ”Rugovistom”. Poznat je po člancima u kojima često kritikuje Alijansu za budućnost Kosova kojom rukovodi kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kao i Demokratsku partiju Kosova na čijem je čelu Kadri Veselji. Obe ove vladajuće partije na Kosovu su često na meti kritika Bajrjara zbog malverzacija, zloupotreba ali i zbog “saradnje sa Srbijom”. Ovoga puta, Bajraj je otišao korak dalje, pa je Veseljija optužio i za politička ubistva. Konkretno je naveo imena četiri žrtve Kadrija i njegove bande, posle kojih je stavio tri tačke, uz jasnu aluziju da žrtava ima još.

Povezane vesti – EKSKLUZIVNO: Ubistvo Olivera Ivanovića plaćeno 90.000 evra

Povod za Bajrajevo obraćanje bio je govor Kadrija Veseljija na devetoj Skupštinu DPK. Posle svečanog govora, Bajraj je Veseljija uporedio sa liderom Severne Koreje Kim Džon Unom.

“Kim i Kadrija! Jedno lice, jedna poruka, jedna kultura i sistem! Deveta Skupština, državne partije, ”narodne” Kadrijine partije! Kadrija je na Kosovu kao Kim u Koreji: ”DPK će ostati najveća partija u državi, tim pre jer smo oslobodili i izvojevali nezavisnost Kosova, takođe, obnovićemo i državu. Mi ćemo dati najbolji primer u borbi protiv kriminala i korupcije. Ekonomski ćemo se razviti i integrisati u evro – atlanski savez. Započeli smo kao mala grupa OVK i suprostavili se jednoj velikoj vojsci, ali, mi smo bili smeli, odlučni i verovali smo u našu pobedu. Mi smo sada ovde kao DPK, najbolja, najveća partija i primer Albancima u regionu. Na kraju, DPK se kreće u ”novoj dekadi”, sa ciljem da se građanima obezbedi, školstvo, ekonomija, zdravstvo, radna mesta”, naveo je Bajraj delove Veseljijevog govora, a zatim i svoju kritiku:

Glavni obaveštajac

”Tako je govorio Kadri Veselji, a ja ne mogu da verujem svojim očima i ušima. I pitam se: “Da li je to onaj Kadrija iz anti-albanskog ŠIK-a, koga poznajem kao zlu paru? Da li je to onaj Kadrija i njegova kriminalna banda koja je ubila Iljira Konjuševcija, Ahmeta Krasnićija, Behadina Alacina, Ekrema Redžu …? Da li je to onaj Kadrija koji stoji iza političkih ubistava tokom i nakon rata na Kosovu?”, objavile su reči Bajraja kosovske novine “Bota Sot”.

Izvori “Ekspresa” iz bezbednosnih službi Srbije kažu da ove reči čuvenog aktiviste Bjaraja nisu slučajnost, već su strogo tempirane uoči početka konkretnih postupaka pred Sudom za ratne zločine u Prištini, a među kojima bi trebalo da se nađu i četiri pomenuta politička ubistva.

“Ubijeni su bili pripadnici JNA, koji su na početku sukoba na Kosovu prešli na stranu šiptarskih ekstremista, i vrlo brzo se uspeli na lestvici tadašnje OVK. Međutim, svi oni su podržavali političke stavove Ibrahima Rugove, i kao takvi su smetali ostalim tada tek političkim pretedentima na Kosovu. U političkom smislu, ta ubistva su jako bitna, još bitnije je što su ostala nerešena, a najbitnije je da se očekuju da u svim ovim slučajevima istragu pokrene novoformirani Specijalni sud za ratne zločine u Prištini. I to si zločini, čijih razrešenja Kadri Veselji očigledno ima razloga da se boji. Sad je direktno prozvan, i to odmah nakon održavanja Skupštine njegove partije DPK”, objašnjava izvor “Ekspresa”.

 EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kadri Veselji sa zvaničnim funkcijama predsednika DPK i kosovske skupštine, ima i najvažniju nezvaničnu funkciju na ovom prostoru – funkciju glavnog obaveštajca među kosovskim Albancima. Do ove nezvanične funkcije došao je kao nekadašnji šef najpre G2, tajne službe OVK, a zatim posle sukoba 1999. i službe ŠIK-a koja se, iako rasformirana i sada smatra uticajnijom od zvanične bezbednosne agencije kosovskih Albanaca. Sadašnja paraobaveštajna struktura ŠIK, kako se veruje i danas kontroliše tokove novca na KiM, kriminal, javna preduzeća, tendere, ali stoji i iza brojnih likvidacija, kako uticajnih Srba, tako i Albanaca, onih koji su otkazali poslušnost Kosovskoj državi ali i onih koji su predstavljali političku opasnost.

Veselji, čiji uspon prate sve bezbednosne službe regiona, ima veoma “impresivnu” biografiju. Karijeru je započeo osamdesetih godina 20. veka, kada se u Kosovskoj Mitrovici priključio “ilegalnoj organizaciji NPRK (Narodni pokret Republike Kosovo) koja je bila angažovana na organizovanju oružanih grupa i izvođenju terorističkih akcija. Zatim je u kampovima u Albaniji završio diverzantsko-terorističku obuku, koja mu je i bila odskočna daska za uključivanje u osnivanje OVK, a prva funkcija mu je bila u Dreničkoj grupi, kojom je rukovodio sadašnji predsednik Kosova, Hašim Tači. Međutim, Veselji se na Kosovu u to vreme nije zadržao dugo. Posle prvih terorističkih napada, pobegao je u Švajcarsku, gde je dobio status političkog azilanta.

Njegova vrtoglava karijera, koja ga je dovela do sadašnje pozicije “gopodara Kosova” počela je nakon prestanka sukoba na Kosovu i stacioniranja međ|unarodnih snaga. Veseljija je Tači tada postavio na dužnost šefa ŠIK-a. Tako se pod njihovom komandom našao sav kriminal: trgovina oružjem, drogom, naftom i drugom akciznom robom, zbog čega je u izveštajima Komisije EU o ekonomskoj situciji na Kosovu bio označen kao “glavni blagajnik terorista”. Upravo ove vreme moglo bi da se sada nađe pod istragom Specijalnog suda budući da podaci bezbednosnih službi upućuju da je Veselji tada sa još nekim pripadnicima OVK aktivno uticao u sprečavanju svedočenja određenih svedoka u haškim procesima. Veselji i njegova grupa bili su ključni igrači u pretnjama, zastrašivanju, pa čak i likvidacijama svedoka koji su jedna po jedan “nestajali” uoči suđenja. Prema zvaničnim podacima, ubijeno je 14 svedoka, koji su bili predviđeni u postupcima u Hagu.

Veza sa ubistvom Ivanovića

Prištinske vlasti su u novembru prošle godine zbog ubistva Olivera Ivanovića, lidera SDP uhapsile četvoricu Srba, i raspisale poternicu za Milanom Radoičićem, potpredsednikom Srpske liste.

Istraga koju o ubistvu Ivanovića vode srpske bezbednosne službe, međutim ide u drugom pravcu, a jedan od ključnih faktora ovog slučaja mogao bi da bude upravo Kadri Veselji, o čemu je “Ekspres” pisao još u septembru prošle godine. Naime, srpske službe kao jedan od motiva ispituju mogućnost da je Ivanović ubijen upravo zbog svojih saznanja o umešanosti Kadrija Veseljija, predsednika kosovske skupštine, u masakr na pijaci u Kosovskoj Mitrovici 1999. godine.
Ovaj zločin, koji je jedan od predmeta koji bi mogli da se nađu pred Specijalnim sudom u Prištini, naime je bio i tema razgovora stranih obaveštajaca i Ivanovića, tokom njegovog pritvora. Ivanoviću je, na konto saznanja o Veseljijevoj umešanosti u zločin, nuđen i status zaštišenog svedoka.

“Ivanović je imao veoma merodavna i dokaziva saznanja da je Veselji organizovao teroristički napad na pijaci u Kosovskoj Mitrovici, u kome su 13. marta 1999. poginule tri osobe, od kojih jedno dete, a 42 osobe lakše i teže povređene. Sve žrtve su bile albanske nacionalnosti”, izjavio je tada za “Ekspres” izvor upućen u dokument jedne strane obaveštajne službe, u kome su i zabeleženi razgovori sa Ivanovićem”, kaže izvor “Ekspresa”.

Zbog saznanja o umešanosti Veseljija u ovaj zločin, koji je tada u medijima okarakterisan kao “Kosovsko Markale”, prema ovom dokumentu 2014. ubijen je i Ivanovićev kum Dimitrije Janićijević.

“Janićijević je informaciju da je Veselji organizovao teroristicki napad dobio od albanskih državljana, i jedina osoba kojoj je to saznanje preneo bio je upravo njegov kum, Ivanović. Ivanović je znao i od koga je Janićijevič dobio informaciju. Radi se o živim ljudima, Albancima koji bi o tome mogli da svedoče. Upravo se na tu temu i razgovarano je sa Ivanovićem, i za to mu je nuđen status zaštišenog svedoka. Curenje informacija očigledno nije moglo da bude sprečeno, pogotovo što su ljudi koje čeka optužnica Specijalnog suda u Prištini životno zainteresovani da spreče svaki eventualni postupak protiv sebe, i to po svaku cenu. Spremni su i da plate informaciju, ali i da eliminišu svakog svedoka protiv sebe. Ivanović je mnogo toga znao i mogao je da bude veoma opasan svedok protiv Veseljija”, piše u dokumentu.

Povezane vesti – UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Koliko je progovorio Ismet Osmani? (II deo)

Informacija o razgovorima sa Ivanovićem, iako su obavljeni u strogoj tajnosti, prema sumnjama stranih obaveštajaca navodno je dospela do Veseljija. Ivanović je ubijen 16. januara 2018. ujutru ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. U stranačke prostorije krenuo je iz svog stana, pešice. Ubica je ispalio najmanje šest metaka u leđa Ivanovića. Komšinica, koja je prolazila tom ulicom, videla ga je dok je u lokvi krvi ležao na ulici i počela da vrišti. U kancelariji stranke u tom trenutku bila je samo sekretarica Silvana Arsović koja je čula viku žene sa ulice, izašla iz prostorija i videla Ivanovića kako leži. Niko nije video trenutak kada je Ivanović ubijen. Očekivalo se da snimci kamera za video nadzor otkriju ako ne ubicu, onda bar način na koji je Ivanović ubijen. Kamere na prostorijama stranke, medutim, navodno, nisu radile.

Veseljijevi saradnici

Najbliži saradnici Kadrija Veseljija u vreme dok je rukovodio agencijom ŠIK bili su Muhamet Kosova, Feti Bakali, Demir Bitići, i Džavit Haljiti, koji je veoma uticajan i uz Veseljija važio za jednog od glavnih ljudi u senci u OVK. Saradnici su mu i Redžep Seljimi, za koga se sumnja da je organizator brojnih likvidacija tokom 1999. i 2000, kao i Iljmi Recica, koji je bio zamenik šefa ŠIK-a.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju Ekspresa…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar